najnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

8 načina da postanemo dobre majke umjesto savršenih

Mislim da je pošteno reći da svako od nas ulazi u majčinstvo sa skupom uvjerenja ili očekivanja o tome šta znači biti dobra majka.

Prevela: Sara Desančić

postpartumprogress.com

Ova uvjerenja razvijamo zbog pritiska naših zajednica i društva u cjelini, iskustava sa sopstvenim roditeljima i kroz očekivanja prijatelja, porodice i medija.

Ovi spoljni faktori mogu imati toliko moći i uticaja na nas, da kad same postanemo majke počnemo preispitivati sopstvene ideje o tome šta znači biti “dobra majka”.

U stvari, toliko je teško da se anksioznost, depresija i preplavljujuće emocije mogu ludo prilijepiti za naš novi identitet.

Želim da podijelim sa vama kratku priču o mami koju sam ljetos srela u kancelariji. Ova mama mi je dala dozvolu da njen proces podijelim sa temom dobre majke, jer daje tako jasan primjer načina na koji perfekcionističko razmišljanje i neostvariva očekivanja mogu dovesti do nevolje.

Celia je došla u moju kancelariju kada je njena beba imala oko 4 mjeseca. Bila je privlačna, artikulisana, a takođe i veoma uplašena zbog neprijatnih misli i strijepnji koje je osjećala od rođenja bebe.

Celia je opisala neprospavane noći, zabrinutosti, nedostatak apetita, strah i nesigurnost zbog toga što je sama sa svojom bebom i čistu nevolju koja ju je pratila od ranog majčinstva.

Kroz suze i očiglednu krivicu rekla mi je da je imala vrlo zastrašujuće misli da povrijedi bebu ili sebe, misli koje su je prestrašile jer ne želi da povrijedi ni bebu ni sebe.

Foto: Canva

Celia je osjećala da su joj misli i emocije izmakle kontroli i da je “poludjela”. Opisala je traumatično iskustvo koje je imala sa carskim rezom i koje ju je natjeralo da vjeruje da neće preživjeti.”Shvatila sam da moram biti spremna da se odreknem svog života za svoju bebu”, rekla je.

Kada su se njeni simptomi počeli rješavati kombinacijom lijekova i terapijske podrške, započeli smo proces identifikovanja vjerovanja o majčinstvu koja su joj možda dodatno stvarala nevolju. Imam vježbu koju radim sa mamama u svojoj kancelariji i tražim od njih da zapišu sve stvari za koje misle da jednu mamu čine dobrom mamom. Njena prva lista je izgledala ovako:

“Dovoljno dobra” mama:

 1. Bezuslovno voli svoje dijete
 2. Nikad ne povrijedi svoje dijete
 3. Uvijek radi ono što je najbolje za dijete
 4. Uvijek stavlja potrebe djeteta ispred svojih
 5. Uvijek želi da bude u blizini svog djeteta
 6. Uvijek osjeća da je najvažnija stvar na svijetu njeno dijete
 7. Uvijek je spremna da se odrekne bilo čega za svoje dijete
 8. Trebala bi biti srećna što po cijeli dan ostaje kući sa svojom djecom
 9. Nikad se ne zamjera svom djetetu
 10. Trebala bi se potpuno definisati kao osoba kroz majčinstvo
 11. Ne bi trebala da osjeća dosadu dok provodi vrijeme sa svojim djetetom
 12. Trebala bi se osjećati srećno svaki put kad pogleda svoje dijete
 13. Ne bi smjela da razmišlja o tome kako je njen život bio lijep prije djece
 14. Trebala bi biti u stanju da se nosi sa djecom po cijeli dan, bez pauza
 15. Ne bi trebala da se osjeća nesrećno noću, dok je sa svojim djetetom

Kao što sam tad njoj rekla, ovaj spisak me zabrinjava kad ga čitam, pa mogu samo zamisliti kako se osjeća ako vjeruje da su sve ove stvari neophodan dio majčinstva.

Ove misli otežavaju disanje.

Celia je ubrzo shvatila da njena vjerovanja i očekivanja o majčinstvu izgledaju kao prevelik zalogaj. Kad sam je pitala gdje ih je naučila, rekla je da je uvijek vjerovala da se tako osjećala njena majka i da je u sve ovo vjerovala dok je ona odrastala. Ali da li znate šta je rekla njena majka kad joj je Celia pokazala ovu listu “dobre mame”?

“O draga…. nijedna majka se ne osjeća tako!”

Prošli smo kroz sve ovo. Njoj nije bilo lako smisliti realističniju , udobniju i pošteniju listu onoga šta znači biti “dovoljno dobra” mama, ali kad je zaista ispitala u šta vjeruje, smislila je sljedeće:

Dobra majka čini sve da:

 1. Nauči svoje dijete da živi punim plućima
 2. Bude tu za svoju djecu kad je zatrebaju
 3. Nauči dijete značaju sopstvene vrijednosti
 4. Obezbijedi hranu, sklonište i ljubav
 5. Bude dobar primjer svojoj djeci
 6. Nađe vremena za zabavu sa svojom djecom
 7. Svojoj djeci ostavi prostora za greške kako bi učili iz njih
 8. Nauči djecu da bezuslovno vole

Prilično velika razlika, zar ne?

Nema savršenstva.

Celia veoma dobro napreduje. Već neko vrijeme nije imala napad panike i njene zastrašujuće misli su se smanjile. Ona je sposobnija da pristupi osjećanjima nade i optimizma i više uživa u svojoj bebi.

Njeni lijekovi pomažu u biohemijskim neravnotežama koje su nastale od postporođajne anksioznosti i OKP-a, a realnija ideja o tome šta znači biti dobra majka povukla je dio pritiska.

Svi to radimo. Svako od nas ulazi u majčinstvo sa nekom idejom šta bismo “trebali” učiniti u ovoj novoj, često neodoljivoj ulozi dobre majke. Iako mnoge od tih stvari mogu biti potpuno prikladne, mnoge druge mogu biti potpuno neostvarive.

Ohrabrujem vas da se zapitate šta kod vas znači biti “dobra mama” i da to zapišete. Zabilježite sa “treba” i “uvijek” i obratite pažnju da li bilježite ideje koje su zaista vaše, ili su to tuđe pretpostavke.

Pretpostavljam da je svaka od vas već sigurno dobra majka…

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije