Ljudski odnosinajnovijePorodicaPraktična LolaŽivot

Masturbacija kod djece: šta je normalno, a kada se zabrinuti?

Masturbacija je normalna i uobičajena aktivnost mnoge male djece i predškolaca i može se pojaviti već između prve i druge godine života kada dijete otkrije svoje spolovilo, piše psihologinja Jelena Klopotan

Redakcija

Jelena Klopotan / Miss mama

Mnogi roditelji budu uznemireni kada otkriju da njihov predškolac masturbira. Masturbacija je normalna i uobičajena aktivnost mnoge male djece i predškolaca i može se pojaviti već između prve i druge godine života kada dijete otkrije svoje genitalije. Razvoj polnog ponašanja kod djece odvija se kroz igru koja je spontana i praćena radoznalošću. U ovom ranom uzrastu djeca su orijentisana na samostalnu igru koja često praćena istraživanjem sopstvenog tijela.

Istražujući svoje tijelo, dijete spontano dodiruje genitalije te tokom previjanja ili kupanja, kad je nago, slučajno doznaje kako dodirivanje, pritiskanje ili trljanje genitalija dovodi do ugodnih osjećaja. Masturbacija se, dakle, otkriva sasvim slučajno, dok dijete spontano istražuje sopstveno tijelo.

Dječaci otkrivaju svoje genitalije u uzrastu od šest mjeseci

Dječaci najčešće slučajno „nađu“ svoje genitalije već oko šestog i sedmog mjeseca uglavnom tokom presvlačenja i mijenjanja pelene i jednako kao što su fascinirani i drugim dijelovima tijela (prstima, nožnim prstima, ušima), postanu znatiželjni. Djevojčice svoje genitalije otkriju nešto kasnije, oko desetog, jedanaestog mjeseca života. Neka istraživanja pokazuju da čak trećina djece tog ranog uzrasta otkriju masturbaciju kroz istraživanje sopstvenog tijela i neka nastavljaju iz jednostavnog razloga – jer im stvara ugodu, opušta ih, rješava dosade. Učestalost masturbacije može se kretati od jednom sedmično do nekoliko puta na dan, a češće se javlja pred spavanje, za vrijeme gledanja televizije, kad je djetetu dosadno ili kad je pod stresom.

Foto: Unsplash

Moguće je da će neka djeca češće masturbirati kada su nesretna, nezadovoljna. Pojačana masturbacija djece male i predškolske dobi je najčešće posljedica nečega što ih muči ili uznemirava pa je važno pokušati doznati o čemu se radi. Vrlo mala djeca to još uvijek ne mogu reći i treba razmisliti o mogućim uzrocima, npr. velikim promjenama u djetetovoj okolini (rođenje brata ili sestre, povratak roditelja na posao, razvod, preseljenje…) te pronaći način kako djetetu pomoći.

Takođe, djetetu koje masturbira zato jer treba osjećaj utjehe nikako to ne bi trebalo braniti jer bi to samo moglo dodatno izazvati napetost u već prethodno uznemirenom djetetu.

Sredstvo smirivanja i izazivanje osjećaja zadovoljstva i utjehe

Važno je i zapamtiti da djeca masturbaciju ne povezuju sa seksualnošću karakterističnom za veze odraslih sve do kasnijeg uzrasta, odnosno puberteta i zato i ne razumiju socijalne implikacije koje masturbaciju u javnosti može imati. Za njih je ona najčešće isključivo sredstvo smirivanja i stvaranja ugode i ni po čemu nije drugačija od dodirivanja uha, vrćenja kose ili kopanja nosa (a znamo da to djeci nije neugodno raditi u javnosti!) I zato ne treba od masturbacije praviti „veliku stvar“.

Djeca vole pažnju, bila ona pozitivna ili negativna i ako se pridaje velika pažnja i napravi „panika“ može se dogoditi suprotno, odnosno masturbacija može postati češća.

Dakle, tokom ranog djetinjstva dodirivanje polnog područja je najčešće način istraživanja sopstvenog tijela te izazivanje osjećaja zadovoljstva ili utjehe. U predškolskom razdoblju, odnosno oko pete, šeste godine masturbacija može postati „namjerna“, a u toj dobi većina djece može učiti o diskreciji, odnosno da je dodirivanje stvar koju radimo kad smo sami, a ne pred drugim ljudima.

Kako pomoći?

 • Postavite granice: objasnite djetetu da je to privatna stvar, slično kao odlazak na wc, i da se radi u kupaonici ili spavaćoj sobi
 • Pokušajte zainteresovati dijete za neke druge aktivnosti
 • Jako je važno ne kažnjavati dijete i ne buditi mu sram zbog dodirivanja genitalija. Pokušaj sprječavanja masturbacije bilo kaznama ili samo vidljivim neodobravanjem može negativno uticati na djetetovo samopouzdanje, njegovo doživljavanje sopstvenog tijela ili seksualni život u odrasloj dobi
 • Ignoriršite masturbaciju sve dok dijete masturbira u tajnosti, u spavaćoj sobi ili kupaonici
 • Djeca katkad masturbiraju zbog nelagode ili uznemirenosti u nepoznatim situacijama. Pokušajte predvidjeti situacije u kojima bi mu moglo biti nelagodno i, osim što ga možete pripremiti na to gdje idete i što može očekivati, dopustite mu i da ponese neki poznati ili dragi predmet ili igračku (lutku, medvjedića, dekicu…)
 • Više grlite i mazite svoje dijete (djeca ponekad manje masturbiraju ako dobijaju više pažnje koja im treba).

Kada se zabrinuti?

Kao što smo već ranije spomenuli, masturbacija je najčešće dio normalnog dječjeg razvoja. Iako se polni razvoj djeteta često tako ne gleda, on je jednako važan i dio je razvoja i sazrijevanja djeteta baš kao i razvoj govora, igre, motorički razvoj i socioemocionalni razvoj. Jednako kao što dijete fizički napreduje, uči sve više riječi, iskazuje sve više osjećaja, pokazuje zanimanje za različite stvari, i polno se razvija. Polnost je normalan i zdrav dio ljudskog života, koji počinje rođenjem i nastavlja se tijekom života.

Foto: Unsplash

Međutim, postoje neke situacije kada masturbacija može biti znak za brigu i kada je dobro obratiti se stručnjaku za pomoć. To su na primje:

 • Ako postaje kompulsivna i interferira s drugim aktivnostima tokom dana ili se djetetu vrlo teško skreće pažnja
 • Ako Vam se čini da je vaše dijete posebno tužno ili uznemireno (djeca ponekad učestalo masturbiraju kada su pod stresom ili nesretna)
 • Ako vi imate teškoća sa prihvaćanjem masturbacije vašeg djeteta ili imate bilo kakve druge brige ili pitanja
 • Ako dijete pokušava dodirivati drugo dijete po genitalijama
 • Ako se dijete samozadovoljava na način koji je bolan i kojim si može uzrokovati povrede
 • Ako aktivnost naglo postane mnogo učestalija
 • Ako dijete starije od pet godina, usprkos uputama, nastavlja masturbirati pred drugim ljudima

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije