DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

Snimljena igrana serija za mlade „Podrugljivci“ na Boračkom jezeru

VRISAK ZABORAVLJENE GENERACIJE

Početkom oktobra na Boračkom jezeru snimljena je web igrana serija za mlade „Podrugljivci“.

Redakcija

Serija govori o drugoj generaciji poslije rata i ratnom naslijeđu sa kojim žive mladi rođeni devedesetih ili netom poslije devedesetih i kroz mnogo humora, ironije i iskrene emocije i  nudi presjek života mladih danas koji nikako ne mogu da se oslobode ratnog naslijeđa 90ih koje se najbolje ogleda  kroz porodične odnose te poimanje sebe i svijeta oko njih.

Glavne uloge u seriji, Safetu, Ognjena, Dadu i Jagodu  tumače mladi i talentirani srednjoškolci Issa Osmić,  studentica Hana Kustura, apsolventi Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu, glumica Ana Tikvić.

Pored njih u seriji se pojavljuju i značajna bh. glumačka imena poput: Minke Muftić, Maje Salkić, Fakete Salihbegović-Avdagić, Lane Zablocki te Arme Tanović-Branković.

Ideja snimanja serije za mlade nastala je i podržana u okviru projekta Laboratorija mira koju su ove godine organizirali Lonac.pro (Fondacija Mozaik) i Populacijski fond Ujedinjenih naroda uz podršku Britanske ambasade u BiH. Koproducent serije je Omladinska novinska asocijacija u BiH uz podršku Fondacije Schuler Helfen Leben.  

IZJAVE:

ANES OSMIĆ, scenarista: „Bilo mi je bitno da ispričam i generacijsku priču, o mladima koji nisu direktno učestvovali u ratu, ali je taj rat ostavio velike posljedice na njih ponajviše kroz život njihovih roditelja.

Pričamo priču o mladima koji su u ratu ostali bez najbližih, PTSP-iju, nestanku najbližih u ratu, silovanju, ali na duhovit, topao i iskren način jer vjerujem da samo takva poruka može otvoriti srca ljudi jednih ka drugima.

Sa timom sjajnih mladih autora želja mi je da pokažemo široj publici kako jedan od prvi korak ka zbližavanju mladih može biti i pružanje prilike mladima da kažu kako se stvarno osjećaju bez da se takmičimo čija je bol veća i bez da minimiziramo ičija osjećanja i potrebe.

Važno mi je da druga generacija poslije rata kojoj i sam pripadam počne sebe doživljavati i van sjene roditelja i njihovog iskustva i da počne zaista raditi na rješavanju nagomilanih problema.

Vjerujem da ta generacije tek sada dobija priliku nešto da kaže. Uslijed akumulirane traume i bola vrijeme je makar da vrisnemo kako bismo u budućnosti otpočeli zdrav i konstruktivan dijalog.

Emitiranje serije je planirano krajem 2020. i početkom 2021. na zvaničnom Youtube kanalu serije,  a za tekuće  informacije o produkciji, anegdote iza scene i izazove možete pratiti @podrugljivci na svim društvenim mrežama.

NEJRA LATIĆ HULUSIĆ, redateljka:

„Kada mi se Anes Osmić, scenarista javio nekada u junu mjesecu ove nesretne godine sa sinopsisom ove serije, rekla sam mu da je ideja odlična ali frustrirana odnosom prema kulturi u ovoj zemlji i činjenicom da je pandemija nas sve dodatno usporila, tvrdila sam da nikada nećemo uspjeti producirati tako zahtjevan projekat.

Međutim, emocije i humor kao i važna poruka koju ova serija nosi u sebi vratile su u meni neku ludačku želju da izguramo ovu priču o zaboravljenoj generaciji i donesemo je svima na pladnju i to na web platformama. Vuk Vuković, naš producent i Anes su uspjeli obezbijediti nekim čudom sredstva za igranu seriju i krenuli smo odmah u pripreme i snimanje.

Ovo je priča o drugoj generaciji traume, o djeci koja rat nisu ni doživjela, ali ih rane iz rata bole danas kao da je bio prošle sedmice, a ne prije 25 godina. Ova serija, u svom scenarističkom, redateljskom, glumačkom i  vizualnom izrazu je vrisak jedne generacije koja je zaboravljena, a šuti i preživljava tiho, u sebi, da ne soli rane onima koji imaju još teže posljedice.

U tom njihovom vrištanju čućete bijes, strah i puno ljubavi i smijeha koji ih liječi. Vratili smo se sa snimanja i vrlo emotivno se rastali. Bili smo izlovani na jezeru kod naših divnih domaćina iz Hercegina Lodges.

Daleko od lokalne politike, sa svojim ranama koje smo pretočili u scenarij, glumu, režiju i vizualni i zvučni identitet koji su sa nama kreirali pretalentovana ekipa koju čine mladi Marko Jovančić, Ervin Golubović, Mirza Herović, Nađa Sinić, te nešto iskusniji majstor tona Vanja Kurtović. “

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije