najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaSponzorisano

Šta bi trebalo da znate kod nabavke novog ili polovnog automobila

Nabavka novog (ili polovnog) automobila je veliki finansijski iskorak.

Redakcija

Proces nabavke automobila može biti dug i iscrpan, jer sami sebi treba da postavimo mnoga pitanja, zato Vam donosimo sve što bi trebalo da znate prije ulaska u proces nabavke.

1.    Koliko novca možete izdvojiti?

Prije nego što krenete u potragu za svojim novim automobilom odredite svotu novca koju možete priuštiti. Mnogi kupci se odlučuju na finansiranje kupovine putem kredita.

Nova banka svojim korisnicima nudi kredite za kupovinu novih ili do sedam godina starih automobila, uz otplatu putem jednakih mjesečnih rata, sa fiksnom kamatnom stopom.

U slučaju da se odlučite na kupovinu putem kredita, kao prvi korak provjerite svoju kreditnu sposobnost, jer od toga zavisi svota novca koju će Vam banka ponuditi. Dodatna pogodnost ovog kreditiranja je da iznos kredita može biti uvećan za iznos polise kasko osiguranja.

2.    Suzite listu na nekoliko automobila!

Vjerovatno su Vam već mnogi modeli automobila privukli pažnju, najprije provjerite da li Vam se ti modeli uklapaju u budžet.

Posjetite web stranice proizvođača i portala usmjerenih na auto industriju. Takođe, prilagodite svoj izbor mjesečnim troškovima tako da Vam ostane dovoljno novca za benzin, registraciju i osiguranje vozila, kao i druge troškove.

3.    Nov ili polovan automobil?

Kupovinom polovnog automobila starog do pet godine izbjeći ćete gubitak novca prouzrokovan padom vrijednosti automobila. Novi automobili gube i do 30% svoje vrijednosti u prvoj godini, dok u narednim godinama gube mnogo manje.

Foto: Canva

4.    DA LI SU AUTO KREDITI ISPLATIVIJI OD KEŠ KREDITA?

Odgovor na ovo pitanje je uglavnom da.  Zbog različite ponude banaka nije lako generalizovati, zato u obzir možemo uzeti neke od sljedećih fakrota:

  • Da li želite kredit sa fiksnom ili promjenljivom kamatnom stopom. Prva opcija je skuplja, ali je zato i mnogo bezbjednija. Kod promjenljive kamatne stope situacija je obrnuta.
  • Ukoliko je u pitanju kupovina starijeg automobila, krediti za auto nude opciju veće rate uz kraći rok otplate.
  • Da li je ukupna vrijednost auta manja od najmanjeg mogućeg iznosa koji vam nudi banka?  Neki okvirni minimum kod banaka jeste oko 2 hiljade eura.
  • Da li banka odobrava kupovinu vozila direktno od fizičkog lica, ukoliko ste se odlučili ta takav potez.
  • Postoje i okolnosti kada je keš kredit povoljnija varijanta. To su pretežno situacije kada banke nude specijalne akcije.

5.    Probna vožnja

Ono što će Vam svaki vlasnik automobila i automehaničar reći je da nikada ne kupujete auto koji prethodno niste provozali. Na taj način ćete najbolje provjeriti da li je automobil u potpunosti ispravan, ili ipak postoje neke nepravilnosti pri radu motora, kočnica, klima uređaja, itd… estna vožnja bi trebala trajati duže od nekoliko minuta te podrazumijeva vožnju pri različitim brzinama i na različitim cestama.

Ako niste sigurni u svoju procjenu, sa sobom u probnu vožnju povedite automehaničara ili auto odvezite u specijalizovani servis.

Nakon stručne procjene ćete najlakše odrediti da li vam se kupovina isplati ili je ipak bolje da za istu cijenu potražite drugo auto.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije