DogađajiFantastičnoHrabra LolaLjudiMjestanajnovije

Najtoplija priča godine: Bake i dede iz „Zlatnog luga“ pletu kapice za Mrvice

Sjećate li se možda priče o Radetu iz Petrovca, koji je imao čak silnih 500 grama…

Kada je rođen.

Piše: Jelena Pralica Redakcija

E sad, zamislite tu silnu gramažu i uporedite je s bilo čim poznatim što vam padne na um – 500 grama slasne čokolade, 500 grama slatkih jagoda, 500 grama mirisnih pupoljaka ruže za čaj…

Zamislite sad koliko je silan taj Rade kad je uspio da sa svojih silnih 500 grama izraste u pravog momčinu, koji toplinom svoje duše danas grije petrovačka polja, ali i sva srca.

U svijetu se, prema zvaničnim podacima, godišnje prijevremeno rodi od 8 – 12% djece. Oko 3.000 žena se svake godine porodi na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, u Banjaluci, a oko 9% od svih poroda su prijevremeni. Inače, sve trudnice iz drugih porodilišta širom RS kod kojih se očekuje prijevremeni porod upućuju u pomenutu ustanovu.

Foto: Promo

Pa, među njima je i ovaj naš Rade s početka priče, ali i još stotine druge djece iz cijele RS rođene prije 37. sedmice trudnoće, koja su se, odmah po rođenju, suočila sa borbom; za život, za uzdah, za treptaj, za pomak…

Znate li da su među njima bebe koje su došle na svijet prije 26. sedmice trudnoće, a da sve imaju tjelesnu težinu manju od 2.500 grama?!

Stručno ih nazivaju nedonoščad ili prematurusi, a kod nas ih od milja, ako je moguće da postoji još nešto nježnije od njih samih, zovemo Mrvice.

Njihov čarobni mrvičasti svijet je stalni podsjetnik da je život borba, ponekad teška od samog početka, ali da uvijek pred nas stavlja nove izazove i iskušanje. O kojima najbolje govore – iskusne godine. Kada se možemo osvrnuti, pogledati unazad, premotati film vlastitog postojanja i reći sebi samom, ali i svijetu: „Vrijedilo je!“

Mrvice rastu zahvaljujući toplini. Ona im je neophodna, kako bi se razvijale i napredovale. I dok, u svojim bolničkim krevetićima, čekaju na tople ruke svojih roditelja, svojih bližnjih, negdje neko želi da im pošalje mrvicu topline, od srca. I da na taj način nekako simbolično zatvori ovaj naš životnu put – od najmlađih do najstarijih.

Ta, najtoplija priča godine stiže iz Doma za starija lica „Zlatni lug“ u Derventi, čiji korisnici za Mrvice pletu tople kapice koje će im uručiti povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođenih beba, koji se obilježava 17. novembra.

„Željeli smo da tokom predstojećih praznika i mi unesemo malo topline u nečije domove, u nečija srca, a onda se Međunarodni dan prijevremeno rođenih beba nekako, kao sam od sebe, nametnuo.

Mi, ipak, vjerujemo da to nije slučajno, već da je naša ideja na taj način samo dobila pravi oblik i smisao. Mi, najstariji, želimo ove, nimalo lake godine za sve nas, za cijelu zajednicu, posebnu poruku ljubavi, razumijevanja i podrške poslati upravo njima – najmlađima među najmlađima“, istakli su iz „Zlatnog luga“.

Foto: Promo

Za pletene kapice su se, kako kažu, odlučili jer su tople i nježne, baš kakve su i emocije koje budi pomisao na novorođenčad, ali i stoga da bi sve prijevremeno rođene bebe tokom predstojećih novogodišnjih praznika kući stigle sa nečim u šta su utkane najljepše i najtoplije želje – da napreduju, rastu, razvijaju se, da dosegnu do zvijezda…

„Ovo je jedan od najljepših primjera saradnje, solidarnosti i društveno odgovornog ponašanja. Ove minijature pletene kapice ili čarapice, mnogo znače za održavanje temperature malenih hrabrih stopala i glavica i veoma nam je drago što su naši sugrađani prepoznali značaj, te svoje slobodno vrijeme i maštu iskoristili na ovako human način“, govori Jelena Glišić, član Upravnog odbora Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS „Mrvice“.

 Da, tople kapice će iz „Zlatnog luga“ stići u Udruženje „Mrvice“, sa sjedištem u Banjaluci, čiji članovi svakog 11. mjeseca u godini obilježavaju „Ljubičasti novembar“, uz brojne akcije kojima podsjećaju javnost na to koliko je važna društvena podrška porodicama sa prijevremeno rođenom djecom.

„Ovaj znak pažnje nama mnogo znači, prije svega jer su ljudi razvili svijest o prijevremenom rođenju i posljedicama koje ga prate, što znači da smo mi, Udruženje, ostvarili jedan svoj cilj.

Svakako, kapice će biti predate Klinici za dječije bolesti UKC RS, u sklopu ’Ljubičastog novembra’, mjeseca u kojem se podiže svijest građana o prijevremenom rođenju, kako bi se stavio fokus na ovu najosjetljiviju kategoriju stanovništva“, kazala je Glišić, dodajući da će i ove godine nizom aktivnosti obilježiti „Ljubičasti novembar“, ali u skladu sa epidemiološkom situacijom dosta skromnije u odnosu na protekle godine.

Foto: Promo

Ipak, klupko najtoplije priče koju ćete pročitati ove godine se polako odmotava… U „Zlatnom lugu“ vrijedne ruke već pripremaju kapice za prijevremeno rođene bebe u banjalučkom porodilištu, jer Mrvicama treba toplina, a oni žele da budu podrška koja grije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije