Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Od samog početka SVI nešto od tebe očekuju

Od samog početka, već po začetku, svaljena si u neočekivani sistem očekivanja. 

Prvo svi očekuju da si muško, tj. da imaš piša. 

Piše: Marijeta Redakcija

Da ne izazivaš mučnine, gorušicu, preuranjene kontrakcije i prejake bolove.

Babica očekuje da izađeš kako treba i tako više njoj nego mami ne napraviš problem. Da se ne popriječiš, ne uspavaš, ne uljuljkaš, zamaštaš ili zapneš pa kreneš ramenom ili kukom umjesto licem okrenutim maminim leđima. Očekuje te sa vodenjakom da se ne bi morala čupat s tobom ili  još gore zvat doktora pa onda i s njim. Očekuje da zaplačeš bez da te podstiče dlanovima. Posle će drugi očekivat da ne plačeš kad te šamaraju osim ako ne želiš još.

Očekuje se da mirno primiš sve propisano i da sve to ukljucano podneseš za primjer drugim bebama, pa i ponekoj mami, ispred pedijatrije.

Vaspitačica očekuje da jedeš, piješ i spavaš po redu jelovnika i pauza. Ona isto iz razloga da se ne bi vukla s tobom i hlebom, a malo i da mami natrlja kako je stručnija u prisiljavanju.

Očekuje se da ćutke daš ruku slinavom Duletu umjesto nestašnom Filipu kojeg je druga vaspitačica uparila sa malom iz komšiluka, kojoj i danas momke nabacuju bez da joj sami prilaze.

Već tada se počinje očekivati da ne prelaziš crtu.

Da si uvijek u okviru zatvorene linije. Da tako i bojaš i šetaš. Da se ne umažeš omiljenm flomasterom, i da njime ne bojaš oči i travu jednako.

Učiteljica očekuje da joj se diviš noktima, karminu i poprsju. Da na roditeljske dolazi tata jer je malo cimnula na njega, a ne mama koju jedinu i zanima kako ti je na časovima, vjerujući da je učiteljici s tobom lako. Ovu opet sramota da te tužibabi mami za sitne nestašluke, i tako pomalo kriva ipak nekažnjena nastavljaš da ih praviš.

Nastavnice se osim divljenja nadaju i strahu. One koje su fulale profesiju.

Profesori opet kako koji. Uostalom, kao i za sve ostalo. Može baš da te posreći, a mogu i da ti stanu na sreću. 

Očekuju i treneri. Barmeni. Drugarice. Kasirke.  Kondukteri. Poslodavci. Partneri.

Narod očekuje da se udaš. I rađaš. Da se ne zadržiš samo na jednom. Da ako već imaš dvoje, rodiš i treće. Za četvoro su znatno strožiji. Kako ih i čime misliš hranit. Danas posebno nije lako odgajat djecu i činiš li ti išta osim što ih praviš.

Za sve to vrijeme tuđih očekivanja, očekivano ili ne, očekuješ i ti.  I to sasvim očekivano sve nešto neočekivano.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije