Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

Zbog ovih stvari su zaposlene mame pod stresom

U slučaju da se pitate zašto su mame koje rade pod stresom, mi vamo donosimo 10 razloga:

Prevela: Sara Desančić Redakcija

herviewfromhome.com

  1. Kasnimo uglavnom na sve

Možete da postavite 15 alarma, možete naveče da pripremite odjeću i hranu, ali neizbježno će doći do situacije da neko mora u wc i sljedeće što se dešava je da kasnite 20 minuta i odgovarate na pitanja o tome odakle dolaze djeca i zašto je Zemlja okrugla, dok se vozite autoputem.

  1. Umorne smo

Većinu dana vraćamo se sa posla iscrpljene sa još nekoliko sati posla, posuđa, domaćih zadataka, kupanja. A da ne spominjemo činjenicu da će jednom djetetu trebati 45 minuta da zaspi, dok će se drugo probuditi 16 puta tokom noći.

  1. Moramo da peremo veš

Pranje veša je naš neprijatelj. Ovog vikenda sam složila tovar odjeće, a imam još, jer sam prošlog vikenda odlučila da to preskočim. To je đavo i ponekad razmišljam da odnesem sve u dvorište i zapalim a nakon toga počnem iz početka.

  1. Gladne smo

Očekuje se da svoju djecu hranimo hranjivim obrocima, a mi ponekad ne dobijemo ni doručak ni ručak. Svaki put kad zapravo sjednemo da jedemo nekome nešto zatreba i ja moram ustati.

Foto: Canva

  1. Nije nam dozvoljeno da budemo bolesne

Bolesne dane nikada zapravo ne koristimo za sebe, jer nikad ne znamo hoće li stomačna kuga zahvatiti cijelu kuću. I ko će onda počistiti tu povraćku? Šta mislite?

  1. Svuda moramo voziti djecu

Moramo biti vozači za male ljude koji uglavnom plaču jer su zavezani i nikad ne daju napojnice. Vannastavne aktivnosti su nevjerovatne i čine divne stvari za našu djecu, ali ponekad je sve to previše za male ljude i iscrpljenu mamu.

  1. Moramo učestvovati u svim stvarima

Žurke u učionicama i izleti su divne uspomene za našu djecu. Ali raditi više od 40 sati nedeljno znači da ponekad ne mogu da ispečem 10ak kolača ili da otkažem sastanak kako bih otišla na kolač od bundeve.

Ali mamina krivica je stvarna! Moje srce želi da se dobrovoljno prijavim na sve te stvari… ali da li ste vidjeli moj vešeraj? Samo kažem.

  1. Moramo izgledati lijepo

Od nas mama koje radimo, uvijek se očekuje da izgledamo sređeno. Jeste li ikad čuli za konture ili lažne trepavice? E pa to su stvari koje žene rade svaki dan! Ko zaboga ima vremena za sve to!?

  1. Moramo kuću održavati čistom

Kuća… pa ona nikad neće biti čista. Baš nikad! Možete pokušavati svim silama da vaša kuća izgleda kao sa nekog bilborda, ali kad spremate djecu u školu i imate 20 hiljada stvari u ruci , vaše dijete će sigurno prosuti sok od pomorandže ili će vam pas napraviti neko sranje na kauču. Dešava se.

  1. Moramo da radimo sa krivicom jer naša djeca provode više vremena sa drugima nego sa nama

Očekuje se da radimo kao da nemamo djece i da odgajamo djecu kao da nemamo karijeru. Izgleda da balans između ove dvije stvari ne postoji.

Ponekad trčimo na posao dok ronimo suze i borimo se protiv želje da zgrabimo svoje dijete, odnesemo ga kući i zauvijek se mazimo. Ponekad dođemo do školskog dvorišta i izguramo djecu iz automobila, jer su nam potrebne samo dvije sekunde tišine prije nego što krenemo na posao.

Međutim, na kraju dana, kad konačno legnemo, zahvaljujemo Gospodu na ovom prelijepom haotičnom životu koji imamo i molimo se za dodatni blagoslov za sljedeći dan… jer znamo da će nam trebati.

A sad idemo brisati podove i oprati još veša!

Prekinuta sam četiri puta dok sam pokušavala da objavim ovo…. i to poslije 22 sata.

Biti zaposlena mama je kao da trčite beskrajni maraton. Obožavamo praktične strategije koje pomažu zaposlenim mama da izvuku maksimalno iz života.

Nemate vremena da sjedite i čitate? Pronađite audio knjige i slušajte ih tokom putovanja na posao.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije