najnovijePorodicaPraktična LolaŽivot

Ne, to nije prihvatljiv način da natjerate dijete da jede!

Zamislite da gledate kako nešto što volite i do čega vam je stalo, nešto što vam predstavlja sigurnost i utjehu, neko uništava direktno vama pred očima. Zvuči bespotrebno i uznemirujuće? Pa, neki roditelji očigledno ne, naročito ako to znači da će njihova djeca jesti.

Prevela: Saša Leper

Jo Hartley / Essential Baby

Nedavni video je pogledan preko 16 miliona puta, a prikazuje ujaka koji pokušava nahrani svog nećaka. Kada dijete odbije, ujak ponudi hranu igrački Miki Mausa. Međutim, kada i Miki odbije, ujak reaguje tako što ga nekoliko puta vrlo grubo udari dok dijete gleda sve to.

Naravno da dijete potom ne oklijeva kad mu on idući put ponudi hranu. A ko bi ga i krivio? Jadničak je vjerovatno preplašen na smrt.

„Djeca neće da jedu… evo šta morate uraditi“, glasio je naslov videa koji je korisnik  @rudyhernandez_ popratio emotikonima smijanja.

Dodatno je zabrinjavajuće i to što neki gledaoci smatraju da je to smiješno. Potpuno zastrašujuće, neki su se čak i ugledali na to, te objavili i sopstvene verzije u trendu za koji su hiljade ljudi rekle da je užasan, nasilan i traumatičan.

U potpunosti se slažem.

Daleko od toga da sam ja savršen roditelj i da nikada ništa nisam pogriješila. Podmićivala sam i kažnjavala kada razuman razgovor nije urodio plodom. Ali nikad za nikad nisam svoje sinove dovela u situaciju da se osjećaju ugroženo.

Nikada nisam koristila nasilje ili zastrašivanje, čak ni kad su se ponašali najgore. Kako ih to uči šta se treba, a šta ne?

Samo gledanje ovog videa mi slama srce. Izraz lica tog dječaka jasno pokazuje da on razumije posljedice Mikijevog odbijanja kao i strah koji mora da je osjećao gledajući kako se sve to odvija.

„Mala djeca ne shvataju razliku između činjenica i uobrazilje, stvarnosti i mašte“, kaže psiholog Marni Lišman. „Tuča igračke (a naročito neke koju dijete mnogo voli) kao metod učenja nečega izaziva velike psihološke traume kod djece i ne uči ih onome što roditelji misle da uči.“

Lišmanova napominje i da, bez obzira na to da li je to urađeno iz puke zabave ili je roditelj stvarno ljut, takva aktivnost prikazuje nasilje.

„U formativnim godinama djeca često usvajaju ne ono što roditelji kažu već šta i kako rade. A ako ovo rade javno, strah me i da pomislim šta rade privatno.“

Većina nas će se složiti da je ovaj video u potpunosti neprimjeren i degutantan. Zapravo, korisnik Tvitera Kristofer Duet je bio toliko zgrožen da je objavio savršen video odgovora.

Video koji je postao apsolutni hit je naslovio: “Hej idioti koji koristite plišane igračke da negativnim podsticajem natjerate svoju djecu da nešto urade, pogledajte ovo…“

Njegova taktika za navođenje svog sina da jede je nježna, efektivna i puna ljubavi. Umjesto što plišani pingvin njegovog sina odbija hranu, on je proba i dopadne mu se. Rezultat? Isto se desi i sa njegovim sinom!

Što i nije neko iznenađenje.

Hajde da prestanemo da podstičemo ili koristimo bilo koje taktike koje nisu pozitivne za našu djecu.

Postoji samo jedna stvar koju možemo prihvatiti iz prvobitnog videa a to je koncept odbijanja – odbijanje da prihvatimo da je tako nešto ikada prihvatljivo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije