FantastičnonajnovijeNaslovna vijestNevjerovatnoZabavna Lola

Novih 5 lijepih vijesti za srećnu sedmicu!

Ma ko kaže da su ponedjeljci grozni?

Piše: Saša Leper

Nadamo se da će vam novih pet dobrih vijesti uljepšati ne samo i ovaj ponedjeljak već i čitavu predstojeću sedmicu, razveseliti vas i motivisati da kreirate i sopstvene dobre vijesti.

  1. Sarajevski gimnazijalci pobijedili na Olimpijadi znanja koju je organizovao Cambridge

Od 57 timova iz cijelog svijeta koliko ih se našlo na Međunarodnoj olimpijadi znanja Owlypia Globals, pobjedu su odnijeli Faruk Softić, Amna Fejzić i Haris Junuzović iz Prve bošnjačke gimnazije.

Prije finalne runde takmičenja, svi učesnici su prošli pojedinačne kvalifikacije i bili među najuspješnijim u konkurenciji od oko 1000 učesnika iz cijelog svijeta. Takmičenje je sadržavalo pet kategorija: grupno pisanje eseja na zadanu temu, takmičenje u govorništvu bez prethodne pripreme, grupno debatovanje 3 na 3, individualni kviz opšteg znanja te znanje iz prethodno zadatih materijala. Svaka čast ekipi!

 

  1. Stigle su nam najnovije slike Zemlje iz svemira

Američki astronaut Victor Glover jedan je od svega četvoro ljudi koji se nalazi u kapsuli Space X-a Crew Dragon. Sa svog prvog vanzemaljskog putovanja je nedavno objavio videosnimak Zemlje iz svemira, a prizor je jednostavno predivan.

  1. Novi servis u Banjaluci – testirani rezultate dobijaju SMS-om – Virus korona

U Domu zdravlja Banjaluka počeo je sa radom novi servis koji će značajno olakšati život svima onima koji su testirani na virus korona, kao i zdravstvenim radnicima koji su pod  neprestanim pritiskom da ogroman broj rezultata  jave u što kraćem roku. U sklopu rada tog novog servisa, svi testirani pacijenti će dobiti SMS poruku na telefon i tako saznati rezultate svog testa. Oni pozitivni će odmah dobiti i link sa obrascem koji je potrebno popuniti i poslati nazad. Ukoliko iz bilo kog razloga nisu u mogućnosti da popune taj elektronski obrazac, mogu se javiti na brojeve telefona koji će im pisati u samoj poruci a koji su navedeni i na internet stranici JZU Dom zdravlja Banjaluka. Ovakvo rješenje će značajno pomoći pacijentima koji više neće morati čekati satima u redu ispred Doma zdravlja ili sate i sate provoditi pored telefona pokušavajući da dobiju informacije, a uštediće i vrijeme i energiju i ovako premorenih medicinskih radnika.

Foto: kultura381.com

  1. Film “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića u trci je za Oskara u kategoriji najbolji međunarodni film

Drama koja se bavi personalizovanom tragedijom i stradanjem u koncentracionom logoru u Drugom svjetskom ratu značajna je kako zbog siline emocije i poštovanja prema žrtvama kojom odiše, tako i zbog činjenice da je izbjegla stavljanje u trenutni politički diskurs i pobuđivanje netrpeljivosti danas. Naročito je pohvaljena cjelokupna autorska ekipa zbog hrabrosti da se prihvati tako kompleksne i delikatne teme kao i zbog načina na koji je ideja realizovana.

Foto: Unsplash

  1. Nema zaraze kod osoba koje su primile vakcinu “Sputnjik pet”

Gotovo pola godine nakon sprovođenja testiranja, svaki od 38 000 dobrovoljaca koji su primili vakcinu stvorio je imunitet na infekciju. Kako je objasnio Vadim Tarasov, direktor Instituta za transplantacionu medicinu i biotehnologiju Univerziteta “Sečin” i jedan od organizatora kliničkih testiranja vakcine, oni rijetki pacijenti koji se jesu ponovo zarazili virusom korona nisu do kraja prošli kroz proceduru vakcinisanja, tačnije nisu primili posljednju dozu. To znači da smo korak bliže ka vakcini, očuvanju zdravlja i povratku normalnosti.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije