DogađajiHrabra LolaLjudiMjestanajnovijePojave

Tanja je mama dječaka sa rijetkim sindromom i istinski „Jaka žena“

„Posebno sam ponosna na ovu nagradu jer znam da je vjerovatno nikad ne bih dobila da nisam rodila tako posebno dijete, svog plavog anđela koji me motiviše svaki dan. Posebna je to ljubav, koju je teško opisati“, riječi su Tanje Živković iz Prnjavora, kojim se osvrnula na priznanje „Jaka žena“ koje je nedavno dobila.

Redakcija

Radi se, naime, o prestižnoj regionalnoj nagradi koja je ove godine, po drugi put, u Vrnjačkoj Banji dodijeljena ženama koje ostvaruju zavidne rezultate u profesionalnom životu ili na polju humanitarnog djelovanja, a nalaze se u sjenci javnosti.

Da tu ne bi i ostale, na ovaj način su i zvanično proglašene „jakim ženama“, što u Tanjim slučaju nimalo ne čudi, s obzirom da njene roditeljska posvećenost i borba zaista mogu biti primjer mnogima.

Priča o Tanji i njenom sinu Urošu nas vodi u bajku, o kojoj smo i ranije pisale. Čokoladna je to bajka u kojoj mama Tanja i njen sin Uroš, dječak s izuzetno rijetkim De Grouchy sindromom, prave najnježnije praline, vesele kapkejse i torte u kojima uživaju sva čula.

Slatkiše su počeli da prave iz posebnog razloga, baš kakav je i ovaj dječak – Uroš od rođenja ne čuje, što se odrazilo i na njegov govor, njegovo zdravstveno stanje do danas nije u potpunosti istraženo i on se vodi kao indigo dijete.

Dakle, poseban je, baš kao što su posebne i slastice iz njegove porodične manufakture kojima oduševljava.

„Izuzetno mi je drago da su me ljudi prepoznali i nominovali za ovako prestižnu nagradu, pogotovo iz tog razloga što sam ja mama dječaka sa izuzetno rijetko sindromom“, govori Tanja.

Njihova čokoladna bajka je zasijala punim sjajem tokom predstavljanja na ovogodišnjoj konferenciji „Jaka žena“, što su organizatori i prepoznali. Tanja međutim, kaže da joj je ovo priznanje u drugom planu u odnosu na njen primarni motiv – da prezentuje mogućnosti žene koja je oslonac porodice, koja je jaka.

„Svaka nagrada je posebna i nosi svoju vrijednost, a ja ovu posvećujem svojim sinovima i suprugu Borislavu“, istakla je ona.

Nažalost, pandemija korona virusa nije zabišla ni njenu porodicu, pa zbog izolacije nije mogla prisustvovati dodjeli nagrada. Priznanje je u njeno ime preuzela Snežana Kutlešić-Stević, doktorica iz Banjaluke koje je takođe ovjenčana nagradom „Jaka žena“ za doprinos u zajednici.

„Kao tandem smo pokazale da su žene BiH stvarno jake i da mnogo toga mogu inicirati i postići. Zato bih ujedno pozvala sve druge majke i supruge u da svoj rad javno prezentuju, jer mislim da je među nama zaista puno jakih žena, a da zajedno možemo biti još jaće“, poručila je Tanja.

Inače, „Ukijeva čokoladna bajka“ je vremenom dovela i do „slatke knjižice“, tačnije „Prvog Ukijevog kuvara“, koji uz recepte donosi i priču o jednom posebnom dječaku, kao podsjetnik šta je to ljubav i koliko je važno da vjerujemo jedni u druge.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije