MedicinanajnovijePraktična Lola

Za sve koji imaju vitiligo: Kako da pomognemo pigmentu da se vrati?

Svi mi koji smo se, neposredno ili posredno, borili sa vitiligom, znamo da zvanična medicina i nije previše zainteresovana za pronalaženje uzroka, a samim tim i mogućeg rešenja ovog stanja.

Piše: Ksenija Nikašinović Redakcija

Saniranje posledica donosi trenutno poboljšanje, ali sve dok ne znamo šta je to što ga je pokrenulo, vitiligo je u prednosti.

U vezi sa tim, rađena su mnoga istraživanja i napisane studije o mogućim uzrocima vitiliga.

Poslednjih tri godine mi u Vitfarmu se, osim sopstvenih istraživanja, bavimo i analizom svih dostupnih relevantnih istraživanja na temu vitiliga.

Na taj način, došli smo do zaključka da se određeni činioci konstantno ponavljaju kod osoba sa vitiligom, pa se delovanjem na njih može ubrzati proces vraćanja pigmenta.

Pre svega, potrebno je uraditi laboratorijske analize, kako bi se utvrdilo da li postoji somatski (organski) uzrok problema. To i jeste najčešći slučaj, da uzrok postoji u organizmu, a pad imuniteta, stres, mehanička povreda itd su okidači (trigger faktori).

U zavisnosti od toga da li je u pitanju problem sa jetrom, žlezdama (štitna i nadbubrežna), malokrvnošću, vitaminima (pre svega, vitamin D), digestivnim traktom, znamo na koji način treba nastaviti tretman (suplementacija, predlog za ishranu, detoks..).

Dalje, ono što je zajedničko svim osobama sa vitiligom je da su u pitanju hipersenzibilni ljudi. Često znam da kažem da su ljudi koji imaju vitiligo “pre-” u svemu : preosetljivi, prepametni, predobri… Danas, kada je svaki dan stresan, takvim ljudima je teško da funkcionišu, a na žalost često nemaju dovoljno razumevanja i podrške u svojoj okolini.

Bilo da imate vitiligo, ili da npr vaše dete ima, potrebno je da vas neko ko se za to školovao sasluša i razume. To će sigurno pomoći. Takođe, jako je važno da se akumulirani stres izbaci, a sami možete pronaći način.

Da li će to biti fizička aktivnost, molitva, meditacija, odlazak na psihoterapiju…

Sami birate, važno je da se taj stres ne taloži i dalje u vama.

Svaka flekica je priča za sebe. Zbog toga, svaki vitiligo je poseban i mora mu se pristupiti individualno.

U tom slučaju mi smo u prednosti i imamo veliku šansu za uspeh.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije