AktivizamnajnovijeNaslovna vijestPreduzetništvo

Hajde da iskuliramo Black Friday. A što?

Zato što se #fastfashion modni sistem hrani besmislenim konzumerizmom.

Redakcija

ffm_podcast/Instagram

Vi mislite da kupujete po sniženoj ceni, a zapravo je i ta snižena cena veća od proizvodne – jer oni proizvode na veliko, tako se više isplati.

To uglavnom znači i – jeftiniji materijali, upitni radni uslovi, lošiji kroj…

Zamislite kolika je onda proizvodna cena nekog komada odeće, kada se globalnim fast fash brendovima isplati i onda kada ga prodaju na 50% sniženju.

Naravno, ako ste neki komad jako želeli ili vam je potreban, ali niste mogli da ga priuštite – apsolutno treba da kupite na sniženju. Ali, ako uzimate samo zato što je odeća snižena (po prinicipu: jao vidi ovo, jeftino je, možda mi zatreba) – zastanite i razmislite: da li mi ovo zaista treba, od kog je materijala, da li se uklapa sa ostatkom moje odeće, da li je u mom fazonu, da li ću i kada nositi?

Umesto kupovine – možemo da poklanjamo! Možda znate, a možda i ne – ali trenutno je na mrežama aktuelan hešteg #givingtuesday

Šta je to? #givingtuesday je pokret koji nam poručuje da je 1. decembar dan darivanja nematerijalnih stvari, i zapravo opozit konzumerizmu koji se vezuje za praznični period.


GivingTuesday je nastao 2012. godine kao jednostavna ideja: dan koji podstiče ljude da čine dobro. Tokom poslednjih sedam godina prerastao je u globalni pokret koji inspiriše stotine miliona ljudi da poklanjaju, sarađuju i slave velikodušnost.

Šta možete da poklonite, a bez da kupite?

Nasmejte nekoga, napravite gotivan mim (kao što to radi na pr @ovarijum ) , pozajmite nekom vašu omiljenu knjigu, učinite uslugu nekom super kolegi ili koleginici, pošaljite sms Aniki i drugoj deci kojoj je pomoć potrebna, pozovite prijatelje ili rodbinu koje dugo niste čuli, učinite nešto lepo za komšiju, posadite biljku…

Svako od nas ima puno toga da pruži, možda samo ponekad zaboravimo ❤️

Lista na vizualu via @thenewfashioninitiative

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije