AktivizamLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Dr Marina Jotić Ivanović: Promjena na dojci ne mora da znači  rak, rak ne mora da znači znači kraj života

Medicina je humana profesija.

Samo dobar čovjek može biti dobar ljekar.

Mirela Savić

Tu filozofiju dr Marina Jotić Ivanović dosljedno živi.

No, za nju vrlo vjerovatno čujete prvi put. Ništa neobično. U svim ratovima, pa i onim za zdravlje, presudni su upravo ljudi čija imena ostaju u sjenci. Tzv. tihi heroji.

Dr Jotić Ivanović spasila je grudi hiljadama žena. I živote.

U ime magazina “Lola” pozvala sam je koncem ružičastog oktobra, mjeseca borbe protiv raka dojke. To vrijeme činilo se prikladnim.

“Uvijek je prikladno vrijeme  za razgovor o zdravlju.” – odgovorila je prije nego što sam uspjela do kraja formulisati prvo pitanje.

“Možete li pretpostaviti koliki bi uspjeh bio ako bi svi koji pročitaju članak barem jednoj osobi sugerisali da se pregleda? – pita ona mene.

Sa velikom strašću nastavlja o važnosti prevencije i samopregleda. Kaže da pacijentice uči prvo da pobijede strah.

Da promjena na dojci ne mora da znači rak. I da rak ne mora da znači smrt. Redovno organizuje predavanja, jer podloga za strah je upravo neznanje.

“Vodeća zloćudna bolest žena uspješno se liječi u 90 odsto slučajeva, kada se na vrijeme otkrije. U suprotnom, može biti smrtonosna.” objašnjava sagovornica Lole, uz naglašenu ocjenu da oboljeti može bilo ko.

I muškarci? I muškarci.

“Rizik povećava ženski pol, starija dob, nenastupanje menopauze do 55 godine, pozitivna porodična anamneza, te činjenica da žena nije rađala ili je rodila prvo dijete u kasnim 30 – im. No, pravila nema. ” –  kaže dr Jotić Ivanović.

Neumorno ponavlja da su ključ redovni odlasci ljekaru. Kao što odlazimo npr. kozmetičaru.  Ali…

Napominjem da znamo svi kako kod nas izgleda put do ljekara. Ili barem zna većina. Prvo pozovete telefonski broj i niko vam ne odgovara. Ako slučajno odgovori, dobijete termin “jedan dan iza nedelje” u najboljem slučaju.

Foto: Zgrada Opštine

Slijedi, bez dileme, i višečasovno čekanje u hodnicima zdravstvenih ustanova. Jer, niste jedini. Šalju vas od sobe 15 do sobe 19, od sobe 19 do sobe 22, pa ukrug. Ko će dobrovoljno pristati na takvu agoniju, ako ga ništa ne boli? A, rak ne boli u “bezazlenoj” fazi.

Rješenje za pojedinca su samopregledi. Sistemsko rješenje je skrining. Ono što mi još nemamo. Ono kad potencijalno zdrave žene dobiju poziv. Tog i tog dana, da dođu tu i tu, da im se pregledaju grudi.

Da se isti postupak ponavlja godišnje. Ili svake dvije godine. Da se nalazi upoređuju, prate… “ – kaže dr Jotić Ivanović, uz napomenu da njena koleginica i nacionalna kordinatorka za maligne bolesti Republike Srpske prof. dr Zdenka Gojković predano radi na realizaciji ove važne ideje.

A, koliko je važna iliustruje i podatak da se godišnje u BiH evidentira oko 1400 novih slučajeva raka dojke i oko 500 smrtnih slučajeva. Statistika mora biti bolja.

Ako ste pročitali tekst do kraja, obavezno pozovite barem jednu ženu koju zaista volite.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije