MedicinanajnovijePraktična LolaSponzorisano

Neželjene promjene na bebinoj koži i kako ih tretirati

Vaša beba je sad već stigla kući, a briga za nju se polako pretvara u svakodnevnu rutinu.

Redakcija

Prioriteti su, naravno, svima dobro poznati: mirno i toplo okruženje, redovna i pravilna ishrana, uredan san, čistoća, redovno mijenjanje pelena…

To vam ide lako, jer vaš majčinski instinkt nepogrešivo zna šta vašoj bebi treba i zašto plače. Međutim, još jednu stvar treba dodati na popis top prioriteta, a ona često, naročito kad su u pitanju nove majke, izaziva nedoumice i nesigurnost. To je njega bebine kože.

Za početak trebate znati jednu vrlo bitnu stvar: vaš majčinski dodir na koži novorođenčeta je najbolja njega i presudan je za pravilan razvoj bebe.

Ovo nije samo fraza kojom želimo utješiti nove majke, nego naučno dokazana činjenica. Bonus savjet za praktičnu njegu bebine kože glasi: manje je više!

Oduprite se nagonu da prečesto kupate bebe, jer tako uklanjate prirodna ulja koja štite bebinu kožu. Pretjerano kupanje može isušiti nježnu kožu i izazvati neželjene reakcije. Ako ne računamo pelene, koje sigurno pošteno napuni, vaša beba je vrlo čista.

Ona ne ide na posao, ili u teretanu, nego većinu dana provodi u toplom i čistom domu. Dakle, spužvasta kupka dva do tri puta sedmično će biti sasvim dovoljna da održi bebinu čistoću. Neka bude topla i kratka – do deset minuta.

U ovoj fazi bebi je najpotrebniji majčinski nježni dodir, a majkama je potreban siguran i pouzdan pomoćnik za praktičnu njegu bebine kože. Za tu ulogu, s velikim povjerenjem u snagu prirode, vašoj pažnji preporučujemo proizvode Prirodne kozmetike Gloria.

Krema i Šampon kupka za bebe izrađene su od pažljivo odabranih, čistih, ljekovitih i djelotvornih prirodnih sastojaka, što je dovoljno za garanciju da će bebina koža biti njegovana i zaštićena, a bebina majka bezbrižna.

Da posebno naglasimo – neželjene promjene na bebinoj koži ne trebaju vas pretjerano zabrinjavati. One su uobičajene, a za adekvatan tretman je najvažnije da znate s čim se suočavate, kako biste mogli adekvatno reagovati.

Neke od čestih promjena su soor ili mlječac (bijele naslage u usnoj šupljini) – koji se tretira čistom gazom natopljenom u fiziološku otopinu, tjemenica – vrlo česta pojava na vrhu bebinog tjemena koja se lako tretira uljem prije kupanja i nježnim pranjem s nekoliko kapi Gloria Šampon kupke za bebe tokom kupanja.

Neke promjene na bebinoj koži čak i ne zahtijevaju tretman jer se pojavljuju i nestaju spontano, a to su milije (bijele tačkice na koži) i novorođenački prištići. Ondje gdje svojoj bebi uveliko možete olakšati iskustvo sa promjenama na koži je prilikom pojave ljuskave suhe kože u području ručnih i nožnih zglobova, ili kada dođe do pelenskog osipa, tj infekcija kože pelenskog područja.

Kako bi svojoj bebi ublažili neugodan osjećaj, pomoći će vam www.prirodna.com, ili odlazak u dm i cm market. Kako?

Tako što ćete tamo pronaći Kremu za bebe Prirodne kozmetike Gloria, koja je pripremljena s posebnom pažnjom kako bi zaštitila i njegovala osjetljivu kožu malenih i tek rođenih bića.

Izrađena je od hladno prešanog biljnog ulja noćurka koje je poznato po svom protuupalnom djelovanju. Osim što će ublažiti bebinu nelagodu, poslužiće vam i kao izgovor za još jednu rundu maženja. To je jedina aktivnost gdje ne vrijedi savjet „manje je više“.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije