najnovijePraktična LolaPreduzetništvoSponzorisano

Zašto odabrati beskontaktno plaćanje?

U skladu sa stanjem u svijetu koje se (ne)popularno naziva “novo normalno” i navike ljudi su počele da se mijenjaju.

Jedna od njih odnosi se i na plaćanje.

Redakcija

Ukupno korišćenje beskontaktnog načina plaćanja karticama u našoj zemlji poraslo je za skoro 162% u odnosu na mart prošle godine, a dvije trećine građana Bosne i Hercegovine spremno je da vrši transakcije beskontaktno jer im donosi brojne pogodnosti.

Oko 47% kupaca koji ne koriste beskontaktne kartice kao razlog navode to što im banka nije ponudila takvu mogućnost, dok 22% posto ističe da ne znaju da postoji takva opcija u Bosni i Hercegovini, ili su pak zabrinuti za bezbjednost tokom korišćenja – 17%.

Oko osam posto korisnika priznalo je da nije sigurno kako se upotrebljavaju beskontaktne kartice. Donosimo Vam sve što biste trebali da znate o beskontaktnom načinu plaćanja.

Šta je beskontaktno plaćanje?

Super Nova kartica prateći svjetske trendove u kartičnim transakcijama svojim klijentima nudi beskontaktno plaćanje. Beskontaktna tehnologija je jedan od načina na koji se  Vaša kartica može povezati sa terminalom na maloprodajnom mjestu.

Tokom transakcije sredstva se radijskim signalom prenose sa kartice na terminal za plaćanje. Transakcije se izvršavaju tako što se kartica prinese čitaču na terminalu koji će dati zvučni signal kako biste znali da je plaćanje završeno.

Koje su prednosti beskontaktnog plaćanja?

Uzimajući u obzir pandemiju COVID-a 19 koja je zahvatila čitav svijet, korištenjem beskontaknog plaćanja pošteđujete sebe diranja kartičnog terminala te na taj način sprovodite preventivne mjere u borbi protiv virusa, jer kartica sve vrijeme ostaje u Vašim rukama.

Prema istraživanjima o korištenju beskontaktnih kartica došlo se do podatka da svaki četvrti građanin Bosne i Hercegovine redovno koriste beskontaktne kartice.

Takođe, beskontaktno plaćanje zamjenjuje upotrebu gotovine, te smanjuje rizike manipulacije i troškove pohranjivanja novca.

Zbog brzine transakcija, beskontaktne kartice idealne su za korištenje na mjestima gdje se vrši veliki broj manjih novčanih transakcija (kafići, fast foodrestorani, benzinske pumpe…), tako da na taj način zamjenjuje upotrebu kovanica u svakodnevnom plaćanju.

Plaćanje beskontaktnim karticama ima jednake prednosti kao i plaćanje standardnim karticama sa čipom i PIN-om, a transakcije se obrađuju istim sigurnim mrežama. Potrebno je naglasiti da su  kartice apsolutno sigurne, te ne može doći do slučajne kupovine, jer kartica mora biti prislonjena na terminal.

Takođe, pri plaćanju većeg novčanog iznosa potrebno je, radi Vaše sigurnosti, unijeti PIN. Beskontaktna usluga je implementirana prema najvišim sigurnosnim standardima kartičnih kuća. Komunikacija između platne beskontaktne kartice i prihvatnog uređaja propisana je međunarodnim standardom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije