DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

5 fantastično lijepih vijesti iz cijelog svijeta

Jer ne znam za vas, ali meni je baš to trebalo ovih dana.

Piše: Saša Leper

U sve dubljem moru strahova, oluji neizvjesnosti i buri problema, čini se da sve teže dolazimo do prijeko potrebnih ostrva sreće i dobrih vijesti.

Pa ipak, nije da ne postoje.

Vraćaju nam nadu, mame osmijeh na lice i podsjećaju nas da je, uprkos svemu, život i dalje lijep.

Ovih pet je nama popravilo prethodnu sedmicu:

Foto: Nezavisne

1.Vizuelo-literarna izložba pod nazivom “Tamo daleko 1914-1918”, autora Marinka Lugonje, Marka Kentere i Gojka Raičevića, otvorena je juče u Banjaluci.

Banski dvor je tako postao dom još jednog reprezentativnog umjetničkog projekta koji podsjeća ali i opominje na značaj kulturnog nasljeđa i herojsku borbu našeg naroda u Prvom svjetskom ratu, tokom kog je život izgubilo više od 20 miliona ljudi.

Otvorena na godišnjicu potpisivanja kapitulacije Njemačke 1918. godine čime je i okončan rat, ova izložba je postavljena u susret obilježavanja Dana oslobođenja Banjaluke 21. novembra.

Foto: HappyNews

  1. Roger Gilbert, unuk vojnog veterana Johnnija Dimasa (95 godina), je odlučio da svog dedu ne smesti u dom.

Umjesto toga, ovaj pažljiv unuk je odlučio da svog djeda povede na put po Americi po mjestima i događajima koji su oduvijek bili na njegovoj listi želja.  Na putovanje je pošla i Rogerova supruga Jo.

Foto: The New York Times

  1. Dave Grohl je pitao malenu desetogodišnjakinju Nandi Bushell, bubnjarku, da napišu pjesmu zajedno za Foo Fighterse i da nastupaju zajedno.

Bubnjar svjetski poznate rock grupe Foo Fighters i bivši bubnjar grupe Nirvana nedavno je dobio neočekivan izazov – desetogodišnja Nandi Bushell ga je na Instagramu pozvala na bubnjarski dvoboj! Rekla je da je odabrala baš Davea jer je on njen omiljeni bubnjar.

Ne samo da je Dave rado odgovorio na njen izazov, već su organizovali i 40-ominutni sastanak putem video poziva prilikom koga ju je pozvao da napišu pjesmu zajedno i da im se pridruži na sceni idući put kada budu nastupali u Velikoj Britaniji.

Vrijedi dodati i da ovo neće biti prvo iskustvo velikog nastupa za Nandi. Naime, već je svirala i sa svjetski poznatim Lennyjem Kravitzom kao i gostovala u emisiji the Ellen Show.

Ova mala internet zvijezda i čudo od djeteta bubnjeve svira od svoje pete godine, a pored toga svira i bas, gitaru i klavir. Dave joj je u međuvremenu i posvetio originalnu autorsku pjesmu, a ona mu je „uzvratila uslugu“ na isti način – takođe pjesmom.

Foto: The Guardian

  1. Vlasnicima rijetkih knjiga iz Londona konačno su vraćene knjige u vrijednosti od 2.5 miliona funti koje su ukradene prije skoro četiri godine.

Nakon krađe koja bi se komotno mogla naći u scenariju Nemoguće misije, Džejmsa Bonda ili kakvog sličnog filma, knjige su pronađene u Rumuniji. Među stotinama rijetkih knjiga koje su našle svoj put nazad do četiri od pet vlasnika su i one koje su pisali naučnici i istraživači Sir Isaac Newton i Galileo Galilei, kao i španski slikar Francisco de Goya.

Knjige su ukradene iz skladišta u Londonu još u januaru 2017. godine, od kada se bezuspješno tragalo za njima. Krađa je izvedena tako što su se lopovi konopcima spustili kroz rupe na krovu kako bi izbjegli senzore koji bi aktivirali alarme, a potom su preko 5 sati izvlačili knjige koje su potom prokrijumčarili u Rumuniju. Krajnji plan je bio da ih prenesu u Sjedinjene Američke Države, gdje bi ih i prodali.

Policija je bila dirnuta količinom emotivnosti vlasnika kada su im knjige napokon vraćene. Nažalost, još uvijek se traže četiri knjige.

Foto: sos-ds.ba

  1. Od 11.11. Kupovinom CHICovnika u Bingo prodavnicama donirate 1KM za organizaciju izleta na jednu od prirodnih ljepota BiH za djevojčice i dječake iz SOS dječjih sela BiH.

Iako je na tržištu tek petu godinu, ovaj planer je već odvažno ponio etiketu najšarmantnijeg planera u regiji. Pored toga, obradovaće mu se i svi pobornici akcija kupujmo domaće, jer je izrađen u BiH.

No, nikako nije zanemarljiva ni humanitarna strana CHICovnik ekipe. Naime, i prethodnih godina su donirali dio prihoda od prodaje SOS Dječijim selima u svrhu podmirenja troškova porodica, nabavke udžbenika školaraca i edukacije za pomoć pri zaposlenju mladih iz ovih sela.

Međutim, sve što se izdešavalo ove godine motivisalo ih je da iduće godine djeci iz SOS Dječijih sela odluče pružiti prijeko potrebni odmor, vodeći računa da ne ugroze ičije zdravlje. Zbog toga će djeci omogućiti upoznavanje prirodnih ljepota naše zemlje uz boravak u prirodi i socijalizaciju.

Učestovati možete i vi! CHICovnik proizvodi se mogu naći na kasama Bingo prodavnica širom zemlje, a od svake prodaje će biti donirana po 1 KM.

Baš sjajno, zar ne?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije