DogađajiKulturaLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

4 nove lijepe vijesti koje će vam popraviti dan

Od nauke do umjetnosti, evo šta se lijepo dešava(lo) ovih dana.

Piše: Saša Leper

Iako se možda i prečesto čini da je svijet nekako tmurno i tužno mjesto za život, donosimo pet priča koje vraćaju osmijeh na lice i nadu u srce.

 

Naučnici su osmislili biorazgradivo posuđe

U nastojanjima da smanje količinu plastike koju svakodnevno koristimo i potom bacamo i tako zagađujemo okolinu, naučnici su pronašli alternativu. Riječ je o proizvodima napravljenim od ostataka šećerne trske i bambusa koji su jednako praktični i funkcionalni kao i plastične čaše, šolje, činije i posude u kojima se dostavlja hrana.

Za razliku od tradicionalne plastike kojoj je potrebno oko 450 godina ili izuzetno visoke temperature kako bi se razgradile, ovaj ekološki prihvatljiv i nimalo toksičan materijal se razgrađuje u samo 60 dana, a dovoljno je čist i kompaktan da možete jesti iz njega. Proizvodnja ovih novih posuda stvara i do 92% manje ugljen-dioksida nego komercialno dostupna plastika i 65% manje nego proizvodnja papirnih proizvoda i biorazgradive plastike.

Foto: GoodNews

Novi materijal se i daje nalazi u fazi testiranja, a idući korak za tim jeste da proizvodnju učine još energetski efikasnijom kako bi se troškovi snizili još više. Međutim, i sada su troškovi izrade duplo jeftiniji nego kod biorazgradive plastike, dok je tradicionalna plastika i dalje jeftinija nekih 20 centi dolara po toni.

Nadamo se da će proizvodi od ovog materijala što prije zamijeniti jednokratnu plastiku.

 

Postavljena je izložba Jelene Medić „Budni“

Bilborde širom Bosne i Hercegovine krase neka nova lica, tako drugačija od onih koje smo gledali prethodnih mjesec dana.

Naime, izložba fotografija pod nazivom „Budni“ glumice i dramaturškinje Jelene Medić osvanula je na ulicama Banjaluke, Sarajeva, Trebinja, Mostara, Gradiške, Bijeljine, Doboja, Tuzle, Brčkog, Zvornika, Novog Grada, Prijedora, Dervente, Modriče, Prnjavora, Laktaša, Čelinca i Kotor Varoša, zamijenivši dotadašnje predizborne kampanje na čak 116 bilborda. Ne samo da ovaj inventivni a spontani način predstavljanja radova savršeno odgovara na ograničenja izazvana koronavirusom, već istovremeno podiže vidljivost kako same fotografije tako i umjetnosti uopšte, čineći je dostupnom svima.

Foto: Facebook / Tea Jagodić

Riječ je o crno-bijelim fotografijama ljudi iz svijeta umjetnosti, a naziv izložbe „Budni“ upućuje na prvi korak koji je potrebno da preduzmemo kako bismo, svako pojedinačno, stali za kormilo sopstvenog života.

 

Jedinstven način na koji je ovaj pacijent iskazao zahvalnost svojim doktorima

Jedan profesor muzičkog iz Amerike je imao tako jake simptome bolesti covid-19 da je morao biti intubiran. Međutim, iako nije bio u stanju da govori, Grover Vilhelmsen  je želio nekako izraziti zahvalnost doktorima i medicinskim tehničarima koji su ga liječili na odjelu Intenzivne njege. Poručio je svojoj supruzi Dijani da mu donese violinu. Ostalo je čista magija!

Kiara Sas, medicinska sestra koja je brinula o Groveru, se rasplakala kada ga je čula kako svira. Potom je otvorila vrata sobe kako bi u muzici moglo uživati i što više njenih kolega.

„To je nešto što ću pamtiti čitav svoju karijeru“, rekla je. Iako muzika nije lijek protiv koronavirusa, defintivno sasvim uspješno liječi dušu.

 

Počelo je emitovanje „Kostiju“

Došao je trenutak koji smo s velikim nestrpljenjem iščekivali već gotovo dvije godine!

Serija „Meso“ koju potpisuju Bosonoga produkcija, RTS i umjetnička ekipa na čelu sa scenaristom Nikolom Pejakovićem, rediteljem Sašom Hajdukovićem i producentkinjom Brankicom Janković odjeknula je regionom i ostavila neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji.

Dugo iščekivana druga sezona napokon je ponovo dospjela do naših malih ekrana! Jedva čekamo da vidimo sve što nam donosi ovaj drugi dio trilogije o gradu Banja Luka i ljudima koji pričaju priče mnogih.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije