KulturanajnovijePraktična Lola

Za sve ljubitelja knjiga i dnevnika

Ko kaže da rashodovano znači neupotrebljivo!

Redakcija

Ovim sam se vodila i kad sam onomad osnovala Novosadsku razmenu knjiga, i sada kad u njenoj bazi pronalazim knjige toliko oštećene da su zaista nečitljive.

Motivisana sličnim projektom iz Australije, čiju autorku Johanu Klou godinama pratim na Jutjubu, otvorila sam drugi krug spasavanja odbačenih knjiga — koristeći njihove delove za ukoričavanje i ulepšavanje svog ličnog dnevnika.

A kad sam neka takva rešenja objavila na instagramu, javilo se nekoliko ljudi sa željom da recikliram po jednu knjigu i za njih.

Tako je nastala mala kućna radionica unikatnih dnevnika „Knjigorez”.

Dnevnici su različitih formata, jer osnovu čine knjige različitih izdavača i prvobitne namene — od starih udžbenika elektrotehnike do zbirki ljubavne poezije koje su lako mogle stati u prošlovekovni unutrašnji džep kaputa.

Format određuje cenu, jer svaki zahteva drugačiju količinu materijala i vreme izrade. Različit je i stil koji razvijam između korica, pošto njega prilagođavam ukusu naručiteljke ili naručioca.

Ono što je svima zajedničko jesu ručno bojene i šivene sveske koje umećem između preživelih stranica originalne knjige, te džepovi za odlaganje pisama, razglednica i ostalih dokumenata koji se žele sačuvati u dnevniku.

Trudim se i da ostavim dovoljno prostora za pisanje, crtanje, lepljenje novih ukrasa, jer nije mi cilj da isporučim gotovo umetničko delo, već inspirativan okvir za ličnu priču nove vlasnice ili vlasnika dnevnika.

Ono što „Knjigorez” dnevnike čini posebnim (pored navedenog, oprostite mi neskromnost) jeste način popunjavanja. Ne mora se u njima pisati linearno, od prednje ka zadnjoj korici, već se prema temi beleške može odabrati stranica koja će je upotpuniti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije