Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Zaljubljujemo se samo u tri osobe tokom našeg života – ali u svaku iz određenog razloga

O tri vrste zaljubljenosti:

“Ljubav je samo riječ dok neko ne naiđe i ne da joj smisao.”

Prevela: Sara Desančić

elephantjournal.com

Zaljubiti se po prvi put: Ljubav koja izgleda ispravno

Rečeno je da se u životu zaljubljujemo samo u tri osobe. Ipak, takođe se vjeruje da nam je svaka od ovih ljubavi potrebna iz nekog razloga.

Često nam se prvo zaljubljivanje desi dok smo mladi, čak i u srednjoj školi. To je idealistička ljubav- ona koja liči na bajke koje smo čitali kao mali.

Ovo je ljubav koja privlači ono što radimo zbog društva- a vjerovatno i porodice. Ulazimo u nju sa uvjerenjem da će ovo biti naša jedina ljubav i u stanju smo da progutamo svoja lična uvjerenja i istine samo da bi uspjelo, jer duboko u sebi vjerujemo da je to ono što ljubav treba da bude.

Jer u ovoj vrsti ljubavi važnije je kako nas drugi gledaju nego kako se mi zapravo osjećamo.

To je ljubav koja izgleda ispravno.

Zaljubiti se po drugi put: Teška ljubav

Druga ljubav bi trebala da bude naša teška ljubav– ona koja nas uči raznim lekcijama o tome ko smo i na koji način želimo biti voljeni. Ovo je vrsta ljubavi koja nas povrijeđuje, bilo lažima, bolom ili manipulacijom.

Mislimo da donosimo drugačije odluke od prethodnih, ali u stvarnosti i dalje donosimo odluke iz potrebe da naučimo lekcije- ali držimo se. Naša druga ljubav može postati ciklus, onaj koji stalno ponavljamo, jer mislimo da će nekako završetak biti drugačiji nego ranije. Ipak, svaki put kad pokušamo, nekako se završi gore nego ranije.

Ponekad je to nezdravo, neuravnoteženo ili čak narcisoidno.

Može biti emocionalnog, mentalnog ili čak fizičkog zlostavljanja ili manipulacije- najvjerovatnije će biti zastupljen visok nivo drame. Upravo je to ono što nas čini zavisnim od ove priče, jer je to emocionalni tobogan ekstremnih padova, poput narkomana koji pokušava da se popravi, mi se držimo najnižih nivoa očekujući visoke.

U ovoj vrsti ljubavi, pokušaj da ona funkcioniše postaje važniji od toga da li bi ona stvarno trebala funkcionisati i postojati.

Foto: Canva

Zaljubiti se po treći put: Ljubav koja traje

 I treća ljubav je ona koju nikad ne vidimo da dolazi. Ona koja za nas obično izgleda potpuno pogrešno i koja uništava sve dugotrajne ideale kojih smo se držali o tome šta bi ljubav trebala da bude. Ovo je ljubav koja dolazi tako lako da se ne čini mogućom. To je vrsta u kojoj se veza ne može objasniti i obara vas s nogu, jer to sigurno niste planirali.

Ovo je ljubav u kojoj se udružujemo s nekim i jednostavno nam odgovara- ne postoje idealna očekivanja o tome kako bi se svaka osoba trebala ponašati, niti postoji pritisak da budemo nekog drugi osim nas samih.

Jednostavno smo prihvaćeni takvi kakvi jesmo- i to na nas utiče do srži.

Nije to baš kako smo mi zamišljali da će naša ljubav izgledati, niti se pridržava pravila po kojima smo se nadali da ćemo je igrati. Ali ipak razbija naše unaprijed stvorene pojmove i pokazuje nam da ljubav ne treba biti onakva kako smo je mi zamišljali da bi bila istinita.

To je ljubav koja neprestano kuca na naša vrata bez obzira na to koliko nam treba vremena da odgovorimo.

Možda svi ne doživljavamo ove ljubavi tokom svog života, ali moža je to samo zato što nismo spremni. Možda je stvarnost takva da moramo istinski da naučimo šta je ljubav zapravno nije, prije nego što shvatimo šta jeste.

Možda nam je potreban čitav život da naučimo svaku lekciju, ili možda, ako imamo sreće potraje samo nekoliko godina.

Možda se ne radi o tome da li ćemo ikad biti spremni za ljubav, već da li je ljubav spremna za nas.

A onda postoje ljudi koji se jednom zaljube i smatraju da ta strast traje do posljednjeg daha. One istrošene slike naših baka i deka, na kojim su izgledali jednako zaljubljeno dok su hodali ruku pod ruku u 80. godini života i na njihovoj vjenčanoj slici- one vrste , zbog kojih se pitamo da li zaista možemo da volimo.

Neko mi je jednom rekao da su oni sretnici, a možda i jesu.

Ali nekako mislim da su oni koji dođu do svoje treće ljubavi zaista sretnici.

To su oni koju su umorni od pokušaja i čija slomljena srca kucaju ispred njih pitajući se da li nešto nije u redu sa načinom na koji oni vole.

Ali ne, samo je pitanje da li njihovi partneri vole na isti način kao i oni.

To što nikad ranije nije uspjelo ne znači da neće uspjeti ni sad.

Svi možemo odabrati da ostanemo sa svojom prvom ljubavi, onom koja izgleda dobro i koja će obradovati sve ostale. Možemo da odlučimo da ostanemo sa svojom drugom ljubavi pod uvjerenjem da ako se ne moramo boriti za nju, ne vrijedi je imati- ili možemo da odlučimo da vjerujemo u treću ljubav.

Ona zbog koje se osjećamo kao da smo kod kuće bez ikakvog obrazloženja. Ljubav koja nije poput oluje, već poput tišine noć poslije.

I možda postoji nešto posebno u našoj prvoj ljubavi i nešto dirljivo i jedinstveno u našoj drugoj ljubavi…. ali tu se krije nešto prilično nevjerovatno u našoj trećoj ljubavi.

Ona koju nikad ne vidimo da dolazi.

Ona koja nam pokazuje zašto to nikad ranije nije uspjelo.

I to je ono što nam govori da vrijedi pokušati opet, jer istina je da nikad ne znate kad ćete se zaljubiti.

“Pronašao si dijelove mene za koje nisam znala da postoje, a ja sam u tebi pronašla ljubav za koju nisam vjerovala da može biti stvarna.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije