Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Sedmo pismo: Htio sam te pitati postoji li ljubav. Tuga? Nedostajanje?

Draga Jelena, da li si ikada razmišljala o tome kako neke stvari postoje, ali ih nema.

Milanka Blagojevic

Materijalizacija ih uobliči i možemo da ih vidimo, dodirnemo i znamo da su tu, a ako treba samo da ih zamislimo, njih u suštini nema.

Htio sam te pitati postoji li ljubav. Tuga? Nedostajanje? Umišljam li ja to sve? Možeš li ti da mi doneseš kilogram ljubavi ili metar tuge ili jedan paketić nedostajanja?

Ti ćeš opet prevrtati očima i pomislićeš da moja šuplja filozofija nikom nije zanimljiva.

Ti si voljela sve da opipaš i da vidiš. Govorio sam ti o karnevalu u Veneciji kao da smo tamo. Rekao sam ti da ja imam masku Don Žuana, koji bježi u noći jer ga ganjaju stražari dvorskih dama koje je obljubio, a ti si mlada naivna koketa koju sam dobio na prvu.

Pitala si me gdje je to, o čemu ja to pričam. Ja ti lijepo kažem, tu je, u mojoj glavi, pričam ti, zamisli, vidiš li da smo tamo. To te nerviralo.

Ti si materijalistički tip, a ja sam sav od duha. Eto koliko smo različiti. Reci mi još da li postoji čekanje i da li je vrijeme uhvatljivo. Ja bih ga zaledio na onaj trenutak kad si uzela jednu trepavicu sa mog lica i stavila je između svog palca i kažiprsta i kao neka djevojčica rekla mi: Zamisli želju.

Neka iskra zasijala ti je u oku i zaželio sam da nikad ne nestane. Postoji li sad taj trenutak ili je zauvijek nestao?

Ako ga nacrtam, da li bi ga oživio? Razmišljam da ovu tacnu zamijenim četkicom ili pisaćom mašinom, da te kroz umjetnost zauvijek zarobim na nekom listu i onda mi ne možeš pobjeći.

Zauvijek. Ima li riječ zauvijek svoj materijalni oblik ili je sve to u oblacima, moja Jelena?
Tu si, ali te nema.

Ako si ljubav, nedostajanje ili tuga, onda u stvari ne postojiš. Ako te ne vidim, onda te i nema.

P.S. Mrava je sve manje, u sljedećem pismu pišem ti detalje.

Tvoj Crveni Mrav

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije