DogađajiFantastičnoMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Ko kaže da je zabava samo za mlade – pogledajte kako to ovi penzioneri rade  

Čovječe, ne ljuti se!

Ne, u ovoj priči nema ljutnje.

Promo Redakcija

Promo

Govorimo samo o tome da popularna, gorepomenuta igra, vjerovali ili ne, nije samo zabava za najmlađe. I više je razloga za to…

Takmičarski duh, adrenalin, sitne i nimalo zlonamjerne čarke, potiskivanje nezadovoljstva kad stvari ne idu baš kako smo planirali, povrijeđena sujeta i svijest da ćemo i to preboljeti i izaći jači, porazi…

Sve to, čemu nas uče od malih nogu, kao sastavnom dijelu života i brojih aktivnosti, situacija i okolnosti koje on nosi, ne mari za godine. Vjerujte nam na riječ, zabava nije samo za mlade, ma koliko vas u nekom trenutku pokušali ubijediti u to. Nemojte im povjerovati!

 

 Najbolji dokaza za to su – zajednice koje okupljaju stariju populaciju. Jeste li nekad zavirili na neko penzionersko okupljanje, na neku zabavu tokom koje oni puštaju muziku, plešu, vesele se, zabavljaju, smiju se…

Ako niste, učinite to prvom prilikom, jer će vam ti prizori vratiti vjeru u, prvo, same sebe, da sve što činite ima i smisla i više nego jedan dobar razlog, drugo, da život ne staje ama baš nikad, dok god ga je u nama.

„Takve vrste aktivnosti za starije nisu samo zabavne, već i korisne, jer utiču na njihovu vitalnost, ali i vedar duh. Druženje, razgovor, smijeh… sve to pozitivno djeluje na ljude, generalno, a vjerujte da su benefiti takvih aktivnosti itekako vidljivi kada je riječ o starijim osobama“, navode iz Doma za strija lica „Zlatni lug“ u Derventi, ustanove koja na principu hotelske usluge na bazi punog pansiona pruža nesvakidašnju priliku oporavka i unapređenja fizičkog i psihičkog zdravlja svojih korisnika.

 

 Da, pravo mjesto da se uvjerite u navedeno su vršnjačke zajednice u kojima, ispostaviće se, i nema prevelike razlike. Suštinski, ona je ogromna, ali u praktičnom svijetu i svakodnevnom životu, i među najmlađima i najstarijima se nerijetko svede na isto – obavezne aktivnosti i one koje će na najbolji mogući način ispuniti slobodno vrijeme.

Stoga i ova konstatacija s početka teksta da je svaka društvena igra, svaki vid tjelovježbe, svaki hobi i aktivnost; od slikarstva i heklanja, preko šetnje i vježbanja, do „Čovječe, ne ljuti se“ i „Monopola“, podjednako korisna, ali i zabavna – svim generacijama.

„Uz nezaobilaznu fizikalnu rehabilitaciju, kao sastavni dio medicinske njege koje starije osobe imaju u organizovanom vidu smještaja i brige o njima, svojevrsne radionice su odličan način da im vrijeme bude upotpunjeno na smislen i kvalitetan način.

Tako smo se i mi nedavno, u sklopu naših internih radionica za korisnike, prisjetili pletenja, pa tako vrijedno pripremamo  tople kapice koje ćemo u novembru, povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođenih beba, darovati Udruženju ‘Mrvice’, koje okuplja roditelje nedonoščadi koja su na svijet stigla u banjalučkom porodilištu“, podsjestili su iz „Zlatnog luga“.

 

 Dom je tamo gdje se osjećate baš kao kod kuće, tamo gdje sve miriše na sigurnost i toplinu. Tamo gdje se na starom, dobrom gramofonu „vrti“ vaš omiljeni šlager, gdje vas ne pitaju za godine i kako ste to (naprasno) odlučili da zauvijek želite da budete mladi.

Dom je tamo gdje vas razumiju, shvataju vaše želje i potrebe, pa i onu da se i u godinama koje samo iskustvo znače želite zabavljati i biti aktivni.

„Godine zaista nemaju veze s tim kako se osećate i šta želite da radite! Pa gde to piše da je zabava samo za mlade, da i mi malkice stariji ne znamo i ne možemo podjednako da uživamo u aktivnostima koje ljude oplemenjuju i, na kraju krajeva, podmlađuju.

Verujte mi na reč – i mi sjajno umemo da se zabavljamo“, govori Bora Nenić, jedan od trenutno najiskusnijih regionalnih glumaca, koji je nedavno i sam potvrdio sve teze iz ovog teksta, družeći se sa korisnicima „Zlatnog luga“.

 

I zato, kad sljedeći put pomislite da je zabava samo za mlade, sjetite se kako to ovi penzioneri rade. Sjetite se, uostalom, da je naša odgovornost, kao društva, da prepoznamo potrebe svih generacija i pružimo im podršku. Naročito najosjetljivijim među nama; najmlađima i najstarijima.

Jer, zabava je, baš kao što su i pažnja, ljubav i podrška, za sve, zar ne?!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije