MedicinanajnovijePojaveRadoznala Lola

Kako stari vagina?

Baš kao i svaki drugi dio tijela, vagina se s godinama mijenja. Znate li kakve promjene će zadesiti vašu vaginu i kada su one najčešće vidljive?

Redakcija-

Tportal.hr

Koliko dobro poznajete svoju vaginu? Studija koju je provelo udruženje Association of Reproductive Health Professionals pokazala je kako skoro polovina žena ne zna osnovne stvari kada se radi o genitalnom području. Takve zablude mogu loše uticati na zdrav i zadovoljavajući seksualni život nakon 40. godine života. Zato je, kako savjetuje popularni doktor Oz, vrlo važno znati što se tačno događa ‘tamo dolje’.

Baš kao i svaki drugi dio tijela, vagina se s godinama mijenja, a problemi kao što je nizak libido, suhoća rodnice i hronična bol mogu se s godinama pojačati.

No ne treba paničiti, jer su svi ti problemi lako rješivi.

Na temelju informacija prikupljenih od vodećih ginekologa, dr. Oz otkriva šta biste trebali znati o vagini i njenim promjenama nakon 40. godine života, a upravo to može pomoći u održavanju sretnog i zdravog seksualnog života, piše doctoroz.com

Foto: Unsplash

Stanjivanje zidova unutar vagine

U 20-im i 30-im godinama vaginalni zidovi ‘kupaju se’ u hormonima što ih čini jakim i čvrstima. Međutim, ulaskom u 40-e godine, nivoi hormona estrogena postepeno se počinju smanjivati. Ta pojava uzrokuje to da zidovi, izgrađeni od sluzokože, postaju manje elastični te osjetljiviji. Zbog toga će češće i doći do upala ili povreda ako za vrijeme seksa osjetite bol.

Stanjivanje zidova vagine lako se može provjeriti ogledalom, a valja provjeriti boju unutar otvora vagine.

Snažno ružičasta boja signalizuje zdravo vaginalno tkivo, a blijeda ili jako svijetla boja može upućivati na krhku sluzokožu vagine.

Ako smatrate da imate problem, svakako se obratite svom ginekologu. No, valja imati na pameti da iako ne uočavate nikakve probleme ili promjene, ginekologa je preporučljivo posjećivati jedanput godišnje.

Stanjenje vaginalnih zidova liječi se kremama s estrogenom ili tabletama koje se mogu direktno umetnuti u vaginu.

Vaginalna atrofija

Smanjen nivo estrogena takođe može uzrokovati skupljanje vaginalne sluzokože što rezultuje sužavanjem vaginalnog otvora, odnosno ‘predulaza’ rodnice. U ovom slučaju, bol se može pojaviti tokom početne penetracije, no često nestane nakon potpunog ulaska penisa, a oko 90 posto boli se javlja u tom dijelu vagine.

Vaginalna atrofija može biti tretirana vaginalnim dilatatorom, koji je dostupan u različitim veličinama i širinama te tako poboljšavati elastičnost i gipkost vagine.

Liječenje se odnosi na pet minuta svakodnevne upotrebe dilatatora zajedno s lubrikatom. No, svakako se valja posavjetovati s doktorom. Zdjelica je, baš kao i bicepsi, izgrađena od mišića. Tako redovan seks zapravo pomaže održati vaginu u dobroj formi, a jednako tako mogu pomoći i Kegelove vježbe.

Foto: Unsplash

Nuspojave lijekova

Mnogi uobičajeni lijekovi, poput kontraceptivnih pilula, antihistamina i antidepresiva mogu uzrokovati suhoću vagine, koja se i inače zna javiti nakon 40. godine zbog manjka estrogena. Nizak libido drugi je problem koji može biti uzrokovan lijekovima. U slučaju suhoće mogu pomoći razni lubrikati, bazirani na ulju ili vodi.

Foto: Unsplash

Bore

Baš kao i lice, i vagina s godinama dobiva bore. ‘Usmine mogu splasnuti te postati manje izbočene kako nivoestrogena opada. Masni jastučići u usminama s godinama se smanjuju, a manjak kolagena može uzrokovati opuštanje.

Koža vagine može potamnjeti ili posvijetliti, a klitoris se smanjuje’, kaže doktor Rankin napominjući kako te promjene ne utiču na užitak tokom seksa.

Promjene vagine koje nastupaju s godinama većinom su unutrašnje, međutim tu su i one, vidljive, vanjske, vulve. Tokom godina smanjuje se zadebljana koža na stidnoj kosti, a i unutarnje usmine s godinama gube ‘nabreknutost’ pa se čine dužima i ravnijima. Osim toga, s godinama se i dlake prorijede, a mogu se pojaviti i sijede dlake. Sijede dlake počinju rasti otprilike u isto vrijeme kada i sijede u kosi, piše thefabv.wordpress.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije