DogađajiMjestanajnovijePojave

Naučnici krive klimatske promjene za bakterije koje su izazvale misterioznu smrt 300 afričkih slonova

Veterinarski naučnici potvrdili su da bakterijski toksin, za koji drugi naučnici kažu da uspijeva zbog zagrijavanja temperatura u vodenim tijelima kao rezultat klimatskih promjena, uzrok masovne smrti slonova u Botswani ove godine.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

qz.com/africa

Broj poginulih slonova u južnoafričkoj zemlji popeo se na 330, a objava Odjela za nacionalne parkove i divlje životinje potvrdila je da su slonovi pili vodu kontaminiranu cijanobakterijama.

Nalazi istraživanja, nadovezujući se na testove sprovedene u laboratorijama u Zimbabweu, SAD-u i Kanadi predstavljaju revolucionarno i do sada neuhvatljivo naučno objašnjene koji bi takođe moglo pružiti odgovore na smrt više slonova u susjednim zemljama Zimbabwea.

Botswana je prva otkrila tijela slonova duž divlje prirodne obale Okavango Delte u maju i junu, ali vlasti nisu bile sigurne u uzrok masovne smrti, što je naučnike i konzervatore ostavilo u nedoumici.

Samo prošlog mjeseca, Zimbabwejska uprava za parkove i divlje životinje saopštila je da je više od 20 slonova takođe umrlo u nacionalnom parku Hwange , ali je ovaj put postojala naznaka da je smrt mogla biti uzrokovana bakterijskom infekcijom nakon isključivanja antraksa i trovanja od strane lovokradica.

Foto: qz.com/africa

Testovi su otkrili “cijanobakterijske neurotoksine” u vodama Okavango Delte u oblastima u kojima su pronađeni beživotni slonovi.

Klimatski naučnici upozoravaju na uticaj zagrijavanja temperatura na zemlji, uključujući stvaranje okruženja pogodnog za prisustvo cijanobakterija koje favorizuju toplije temperature vode.

Temperature rastu u subsaharskoj Africi, a zemlje južnoafričkog regiona trpe duže suše posljednjih godina. Nalazi istraživanja Botswane u vezi sa smrću 300 slonova mogli bi biti korisni naučnicima i konzervatorima dok preispituju svoj pristup i strategije očuvanja divljih životinja i upravljanja životnom sredinom.

Botswana drži gotovo trećinu afričke populacije slonova, dok je populacija slonova u Zimbabweu, koju su desetkovali lovokradljivci, opisana kao neodrživo stanište, što dodatno rizikuje bilo kakve intervencije u zaštiti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije