KulturaLjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijest

Ne ispričavajmo se za menstrualni ciklus, zaboga! 

Listopad je mjesec za osnaživanje kolektivne svijesti o ženskim malignim bolestima poput raka dojke.

Također je mjesec rasta svijesti o problemima spontanih pobačaja i neplodnosti.

Ružica Ljubičić

Jedan od ključnih problema je sloboda govora žene da se informira, educira i da uopće podijeli svoje iskustvo o nekoj bolesti, ginekološkom pregledu ili menstrualnom ciklusu. Zašto?

Zato što o takvim temama nije poželjno govoriti pred prijateljima, obitelji, rodbinom, u javnom diskursu. Jednostavno nije poželjno, nije primjereno.

Imam crveni problem

A kada se otvaraju teme počinje se od osnova, tako i u ženskom tijelu i za opstanak ljudske civilizacije glavnu ulogu igra krv koja se ženi pojavljuje svaki mjesec dana. Zovemo je mjesečnica, menstruacija.

Ako ne parafraziramo, stišamo se i kažemo, „znaš  oni su mi dani“,“crvena sam“ ili poznata ispričnica koju su moje prijateljice iz razreda imale kao opravdanje za izostanak s tjelesnog odgoja pa bi rekle „profesore, imam problem“.

Jednostavno je bilo neugodno izraziti u rečenici da imaš menstrualni ciklus. I tako nas odgajaju od djetinjstva da te ženske probleme stavljamo u kalupe neugodnosti. Da se sramimo otići ginekologu ako imamo poremećaj u ciklusu, ako zbog stresa dvaput u mjesecu imamo krvarenje.

Prije nekoliko godina u  skandinavskim zemljana osigurana je besplatna njega koja opskrbljuje žene tamponima i ulošcima. Jer žene tamo  imaju visoku svijest o svome zdravlju, potrebama i njezi, jer nismo mi one koje su odlučile krvariti svaki mjesec.

Foto: unsplash

Darovala nam je priroda. U Bibliji piše da je Eva zbog grijeha kažnjena krvarenjem i porođajnim mukama. Imamo apsolutno pravo na besplatne  uloške i higijenske potrebe. Imamo pravo u kontekst javnog diskursa staviti sve bolesti i probleme od menstruacije pa do bolnih kiretaža.

Ne smijemo dopustiti da se dogodi slučaj primjera kada je predsjednik hrvatskoga sabora, Jandroković rekao zastupnici Mosta Ivani Ninčević Lesandrić da nije primjereno govoriti o kiretaži.

To je naše zdravlje, naša borba i zato počnimo razgovarati, dijeliti iskustva. Razgovarajmo o menstrualnom ciklusu sve do detalja, sa svojim prijateljicama. Ne ispričavajmo se za menstrualni ciklus, zaboga! 

Kako je filozofkinja Hipatija rekla da nema harmonije u njenom krvavom rupčiću. Možda nema harmonije, ali menstruacija u 21 stoljeću ne smije biti tabu tema. Ako se to nastavi, razgovor o svim ostalim ženskim bolestima će se ušutkavati.

O njima će se govoriti samo u mjesecu listopadu. Žene oboljele od malignih bolesti će postati statistika. Vrlo je važno govoriti o ženskom zdravlju koje počinje upravo od zdravog i redovitog menstrualnog ciklusa.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije