AktivizamnajnovijeNaslovna vijest

„Zlatni lug“ uz Mrvice: Najstariji darovali kapice za prijevremeno rođene bebe

Baš kao što priča o Radetu iz Petrovca, koji je imao čak silnih 500 grama kada je rođen, ima srećan nastavak, tako i ona najtoplija koju ćete čitati ove godine ima srećan epilog – iz Doma za starija lica „Zlatni lug“ u Derventi danas su Mrvicama stigle tople kapice i čarapice.

Redakcija

Prvi dani i sedmice su za njih jako važni. Tada im je, između ostalog, neophodna toplina. Ona za njih život znači. Ona će im pomoći da njihovih manje od od 2.500 grama što prije dospije u tople ruke roditelja i toplinu vlastitog doma.

Govorimo o prijevremeno rođenoj djeci, odnosno prematurusima ili nedonoščadi, koja su malo požurila da stignu na ovaj svijet. To su bebe rođene prije 37. sedmice trudnoće, što znači da im je u maminom stomaku postalo malo dosadno ili da su, prosto, poželjele što prije da ih upoznaju.

Te bebe su Mrvice, najhrabriji među najhrabrijim borcima, koji su se, odmah po rođenju, suočili sa borbom; za život, za uzdah, za treptaj, za pomak…

Znate li da su među njima one koje su došle na svijet prije 26. sedmice trudnoće i koje sedmicama borave u toplim krevetićima, na posebnom odjelu u prorodilištima, gdje su pod medicinskim nadzorom 24 časa dnevno, dok njihovi roditelji maštaju o danu kada će ih prvi put uzeti u naručje?!

Baš danas, ovog 17. novembra, cijeli svijet obilježava Dan posvećen podizanju svijesti o prijevremenom porođaju. O tome koliko svakog dana treba da budemo uz Mrvice i njihove porodice.

O tome koliko je toplina važna, neophodna. O tome da svako od nas može da pruži mrvicu topline!

Klupko najtoplije priče koju ćete pročitati ove, za sve nas teške i izazovne godine, upravo je odmotano u Domu za starija lica „Zlatni lug“ u Derventi, odakle su bake i deke danas poslali tople, ručno izrađene kapice i čarapice za prijevremeno rođene bebe na Neonatološkom odjeljenju u banjalučkom porodilištu.

„Vrijedno smo sedmicama radili i srećni smo što su iz našeg Doma za Mrvice stigle desetine toplih kapica i čarapica. Vjerujemo da će ovaj naš mali znak pažnje biti od koristi, da će utopliti sve prijevremeno rođene bebe koje čekaju na tople ruke svojih roditelja, ali i da smo doprinijeli podizanju svijesti o tome koliko im je naša podrška, kao društva, važna i neophodna“, naveli su iz „Zlatnog luga“.

Pletene kapice i čarapice, za koje su se, kako kažu, odlučili jer su tople i nježne baš kakve su i emocije koje budi pomisao na novorođenčad, su uručene predstavnicima Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS „Mrvice“, koje okuplja roditelje prematurusa rođenih u Republici Srpskoj.

Oni su ih danas, u skladu sa epidemiološkim mjerama, uručili osoblju Klinike za dječije bolesti Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS), u sklopu „Ljubičastog novembra“, mjeseca u kojem se podiže svijest građana o prijevremenom rođenju, kako bi se stavio fokus na ovu najosjetljiviju kategoriju stanovništva.

„Ove minijature pletene kapice ili čarapice, mnogo znače za održavanje temperature malenih hrabrih stopala i glavica i veoma nam je drago što su naši sugrađani prepoznali značaj, te svoje slobodno vrijeme i maštu iskoristili na ovako divan i human način“, isakla je Jelena Glišić, član Upravnog odbora „Mrvica“.

 U svijetu se, prema zvaničnim podacima, godišnje prijevremeno rodi od 8 – 12% djece. Oko 3.000 žena se svake godine porodi na UKC RS, u Banjaluci, a oko 9% od svih poroda su prijevremeni. Inače, sve trudnice iz drugih porodilišta širom RS kod kojih se očekuje prijevremeni porod upućuju u pomenutu ustanovu.

Mrvice rastu zahvaljujući toplini. Ona im je neophodna, kako bi se razvijale i napredovale te bolničke krevetiće što prije zamijenile toplinom vlastitog doma i roditeljske ljubavi.

Stoga, budimo im podrška ne samo ovog 17. novembra, već svakog novog dana, koji je za njih još jedna dobijena bitka koja život znači!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije