najnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Jeste li (čuli) za domaće biskvite koje jedu i psi i ljudi?  

Da li ste čuli za domaće biskvite bez hemikalija, soli, umjetnih aroma, boja, punila i GMO sastojaka, koje jedu i psi i ljudi, prve te vrste na bh. tržištu?!

Jelena Pralica

Ako jeste, a i ako niste, a naročito ako se pitate kako je to, zapravo, moguće – pa, slijedi upravo priča o toj posebnoj poslastici…

Jedna Lejla iz Sarajeva, kao i svi mi naravno, neizmjerno voli svoju porodicu. Čiji je član i jedan pas.

Kad su se pojavili problemi sa probavom i crijevima, Lejla je zaključila da svom psu od poslastica i keksa ne može kupiti ništa zdravo, od čega neće imati probleme sa probavom. I tako je krenulo. Sa recepturom koju je dobila od jedne američke pekare, preko prijatelja.

Počela je psu peći kekse i onda odlučila da to ponudi i drugima.

„Da li su psi i mačke vaša porodica? Naša jesu. Zbog toga im dajemo ono što i sami sebi spremamo. Biskviti koje pravimo su biskviti koje jedemo i mi i naši drugari zajedno. Naše biološko dijete i naše usvojeno dijete na četiri noge jedu istu poslasticu, zdravu, nutritivno bogatu i organsku“, pojašnjava Lejla.

Biskviti koji su zdravi i za ljude i za životinje i koje smiju jesti, dakle, i ljudi i životinje, zar to nije divno? Naravno da jeste, s obzirom da iz Lejline P&p Bakery (Paws and People Bakery) home made radinosti izlaze poslastice za koje koristi samo domaće i svježe sastojke, dok su konzervansi totalna nepoznanica.

„Svaka poslastica koju pečemo je bez, pšenice, kukuruza i soje“, pojašnjava Lejla.

A zašto je to zapravo bitno? Pa zato što su pomenuti sastojci neizostavni u komercijalnim prehrambenim proizvodima za pse, ali i najčešći alergeni.

Da, i psi su skoni alergijskim tegobama i to u ne tako zanemarivom procentu – naime, 10 odsto od svih slučajeva alergija kod pasa su alergije na hranu, na koju takođe mogu biti intolerantni. Češanje, česta upala uha, crveni nokti ili vlažne oči… neki su od simptoma koji ukazuju da psu nešto u hrani ne odgovara.

„Zato mi za naše keksiće koristimo zob i integralnu rižu, kao i slanutak (leblebiju) ili amarant, što znači da ne sadrže pšenicu, ali i da su bez glutena. Samim tim, idealni su za pse sa alergijama. U većini naših poslastica koristimo bjelančevine iz samo jednog izvora, bez kombinovanja

. Tun tun je samo tunjevina, a ne kao što obično piše na etiketama, naprimjer poslastica sa sardinom, a zapravo je govedina ili neko drugo meso i svašta nešto uz to, a najmanje sardine. Mi, recimo, koristimo tunjevinu bez ikakvih dodataka i ulja.

U kekse idu jaja kokoški iz slobodnog uzgoja, od farmera iz okoline Visokog. Mi volimo životinje, SVE ŽIVOTINJE i želimo da se u našim poslasticama koriste samo najkvalitetnije i najhumanije meso i jaja“, dodaje Lejla.

Za P&p Bakery biskvite takođe koriste bundevu i jabuku, izvore vlakana koji pomažu probavi, ali i rogač, koji je posebno dobar za pse.

„Rogač je prirodno sladak i ukusa sličnog čokoladi, koju psi inače ne smiju jesti, kao ni šećer, niti bilo šta slično onom što mi jedemo. Rogač je bogat vitaminima A, B i D, kao i klacijem, magnezijem, željezom, proteinima.

Znam da mnogi ne mogu odoljeti da psu ne daju nešto slatko, poput piškota ili nekog plazma keksa. Ali to je zaista za vašeg drugara otrov. Moram da naglasim, pogotovo ako ima bilo kakav problem sa rijetkom ili tvrdom stolicom, alergijama, probavom. Ako se češe, ako mu je crvena dlaka ispod očiju, ako glođe nogu, sve su to znaci problema sa stomakom“, kaže Lejla.

„Svjež dah“, „Tun Tun“, „Sirko“, „Pizza“, „Čoksi“ ili „Štrudla od jabuka“ – sve ove poslastice nastaju u kućnoj radinosti, prave ih i peku u malim serijama, baš kako ih pripremaju i za vlastite pse.

„Naša home made pekarica biskvita je pekarica i za ljude i za životnje. I zbog toga su naši biskviti jedinstveni, jedini takvi na tržištu, svaki je ručno rađen. Uskoro će biti još mnogo drugih ukusa u ponudi, a i keksi za mace, koje su poznate kao probirljivije“, ističe Lejla.

Ali, njihova posebnost nije samo u tome. Naime, u cijeloj ovoj priči je jako važno i to da dio od svakog pakovanja P&p keksića ide za pomoć psima na ulici, odnosno ljudima koji ih zbrinjavaju. Kao dio bazara, nedavno su imali donaciju za Udruženje „Ruka za šapu“.

Takođe, Lejli i njenim ukućanima nije teško da, s vremena na vrijeme, prošetaju do Vilsonovog šetališta i sličnih lokacija i počaste sve posjetioce i njihove šapice.

Briga za zajednicu, za sve njene članove, njima je prioritet, i baš zato su P&p Bakery biskviti toliko slasni i neodoljivi – ljubav je njihov osnovni sastojak.

Ukoliko i vi želite svoj zalogaj ove ljubavi, evo jedna sjajna vijest – do ovog petka je aktuelna P&p akcija tokom koje za kupljene dvije kesice keksića jednu dobijate gratis.

Zapravo, sjajna je vijest i to da uz Sarajevo i okolinu, povremene narudžbe i dostavu imaju i za Zeničko-dobojsku regiju (Zenica, Doboj, Banjaluka i okolni gradovi), Hercegovačku regiju – Trebinje, Mostar, Stolac i druga mjesta u tom području, kao i Tuzlu i posavsku regiju (Bijeljina, Brčko).

Za ostale gradove moguća je dostava brzom poštom. Za narudžbu im se javite u inbox stranice ili porukom na mob/Viber 061 911 311.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije