LjudiMjestanajnovijePojaveŽivot

Najzreliji poduhvat u 2020: Vršnjačke zajednice kao dobro rješenje u izazovnim vremenima  

Iz dana u dan tokom ove 2020. godine svjedočimo brojnim izazovima koje život kao takav stavlja pred nas.

Redakcija

Više nije toliko važno ni gdje živimo, ni koliko godina imamo, da li smo siromašni ili bogati, visoki, niski, imamo li plave ili zelene oči…

Ovo je godina u kojoj se sve, čini se, dijeli na – prije i tokom pandemije. Ovo je godina puna izazova. Za svakog pojedinca i zajednicu uopšte.

Za svakoga od nas – da se više pobrine za sebe, ali i svakog bližnjeg, svakog komšiju, prijatelja, člana društva neznanog i znanog.

Međutim, djeca, stariji ili bilo ko sa poljuljanim imunitetom ili opštim zdravstvenim stanjem u većem su riziku i potrebna im je posebna pažnja i podrška. Zato život u organizovanoj grupi/zajednici može biti opravdan tokom izazovnih vremena, kao što je aktuelna pandemija, jer se štićenici/korisnici, ali i članovi njihovih porodica i bližnji tako osjećaju smirenije i sigurnije.

Poslovanje i boravak u vršnjačkim zajednicama, poput domova za starija lica, su zakonski regulisani i strogo kontrolisani, što znači da te ustanove imaju obavezu da poštuju robusne politike i protokole koji štite dobrobit svih koji tu borave, a samim tim i ostalih članova zajednice.

Ovi propisi se primjenjuju ne samo u vrijeme kriza, već u svako doba – što znači da su vršnjačke zajednice uvijek spremne da odgovore na izazove kao što je pandemija.

„Za razliku od starije osobe koja, recimo, živi sama i koja se može suočiti sa preprekama u traženju hitne medicinske pomoći, stručno osoblje u domovima je obučeno da identifikuje i reaguje na sve eventualne probleme.

Starije osobe i njihove porodice mogu se osjećati smireno znajući da je osoblje tu 24 časa dnevno, sedam dana u sedmici, ukoliko im zatreba pomoć“, govore iz Doma za starija lica „Zlatni lug“ u Derventi, gdje su u potpunosti posvećeni sprovođenju epidemioloških mjera uzrokovanih pandemijom, ali prilagođenih najhumanijim uslovima života, uz njegu, sigurnost i toplinu baš kao u vlastitom domu.

Ističu da su ustanove kao što je njihova, koja pruža visokokvalitetne uslove za boravak starijih i svih osoba kojima su potrebne njega i nadzor trećeg lica, opremljene i za karantinske situacije.

Osoblje je tu da pruži podršku korisniku ako je potrebno da bude u izolaciji u svom apartmanu, uključujući redovnu i za svakog ponaosob prolagođenu ishranu, kao i usluge održavanja, čišćenja i dezinfekcije prostora, i što je najvažnije – ovdje će dobiti utjehu i uvjerenje da će sve biti u redu.

Porodice koje pomažu starijim članovima koji žive u svom domu znaju da usklađivanje rasporeda i obaveza, usljed haotičnog načina života koji danas samo rijetki mogu da izbjegnu, može biti stresno, za sve.

Starija osoba ne samo da ima potrebu za njegom, već joj je potrebna pomoć u situacijama kao što su izlazak iz kuće, kupovina namirnica i priprema obroka, pa čak i druženje.

„Ako uz to imaju i neko oboljenje koje je potrebno držati pod kontrolom, to zahtijeva stroge postupke kontrole infekcije, pa je svakako sigurnije da ne budu dodatno izloženi mogućim prenosnicima virusa“, govore iz „Zlatnog luga“, gdje su posjete strogo kontrolisane, kako bi bile izbjegnute sve mogućnosti da zdravlje njihovih korisnika bude ugroženo.

Bližnji njihovih korisnika u svemu ovom mogu naći utjehu, naročito ako znaju da će usljed aktuelne situacije možda morati da se samoizoluju (zbog putovanja ili direktne izloženosti virusu) i zbog toga ne mogu da posjete voljenu osobu.

Takođe, ovako organizovan život pruža zdravstvenu i socijalnu podršku; čak i ako postoji fizička izolacija, što znači da stariji ovdje nikada nisu sami. Tokom dana oni imaju organizovane aktivnosti; počevši od rehabilitacije i vježbanja, do različitih hobija i opuštenog druženja.

Tokom tih aktivnosti oni su i društveno odgovorno osviješteni, jer znaju da su i drugi oko njih u sličnoj situaciji – da im treba ruka podrške ili mrvica topline kakva je, recimo, odaslana upravo iz doma „Zlatni lug“ čiji korisnici trenutno pletu tople kapice i čarapice koje će povodom predstojećeg Međunarodnog dana prijevremeno rođenih beba, 17. novembra, darovati predstavnicima udruženja „Mrvice“, koje okuplja roditelje prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj.

Socijalna dimenzija je, čini se, od presudnog značaja u vrijeme kriza, jer svaki izazov je lakše prebroditi kad znamo da imamo podršku.

Stoga su vršnjačke zajednice dobro rješenje u izazovnim vremenima, jer za svoje voljene želimo da budu na sigurnom, okruženi brigom, pažnjom i nježnošću, zar ne?!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije