DogađajiFantastičnoMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Šta znate o ženskom kik-boksu?

Kik boks postaje sve popularniji sport kojim se aktivno i profesionalno bave žene.

Ružica Ljubičić

Izdržljivost, fizička i mentalna forma, kondicija, refleksi, adrenalin i neizvjesnost su glavni aspekti ovog uzbudljivog sporta.

Svoja iskustva za Lolu su prepričale dvije uspješne kik-boksačice Nikolina Vidačković i Anamarija Radman.

Nikolina Vidačković se četiri godine bavi kik-boksingom. Nekoliko osvojenih državnih prvenstava joj je omogućilo da se plasira na europska i svjetska natjecanja.

Osvojila je brončanu medalju na svjetskom prvenstvu u low kick disciplini i brončanu medalju na europskom studentskom prvenstvu. Nikolina trenira za u splitskom klubu „Pit Bull“. Paralelno sa sportskom karijerom, Nikolina studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

„Na nagovor bliskih ljudi odlučila sam ući u borilački svijet s ciljem da ne treniram samo rekreativno nego da se borim“- kaže Nikolina  koja odbija vjerovati da je ovaj sport rezerviran samo za muškarce. Nikolina smatra da je za bavljenje ovim sportom veoma važno imati čvrst i stabilan karakter za suočavanje s neugodnim pitanjima, stereotipima i predrasudama.

„Što ce ti to, ti si cura. Istina je da ovakvu rečenicu često čujemo od onih koji nemaju veze sa tom vrstom sporta pa sebi daju za pravo komentirati bez puno argumenata. Ja osobno i danas nailazim na predrasude, ali trudim se ne praviti razliku u ovom sportu između žena i muškaraca.“- priznaje Vidačković.

Anamarija Radman se osam godina bavi kik-boxingom, Bila je dvostruka državna prvakinja u kategoriji do 60 kilograma seniorki .Osvojila je dvostruko zlato s međunarodnog natjecanja u Prijedoru i srebrnu medalju s međunarodnog natjecanja u Zagrebu. Studira na Kineziološkom fakultetu  u Mostaru i radi u Kixboxing klubu  „Bitlis“.

„Najveće prednosti bavljenja ovim sportom jest pronalazak sebe u tome, promjena životnih navika,ljubav gašenje rutine dosadnog života, te najvažnije želja za većim dostignućima u životu poput karijere sportske ili posla.“ – ističe uspješna sportašica.

Zbog novonastale situacije s pandemijom smanjila su se natjecanja i Anamarija kaže da joj nedostaju putovanja, sudjelovanja i borbe,

Anamarija se također suočila s predrasudama vezanim za  ženski boks.

„Naravno predrasude su čitav moj život. Pogotovo s muške strane,jednostavno osjete poriv dati predrasudu kad vide žensku osobu u sportu kakav je ovaj ali zašto? Radi prodiranja osobnog muškog ponosa? To ni sama ne znam. Nažalost živimo u dosta konzervativnom dobu Nosim se itekako dobro s time, mjesecima il čak godinama ti postane svejedno tko će što prokomentirati.

Kao dijete u osnovnoj školu su sam se jako teško nosila s tim, nisam imala podrška od roditelja,meni kao jedinoj curi iz kluba u početku je bio pakao dokazat se sto vrijedim, mnogo krvi, udaraca, sparinga sam morala proći kako bi postala netko i nešto u samom klubu“- prisjeća se Anamarija svojih teških početaka.

Unatoč svemu, nije odustala.  Sve  dok postoji velika ljubav i želja za uspjehom u njenom srcu i dalje će ustrajati da daje  maximum u kix boxingu.

Veliki problem su odustajanje trenera koji idu u inozemstvo, loši financijski uvjeti, loši uvjeti treniranja te mala ulaganja u kik-boxing, Kik-boksački savez Bosne i Hercegovine je jako oslabio protekli godina.

„Sudjelovanje žena u boksu u odnosu na prije dobilo je neku novu dimenziju. Pomak je uočljiv samim time što žene cesto prirede zanimljivije borbe pa se i publici to sviđa i vise je  zainteresirana za to.

Istakla bih da su žene tek 2012 dobile pravo nastupa na Olimpijskim igrama, što je veliki napredak danas. U svijetu borilačkih sportova žene napreduju i vjerujem da ce još.“ – zaključuje Vidačković.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije