FantastičnonajnovijeNaslovna vijestNevjerovatnoZabavna Lola

Zamolili smo međunarodne fotografe da sa jednom fotografijom opišu šta za njih znači mir. Evo 50 najboljih fotografija!

Da bi proslavila Međunarodni dan mira koji se svake godine obilježava 21. septembra, mobilna aplikacija Agora izazvala je međunarodne fotografe da na jednoj fotografiji ilustruju šta za njih znači “Mir”. Kao rezultat, na konkurs #Peace2020 prijavljeno je 11 500 fotografija iz svih krajeva svijeta.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

Bored Panda

Međunarodni dan mira, poznat i kao Dan mira, uspostavile su Ujedinjene nacije davne 1981. godine, kako bi stvorili “globalno zajednički datum da se cijelo čovječanstvo založi za mir pored svih razlika”. Generalna skupština UN-a prograsila je ovo danom posvećenim jačanju ideala mira- 24 sata nenasilja.

Da bi proslavili ovu važnu prekretnicu, globalna kreativna platforma Agora pokrenula je 14. avgusta foto konkurs #Peace2020. Fotografi su se prijavljivali do 28. avgusta sa svojim najboljim fotografijama i ilustrirali su šta im znači “Mir”, za šansu da budu izabrani među 50 najboljih finalista i dođu do faze glasanja.

Čestitamo kenijskom fotografu @rashid_sp čija je fotografija “Plodan je miran svijet” dobila najviše glasova globalne zajednice Agora, učinivši ga herojem #Peace2020 i dodjelivši mu glavnu nagradu od 1000 dolara.

Globalna publika aplikacije igra važnu ulogu u odabiru pobjedničke slike: svi korisnici Agore imaju pravo glasati za fotografiju koja ih je najviše pogodila tokom posljednjih krugova glasanja, čineći taj proces demokratskim, gdje svi mogu učestvovati, glasati i pobijediti.

“Slika sa najviše glasova manifest je ljubavi, nade i budućnosti. Kada bilo koja strana proglasi mir, strane prestaju da postoje, a suprotnosti se stapaju u jednu zajednicu”, rekao je Octavi Royo, saradnik Agore – osnivač i izvršni direktor.

Koja fotografija vas je najviše pogodila? Ne zaboravite da komentarišete svoje favorite!

 

#1 Pobjednik: Plodan je miran svijet

Winner: A Peaceful World Is A Fruitful One

“Želim da spomenem živote izgubljene u nasilju i ratovima širom svijeta i da širim poruku mira i nade podižući naš životni standard, uzdržavajući se od nasilja i socijalnih ravnodušnosti. Svi modeli na slici povezani su lično sa temom takmičenja, jer su žrtve postizbornog nasilja u Keniji 2007. godine koje je primoralo njihove porodice da napuste svoje domove.”

 

#2 Spavaj u miru

Sleep In Peace

#3 Zvjezdano nebo

Starry Skies

“Bilo je jako hladno, a ja sam čekao da se oblaci dovoljno razdvoje da snimim Mliječni put. Poslije dosta motanja po hladnoći, konačno sam dobio ovu sliku. Uprkos hladnoći, gore na planini gledajući u nebo bilo je nevjerovatno mirno. Ostrvo Skye u Škotskoj je na istoj geografskoj širini kao Churchill u svjernoj Kanadi, gdje žive bijeli medvjedi na -40 stepeni.”

 

#4 Prelijepo drvo na brdu

“Vozili smo se do našeg novog odredišta i odlučili da izbjegnemo put. Drago mi je što smo ga zaobišli! Kad smo naišli na ove prelijepe brežuljke, bili smo oduševljeni i toliko smo uživali u pejzažu. Podjsetio nas je na radnu površinu Windows-a.”

 

#5 Farmeri

Farmers

#6 Fenjeri mira

Lanterns Of Peace

#7 Zvukovi okeana

Ocean Sound

“Jedna od najnevjerovatnijih stvari koju sam pronašla u Francuskoj je mogućnost opuštanja na beskrajnim, praznim plažama. Tog dana smo odlučili da odemo do ove divne plaže oko 17 časova i posmatramo zalazak sunca. Na našu nesreću, veliki oblaci su pokrivali sunce, pa smo odlučili da se opustimo na plaži i igramo sa talasima. Dobili smo ideju da pomoću drona napravimo snimak duge ekspozicije, naglašavajući kontrast između plavog okeana i mog crvenog kupaćeg kostima. Željela sam da stvorim opuštajuću atmosferu te noći kako bih mogla opet da je pogledam i povežem se sa umirujućim osjećanjima.”

 

#8 Sama sa svojim mislima… Mir je zdravlje!

Alone With My Thoughts... Peace Is Health!

#9 Spokoj

Serenity

“Gledanje mog psića kako spava, donosi toliko mira i spokoja mom srcu.”

 

#10 Najbolje mjesto za postizanje mira

The Best Place To Get Peaceful

“Prvo mi je bio plan da fotografišem blistavo i živopisno lice mandrile. Nekoliko sekundi kasnije pažnju mi je privukao ovaj prelijepi trenutak majke i njenog djeteta.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije