Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Draga moja princezo, žao mi je što si toliko slična meni

Draga ćerko, znam da želiš da vidiš sebe u meni.

Ali u stvari, žao mi je što si mi toliko slična.

Prevela: Sara Desančić

elephantjournal.com

Žao mi je što sam ti dala srce jače od hiljadu ratnika, jer će ti trebati godine da naučiš da ne vole svi poput tebe.

To su teške lekcije, a ožiljci na tebi blistaju jer nikad ne odustaješ od onog što zaista želiš.

Postoje trenuci kada te gledam u ovom prelijepom svijetu i vidim kako te očarava jednosatvan sjaj života koji se odvija.

Vidim tvoju nevinost i želju da pomogneš drugima i pitam se kada ćeš prvi put osjetiti ujed. Pitam se da li će tvoja vjera biti testirana u svijetu ili će se tvoja velikodnušnost držati samo onih koji je znaju primiti.

Žao mi je što u svima vidiš samo dobro.

Čar djetinjstva je da sve gledate sa čuđenjem. Osvrnete se oko sebe a oko skrivenih uglova nema zla, nema opasnosti. Nezamislivo je da će za najveće bolove koje ćeš ikad osjetiti biti zaslužni oni koje najviše voliš.

Voljela bih da sve svoje lekcije mogu usaditi u tvoje srce, ali znam da moraš sama da učiš. Mogu provesti dane s tobom na suncu govoreći ti životne istine, ali na kraju moja iskustva neće biti nužno tvoja.

Foto: Canva

Žao mi je što sve doživljavaš duboko kao i ja sama.

U tvojoj duši postoje pećine koje jedva čekaju da osjete sve što ovaj život pruža. Posmatram tvoje saosjećanje sa strancima i kako ponekad zastaneš i pogledaš me kao da sam okačila zvijezde na nebu.

Vidim koliko si prepuna želje da osjetiš svijet oko sebe i sa njim, svu bol u srcu i strast koju on može da pruži.

Možda ćeš imati trenutke u kojima ćeš poželjeti da nije bilo tako, iako mi je žao što sam ti dala ovaj kvalitet s vremenom se nadam da ćeš vidjeti da je to zaista poklon, a ne teret.

Mnogi roditelji se raduju kada njihova djeca pokazuju iste osobine kao oni, ali u srcu ti potajno upućujem hiljadu slatkih izvinjenja, jer iako jednog dana znam da ćeš dobiti snagu ovim atrubutima, znam i da bi te bol mogla pocijepati na dva dijela.

I tako, iako mi je žao što si toliko slična meni, takođe ne bih mogla da budem ponosnija na tebe.

Vidim način na koji opraštaš svima oko sebe i kako si već naučila da se držiš sebe i svojih potreba. Vidim koliko si već pametnija nego što sam ja bila, snalažljivija i nema sumnje da ćeš jednog dana naučiti kako koristiti svoja krila.

Iako možda nisam savršena, ja sam upravo majka koja ti treba.

Možda sam ti dala svoje džinovsko srce i osjetljivu dušu ali dajem ti i svoju snagu, tako da ćeš u najcrnjim noćima znati da možeš proći kroz sve što ti život nosi. A i ja ću uvijek biti tu.

Ti si moja mala princeza ratnica, moja vila, a najviše moje srce.

Znam da te čeka slom srca, ali takođe znam da ćeš promijeniti ovaj svijet. Imaš dar da osvijetliš osobu time što jesi i jedino se nadam da ni jedan susret to neće promijeniti.

Kako budeš starila svijet će početi da ti govori da magija ne postoji, i dok budeš testirala svoju vjeru, nadam se da ćeš i dalje priželjkivati padajuće zvijezde i vjerovati u sve ono što se na ovom svijetu ne vidi.

“Oni koji ne vjeruju u magiju nikad je neće pronaći”.

Roald Dahl

Žao mi je što si mi toliko slična, ali samo zato što znam koliko će se ovaj svijet truditi da te promijeni i povremeno slomi. Princezo moja malena, volim te više nego što ima zvijezda na nebu.

Iako ćeš jednog dana nastojati da pokažeš koliko se razlikuješ od mene, nema sumnje- niti je ikad postojala- da si ti moja slatka ratnica, moja ćerka.

I ne bih mogla biti ponosnija na tu činjenicu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije