Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

Mame, ako ne možete da dojite, s vama je sve u redu!

Trebala mi je skoro decenija da ovo napišem, ali trenutno, negdje, to neko treba da čuje. Novopečene mame, ako ne možete da dojite, s vama je sve u redu.

Redakcija

Her View From Home

U stvari upravo ste na svijet donijele novi život, vi ste superheroji.

Prije nego što se rodilo moje prvo dijete, suprug i ja smo pohađali sve moguće časove za novopečene roditelje, čitali knjige i pripremali se na način na koji to rade odgovorni roditelji. Sjećam se čak da sam pitala jednog od instruktora – da li stvarno postoje žene koje ne mogu da doje ili jednostavno to ne rade kako treba. Potvrdila je moju teoriju.”Biću sjajna u ovome”, pomislila sam.

Kada se moj sin rodio, nisam proizvodila kolostrum. Sestre su jedna po jedna ulazile u moju sobu pokušavajući ručno da izvuku nepostojeće “tečno zlato”. A moj sin je neprestano plakao.

Ali bebe plaču, zar ne?

Njegova težina je stalno opadala ali uvjeravali su me da je to normalno. Ne bi mi dali nikako zamjensko mlijeko čak i da sam tražila. Ne krivim ih zbog toga jer su sva istraživanja ukazivala- ukazuju- na činjenicu da su bebe zdravije, jače, pametnije i bolje kada im se daje majčino mlijeko.

Ali ponekad to jednostavno nije moguće.

Nakon što sam se junački borila- i nisam uspjela- da zadovoljim ovaj dragocjeni, novi život koji sam držala u naručju, uplašeno sam otišla kod pedijatra. Njegova težina je znatno opala. Doktorica mi je objasnila da dojenje nije za svakog. Zaplakala sam od olakšanja kad sam vidjela da moje dijete pije adaptirano mlijeko, znajući da je konačno dobilo ono što mu treba.

woman carries baby

Sljedećih nekoliko mjeseci pokušavala sam pumpati mlijeko jer još uvijek nisam mogla da odustanem od ideje o dojenju, davanja adaptiranog mlijeka i vaganja. Pumpati, hraniti, praviti adaptirano mlijeko, vagati. Pumpa, hranjenje, formula, vaga. Sad ne bih mogla da vam kažem jedan kikot, osmijeh, jedano sjećanje iz tog perioda. Bila sam izbezumljena. Bila sam neispavana, razočarana u nedostatke svog tijela i prazna iznutra.

Kad sam napokon prestala da pumpam i prihvatila ideju da imam dijete koje se hrani adaptiranim mlijekom, dogodila se magična stvar…. počelo je moje majčinstvo.

Moj um se smirio i počela sam uživati u svakom lijepom i prolaznom bebinom trenutku. Udahnula sam ga. Pustila sam sve što su mi rekli i prepustila se svojim instinktima.

Sjećam se da sam pročitala nešto što je govorilo da dojenje povezuje majku i dijete, a veze majki koje su hranile djecu na flašicu nisu iste. Kad sam počela da hranim sina isključivo na flašicu, bio je to prvi put da sam mu zaista mogla pogledati u oči. Ništa nije bilo poput tog trenutka i neće biti.

Kad smo prešli na flašicu, moj suprug je počeo više da pomaže. Nije znao šta da radi kad sam se borila sa dojenjem i osjećao se bespomoćno. Pomagao je našoj porodici odlaskom u prodavnicu da kupi mlijeko, mješajući flašice, hraneći našeg sina dok sam ja hvatala sam. Potrebe našeg sina postale su timski napor i gledala sam kako njihova veza jača.

woman and baby lying on bed

Tek mnogo godina kasnije doktori su otkrili jezik- kravatu kod mog sina. Kada su me pitali da li mu je bilo teško da sisa, poželjela sam da zaplačem. Sirovi osjećaj da sam novopečana mama i dalje je živio u meni.

Mame, ako ne ide, u redu je. Zaista jeste.

On ili ona će odrasti snažni, zdravi, pametni i divni, jer ste im vi mame. Kad naša djeca završe srednju školu i kad ih vidimo kako stoje na onoj sceni, nećemo znati ko je hranjen adaptiranim mlijekom ili majčinim mlijekom, ko je hodao sa 12 mjeseci i kome je duže trebalo da prohoda, ko je prvi počeo da priča, ko je koristio dudu. Apsolutno ništa od toga neće biti važno. Bitno je da su to djeca koja se osjećaju voljeno, podržano i sigurno…. i mame, vi to sve možete.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije