LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijest

Masturbacija ne smije biti tabu tema: Stručnjaci otkrivaju za šta je sve dobra

Uz to što pruža zadovoljstvo i užitak, ima i mnogo pozitivnih učinaka.

Redakcija

Večernji.hr

Nije nikakva tajna da masturbacija donosi užitak i zadovoljstvo, ali je li ona zdrava za nas? Masturbacija se često smatra tabu temom, mnogi ni ne znaju smiju li pričati o njoj te smiju li uopšte masturbirati. No, postoje mnoga istraživanja koja pokazuju da je masturbacija zdrava i ima puno pozitivnih efekata na čovjeka, prenosi Your Tango.

Popravlja raspoloženje

Prilikom orgazma tijelo luči dopamin, endorfin i oksitocin, hormone ljubavi i povezivanja. Proizvodnja više ovih hormona može pomoći snižavanju kortizola, primarnog hormona stresa koji može dovesti do upale, nesanice i gubitka težine. Viši nivo oksitocina može vas takođe učiniti sretnijima, smanjiti žudnju i poboljšati raspoloženje.

Povećava samopouzdanje

Masturbacija kod žena također može imati pozitivne efekte na samopouzdanje i sliku tijela. Masturbacija dovodi do osjećaja autonomije i fizičkog integriteta koji jačaju identitet osobe. S druge strane, osjećaj krivice kod masturbacije može umanjiti zadovoljstvo sopstvenim tijelom, pa čak i dovesti do negativnih stavova o kontracepciji.

Poboljšava seksualno zadovoljstvo

Masturbacija može biti moćan način da saznate više o svom tijelu i svojim preferencijama. Pomaže ljudima da osvijeste kako njihovo tijelo reaguje na različite seksualne podržaje, masturbacija zapravo može učiniti druga seksualna iskustva ugodnijim. Masturbacija je često uobičajen propisan tretman pri seksualnoj terapiji. Čak se koristi i za liječenje različitih seksualnih disfunkcija, uključujući preranu ejakulaciju kod muškaraca.

Smanjuje rizik od raka prostate

Studija na Harvardu otkrila je da je pojačana ejakulacija, uključujući seksualne odnose i masturbaciju, povezana sa smanjenim rizikom od raka prostate kod muškaraca. U poređenju s muškarcima koji su tokom života prijavili četiri do sedam ejakulacija mjesečno, kod muškaraca koji su ejakulirali 21 ili više puta svakog mjeseca, zabilježeno je 31 posto manji rizik od raka prostate.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije