MedicinanajnovijePraktična LolaSponzorisano

Zašto je uopšte korisno nositi masku?

Poruke o značaju nošenja zaštitnih maski slušamo mjesecima.

Redakcija

Naglašava se da je maske u ovom periodu važno nositi, ali, pored sitnijih mana i nepraktičnosti, koje su zapravo prednosti nošenja maski?

  1. Smanjuju rizik od prenošenja korone i drugih virusa

Kao fizička barijera koja se nalazi direktno ispred usta i nosa, maska ograničava domet vazduha koji izdahnemo i zadržava čestice koje se nalaze u tom vazduhu. Manji domet bakterija podrazumijeva i manju šansu da one dođu do druge osobe i tako zaraze nekoga.

Kako bi prevencija bila što učinkovitija potrebno je imati i adekvatne maske – važno je znati da je efikasnost jednoslojnih pamučnih maski ograničena.

Naravno, bilo kakva zaštita je bolja nego nikakva, ali za najbolje sprječavanje širenja virusa korona preporučuju se troslojne medicinske maske dostupne u gotovo svim apotekama i mnogim marketima.

Efikasne su i višeslojne pamučne maske ili maske izrađene od drugih, gušćih materijala koje bolje zadržavaju štetne materije.

No, kakvu god masku da koristite, izuzetno je važno nositi je pravilno. Maska mora pokrivati kompletno područje od korijena nosa do ruba donje vilice. U protivnom, stepen zaštite je daleko manji odnosno nikakav.

Superheroji maske nose ispod očiju!

Nošenje maski je jednostavan način da pomognete drugima oko sebe i zaštitite ih. Najgora stvar u pogledu oboljenja od bolesti covid-19 jeste taj što se nikada ne zna kako će neko reagovati dok se ne zarazi, a tada već može biti suviše kasno. Zašto rizikovati, kad naše malo nekome može da znači toliko mnogo?

  1. Štite nas od nečistoća u vazduhu i čestica alergena

Pored brojnih virusa i bakterija koje se nalaze u vazduhu svuda oko nas, svjedoci smo i činjenice da je kvalitet vazduha na nezavidnom nivou. Grejna sezona uzrokuje brojna dodatna zagađena i ovako onečišćenog vazduha, a šale da vidimo šta udišemo su već odavno postale naša realnost.

Takođe, sezona alergija je i dalje na snazi za sve one koji muku muče sa ambrozijom i sličnim alegenima koji su svuda u vazduhu. Jednako kao što sprječavaju da se određeni elementi iz vazduha koji izdišemo šire oko nas, maske tako sprječavaju ili značajno usporavaju prodiranje neželjenih čestica do nas i ublažuju simptome alergija.

  1. Ublažavaju neugodne mirise

Iako mirisi nisu opasni po naše zdravlje kao što jesu virusi niti remete normalan tok naših života kao alergije, neugodni mirisi su nešto što nastojimo izbjeći ako je to ikako moguće.

Usporavanje protoka vazduha koje pružaju zaštitne maske efikasna je barijera i protiv većine neprijatnih mirisa.

Uviđajući koliko je značajno da svi budemo zaštićeni, kompanija Hemofarm je pokrenula jednu fantastičnu akciju!

Dio novčanih sredstava od kupovine bilo kojeg Hemofarmovog Probiotika ova kompanija izdvaja za nabavku zaštitne opreme zdravstvenim ustanovama širom BiH.

Kampanja koja nosi naziv “Superheroji maske nose ispod očiju!” za cilj ima podizanje svijesti svakog pojedinca o krucijalnoj važnosti poštovanja preporuka epidemiologa koje se odnose na nošenje maski, fizičku distancu, održavanje higijene i jačanje imuniteta.

Sačuvajmo sopstveno zdravlje i zdravlje drugih oko nas i brinimo se jedni za druge kada je to najpotrebnije kako bismo što brže i lakše prošli kroz ovaj ružni period.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije