DogađajiLjudinajnovijePojaveRadoznala Lola

Stvarna žena koja krvari i nema idealne proporcije: Fejsbuk je uklonio ovaj video i poručio nam da nismo dovoljno dobre

Rigorozna politika oglašavanja na društvenim mrežama postoji kako bi nas zaštitila od različitih neprijatnosti i to je nešto što potpuno podržavamo. Međutim, odluka da Fejsbuk zabrani reklamu za ženski donji koji ženama olakšava i čini udobnijim dane ciklusa, navela nas je da se zapitamo: šta se, zapravo, smatra neprikladnim sadržajem?

Redakcija-

Noizz.rs

Naime, kampanja za osnaživanje žene, koju je pokreno brend donjeg veša Modibodi, proglašena je neprikladnom i uklonjena sa Fejsbuka, jer se u istoj pojavljuju, možete misliti – stvarne žene, koje još i krvare (sram ih bilo).

Ovaj brend sproveo je obimno istraživanje nad ženama različitih starosnih i društvenih grupa i došao do zapanjujućih rezultata: jedna od tri mlade žene još uvijek se plaši da priča o menstruaciji. Zbog toga je Modibodi iskoristio prostor koji u medijima ima da razbije tabue i zameni strah i stid razumevanjem, ohrabrujući žene da prihvate svoje telo.

Glumice u spotu su realne žene, prirodno građene, van opšteprihvaćenih estetskih okvira i nametnutih kriterijuma ljepote.

Pored toga, u reklamnom spotu pojavljuje se posteljina sa dobro poznatom kružnom krvavom flekom, a potom ide scena sa korpom za veš punom krvavih ubrusa. Ove scene učinile su se Fejsbuku kao neprikladan sadržaj koji bi nekoga mogao da uznemiri. I upravo to je bio krunski dokaz o postojanju tabua vezanih za mjesečni ciklus.

Kad se pokrene reč o menstruaciji, učene smo da se osećamo odvratno.

Spot je prvo zabranjen na Fejsbuku, ali nakon reakcija brojnih žena koje se kunu u ovaj veš, kao i samog Modibodija koji je apelovao na čelnike ove mreže da podrže kampanju, odobren je za objavljivanje.

Da li je ovo trenutak da se zapitamo šta društvene mreže zaista rade sa našim životima i da li nas upravo one sprečavaju da volimo sebe?

Da li smo se toliko navikli na filtriranu stvarnost, da smo istinu proglasili neprikladnim sadržajem?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije