AstrologijanajnovijeNaslovna vijest

Retrogradni Merkur u Škorpiji: Duboko pranje

„Honor the space between no longer and not jet!“

Jelena Puhalo

Mnogo pričamo o ovom retro Merkuru.

Mnogi se i plaše istog jer svaki put kad Merkur krene retrogradno dobijemo mnogo zadataka, a mogućnosti nam se nekako smanje i polje djelovanja suzi.

Retrogradni Merkur u Škorpiji predstavlja fokus u jednu tačku. Tačku boli. Tačku dubine, tame i mraka. Ovo je posljednji vodeni retro Merkur u nizu od dvije godine. Merkur u Ribama i Raku napravili su napuklinu na srcu i u energiji i sada je vrijeme da uđemo kroz rupu do zemljinog jezgra.

Pošto se sve retro planete bave prošlošću ovaj Merkur ima jedan specifičan zadatak: da se vratimo u vrijeme kada smo zadobili velike rane i poraze koji su nas zakočili, zaledili, ostavili u grču i strahu i da ih spoznamo, prihvatimo i otklonimo.

Kažem vam ulazimo u nova vremena, u vremena kad bol mora da se otpusti, u vremena kada dolazi novi život, nove ljubavi, nova iskustva koja ne mogu bitisati oslonjena na stare obrasce emotivnog djelovanja.

Škorpion je znak mraka, straha, grča, ali i snage i moći, i svaki put kada se spustimo u sebe da pronađemo te svoje slabe tačke i kada ih proučavamo kada ih postanemo svjesni, dobijemo na svojoj snazi.

Bino je reći da će Merkur još dva puta biti u opoziciji sa Uranom u Biku, što znači da nas čekaju velike spoznaje na nivou emocija, intime, predaje, uključenosti, čekaju nas velike nervoze i bijesovi koji će nas tjerati da čistimo svoj emocionalni svijet. Ovo znači da imamo viška emocija i sentimentalnosti prema starim ranama koje su postale komfor života, a premalo se, iz straha, dajemo novim stvarima.

Negdje suštinski zadatak je da se pomjerimo iz svoje boli, da već sredinom novembra budemo spremni da se bacimo u nove energije sa puno više vjere i predaje. Ovo se naravno najviše tiče emocionalnog života, ali, važi i za ostale aspekte života jer ne možemo dalje u novo sa starim načinima funkcionisanja.

Škorpija je znak koji gori u intenzitetu i onda nekako priča o emociji na kašiku ne prolazi kod njega. On je tu da nas nauči da malo treba da se izmijeni smjer: kako mi život daje tako ću uzvratiti, a da se okrenemo smjeru: uložiću pa će mi se vratiti. Prestanimo se plašiti!

Ona rečenica: „Ne plašimo se mi nove ljubavi nego starih povreda“, definitivno će obilježiti ovaj period. Poenta je da se bez mnogo realnih dokaza i sa mnogo vjere otisnete u nova otvaranja, da shvatite da će vas emotivni zid koji ste gradili emotivno spriječiti da doživite neke predivne tremnutke, a one koji su u krajnostima čak i otjerati u bolest i patologiju.

Intima je najvažnija vrijednost koju svaki čovjek posjeduje, duboki osjećaji i otvorenost. Ali ono što se nekako nameće kao lekcija ovog Merkura je da pokušati sačuvati tu intimu zaštićenu pod svaku cijenu, posebno iz perspektive straha nije više ni zdravo ni korisno. Učimo da ne štetimo sebi čuvajuči se na pogrešne načine.

Jedno vrijeme je koristilo da bi preživjeli, ali preživjeli smo zar ne?

I šta sada? Kuda sad? Šta kad preživimo?

Vrijeme je da se živi.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije