Hrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Prije dvije godine Marija Ćurčić izvršila je samoubistvo u svom stanu

Šta?

Statistike o mentalnom zdravlju u Srbiji nema puno.

Redakcija

instagram/ kritički

Znamo da je u 2015. godini broj samoubistava iznosio 15 na 100.000 stanovnika. Što je veće od evropskog prosjeka koji je 13.8 (Oblakoder).

Takođe, znamo da je ova tema u našem društvu tabu, da se smatra da su ovo problemi koje pojedinac mora da rešava sam, pripisuju se razmaženosti, bahatosti i ,,sve je to u tvojoj glavi“.

Gdje? Kad?

Prije dvije godine Marija Ćurčić izvršila je samoubistvo u svom stanu.

Komšije su je opisivale kao divnu, pristojnu djevojku. Javnosti je bila poznata kao model i voditeljka. Govorili su da je zabavna, nasmijana i prijatna.

I onda muk. Kakvu je bitku vodila u sebi, a da niko to ne vidi?

Kako?

Mentalne bolesti nisu rijetke, daleke i nemoguće. Uvijek mislimo da se to ne može desiti nama, da se lako izboriti i da je ,,sve u glavi, samo se oraspoloži“. U našem društvu je tabu tema ići kod psihologa, a kamoli šta drugo. Ipak, depresija je jedan od najčešćih uzroka invaliditeta u svijetu (WHO, 2020).

Marijina majka, Anne Marie Alves Ćurčić, je dio tima koji je pokrenuo kampanju ,,Važno je“ (#VAZNOJE). Cilj kampanje je dizanje svijesti o važnosti brige o mentalnom zdravlju. Depresiju i druge mentalne bolesti nije lako primijetiti, zato:

Važno je učiti o ovoj temi.

Važno je razgovarati.

Važno je ne okretati leđa, ni sebi ni drugima.

Na web stranici ,,Za tebe #VAZNOJE“ možete pronaći lične priče, savjete za mentalnu higijenu, tekstove o emociji i hrani, izazovima adolescencije, psihoterapiji, itd.

Pokušajmo da se zajedno odupremo društvenom pritisku, i da pomognemo mlađima koji trenutno rastu u nezdravom okruženju. Ne osuđujmo. Ne postavljamo negativne komentare na društvenim mrežama.

Poštujmo druge ljude i njihove odluke. Budimo dobri jedni prema drugima. Pokažimo empatiju.

I, brinite o svom mentalnom zdravlju.

Preuzeto sa: instagram.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije