MedicinanajnovijeRadoznala Lola

Pitali smo stručnjake sve u vezi sa zdravljem zuba u trudnoći

Iako važi za jedan od najljepših životnih perioda, trudnoća je jednako tako dio života koga, pored slatkog iščekivanja, prati i veliki broj pitanja, a dobar njih se odnosi na zdravlje zuba u trudnoći. 

Jelena Računica Šatara

Sa našim spec. dr stomatološke protetike Filipom Šunkićem iz Dentalnog centra Maglajlić & Šunkić razgovarali smo upravo o njezi zuba u trudnoći, šta je to ono na šta bi trudnice trebalo da obrate posebnu pažnju, a donosimo i odgovore na, sigurno, najčešće postavljana pitanja na ovu temu.

Kako trudnički hormoni utiču na oralno zdravlje?

Trudnički hormoni utiču na kompletan organizam pa tako i na usnu šupljinu buduće majke.

Promjene koje se dešavaju u ustima tokom trudnoće uglavnom zahvataju meka tkiva u smislu oticanja zubnog mesa, pojave izraslina na zubnom mesu, pojačanog lučenja pljuvačke itd.

Usljed ovakvih dešavanja moguće su i neke neugodne manifestacije, kao na primjer infekcije i upala desni ili gingivitis, česta krvarenja desni, trudnički tumori na zubnom mesu, neugodan zadah, otežano održavanje higijene… Na svu sreću sve ove promjene su prolazne i uglavnom ne ostavlju ozbiljnije posljedice.

Da li je istina da su, zbog nedostatka kalcijuma, zubi podložniji kvarenju tokom trudnoće?

Često se, kao profesionalci, susrećemo sa komentarima i objašnjenjima pacijenata da su u trudnoći izgubili zube ili se stanje drastično pogoršalo. Nažalost, moram da kažem da to nije baš potpuna istina. Zubi ne propadaju u trudnoći brže nego inače i nije istinita ona teza da beba uzima kalcijum iz zuba pa su zubi manje otporni, nego je češći slučaj da su kvarovi već ranije bili prisutni pa, uz smanjenu brigu o higijeni zuba i otežano čišćenje, dolazi do problema.

Prema tome, vrlo jednostavno rješenje za sve probleme sa zubima u trudnoći jesu redovne posjete stomatologu i vrhunska higijena usne šupljine.

S obzirom na to da jutarnje mučnine, često povraćanje i refluks mogu oštetiti caklinu, kako to da spriječimo?

Ukoliko postoji problem čestog povraćanja ili refluksa onda zaista postoji mogućnost oštećenja gleđi zuba. To oštećenje nastaje zbog kiseline iz želuca koja dolazi u dodir sa zubom i oštećuje ga. Kako bi se izbjegle takve pojave, trudnice, kao i svi koji pate od sličnih simptoma, trebalo bi da se pridržavaju nekih pravila. Prije svega, dobro održavanje higijene u smislu pranja zuba i upotrebe konca za zube. Važno je napomenuti da nije dobro četkati zube odmah nakon povraćanja jer na taj način utrljavamo kiselinu direktno na zubnu površinu. Treba sačekati bar sat vremena pa tek onda prati zube.

Drugo, vrlo važno pravilo je da nakon povraćanja treba usta energično isprati običnom vodom ili nekom vodicom za ispiranje koja sadrži fluorid. Naravno, ta tečnost se ne guta već se koristi samo za ispiranje.

Uz sve to, potrebno je maksimalno smanjiti unošenje šećera koji ubrzavaju kvarenje zuba koji imaju oštećenu gleđ.

Depositphotos

Koliko često treba ići na kontrole kod stomatologa tokom trudnoće?

Trudnicama savjetujemo da podignu nivo higijene i obavezno posjete stomatologa što prije nakon što saznaju da su trudne zbog pregleda i savjeta koji će im koristiti i pomoći da ne bi nastali problemi.

Nakon uvida u stanje doktor će dati preporuku u vezi održavanja higijene, ali i učestalosti kontrola.

Mogu li se zubi u trudnoći popravljati (može li se koristiti anestezija)? Koji zahvati se ne preporučuju?

Zubi u trudnoći se trebaju i moraju popravljati jer utiču na ukupno zdravlje majke i bebe. Anestezija se bez opasnosti može koristiti ako je potrebna i ako se izbjegava u prvom tromjesečju. Ono što se eventualno izbjegava jeste rendgensko snimanje zuba iako nije potpuno isključeno i zabranjeno.

Savjetujemo profesionalno čišćenje zuba uz češće kontrole.

Šta su to tumori trudnoće koji se mogu javiti na desnima, da li je to stanje opasno?

Tokom trudnoće postoji mogućnost pojave već spomenutih izraslina zubnog mesa ili trudničkih tumora. Ove pojave apsolutno nisu opasne i obično nestaju nakon trudnoće. Obično su povezane sa promjenama u hormonskom statusu trudnice i slabom higijenom.

Imate li neke posebne savjete za brigu o zubima tokom trudnoće?

Imam poseban savjet koji i nije tako poseban: higijena,higijena i higijena.

To podrazumijeva redovno pranje zuba, pravilna upotreba konca za zube, redovne posjete stomatologu i zadnje ali ne i najmanje bitno jeste zdrava ishrana sa malim udjelom šećera.

Čestitamo i sretno!!!

Ukoliko imate više pitanja u vezi zdravlja zuba u trudnoći, posjetite Facebook stranicu Stomatologije Maglajlić & Šunkić, informišite se, postavite pitanje ili zakažite termin.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije