Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Deveto pismo: Draga moja Jelena, bila si gad, svjetski gad

Zamisli Jelena, nema ih više!

Mravi su nestali. Elem, moram ti sve ispričati.

Milanka Blagojevic

Čuo sam i ranije da postoji kreda za mrave. Bio sam poprilično skeptičan prema tragovima krede koja uništava mrave.

Ipak sam posustao i upotrijebio zadnje oružje, kupio sam kredu.

Draga moja Jelena, jedna linija briše sve. Samo jedna linija, dovoljno je da je povučeš i oni se povuku. Novi stan sav mi je iscrtan i nema ih vi. Možeš li da vjeruješ?

Linije su jako važne, moja Jelena. Kako to ranije nisam uočavao? Prije nego što naučiš slova, učiš prave i krive linije, a kada žele da ti proriču sudbinu ili opišu karakter, gledaju u linije na dlanu.

U životu nije sve pravolinijski, ali linije postoje. Trebalo je vremena da povučem liniju, jednu crtu iza koje oni više ne postoje. Tako ću i s tobom.

Povlačimm liniju koja ide od mog mozga preko svih organa s kojima si se poigravala i ništa neću zaobići. Isjeći ću te iz srca, tačno ću linijom obilježiti onaj dio u kojem si ti i po onoj kori mozga koja šalje impulse u želudac pa se uvrne kad pomislim na tebe.

Foto: Canva

Nema ti mrdanja, pašćeš u zaborav. Isto je to i s tobom i s mravima.

Kad malo bolje razmislim, ni pisma ti neću poslati. Čemu to? Mogla bi opet preko njih da dođeš u neku moju paralelnu stvarnost pa da me počneš kopkati, grickati po stopalima kao mravi.

Samo linije, Jelena, prave i krive linije, to je sastavni dio odrastanja. Kreda briše sve. Niko ne može preći preko linije podvučene kredom.

Više se ne bojim da će se vratiti, ležim na drugoj strani linije i mrvim francuske kroasane po krevetu, a oni ne dolaze.

Da, mislim da sam se zaljubio, i to još da ti kažem. Smije se mojim šalama i klima glavom na moju filozofiju. Samo se smije, a oči joj se skupe taman toliko da iz njih izleti jedna iskrica, pravolinijska, i počinje da popunjava ona mjesta koja su ostala izvan linije.

Ona će mrvice ostaviti rasute po posteljini, a poslije ćemo ih zajedno skupljati, biće to mrvice naših dana i ostaci vječnosti koju ćemo zajedno graditi.

Draga moja Jelena, bila si gad, svjetski gad, a uplašila si se jedne obične linije nacrtane kredom za mrave. Ti si moj crveni mrav. Nema jakih i neuništivih.

Zbogom,
Tvoj Crveni Mrav

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije