Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

10 načina za pružanje podrške ožalošćenom prijatelju

Većina nas poznaje nekog ko je doživio pobačaj.

Možda je to prijateljica, član porodice ili ste i sami to prošli.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

herviewfromhome.com

Trenutne statistike pokazuju da se svaka četvrta trudnoća završava pobačajem.

Moj suprug i ja, kao i mnogi od vas koji ovo čitate, pripadamo ovoj grupi. U 2018. godini, u samo 20. nedelji trudnoće, neočekivano smo izgubili našeg sina Josiaha.

Iako nam je tad bilo izuzetno teško, bili smo preplavljeni ljubavlju i podrškom prijatelja i porodice tokom čitavog tog perioda.

Svaka osoba je svoju ljubav i podršku pokazala na svoj jedinstven način. I svaki gest je podjednako dirnuo naša srca.

Ponekad, kad pokušavate da pružite podršku nekome koga volite u teškoj situaciji kao što je pobačaj, teško je znati šta reći ili šta učiniti. Ne želite da ih bombardujete, ne želite da kažete pogrešnu stvar, želite da osjećaju podršku, a ne da osjećaju kao da im se namećete.

Znate samo da želite nešto da uradite. Ispod se nalazi 10 stvari koje su za nas činili naši prijatelji i porodica tokom našeg tugovanja za sinom. Nadam se ako se nađete u teško situaciji, da će jedna od ovih stvari pružiti utjehu ožalošćenom srcu.

Obroci

Posljednje oko čega neko ko prolazi kroz tragediju želi da brine je kuhanje. Naši prijatelji su se okupili oko nas i uvjerili nas da pripremanje hrane nije nešto oko čega treba da brinemo.

Jedna od mojih prijateljica, nije hjtela da nam smeta pa je osmislila voz za obroke. Koordinirala je svim obrocima za svakog člana moje porodice. Hrana je sadržavala sve iz naših omiljenih restorana. Čak se sjećam da sam jednog dana otvorila ulazna vrata i pronašla tanjir domaćih mafina, bili su tamo za nas.

Jedne od prvih noći nakon našeg gubitka, zazvonio je na vrata čovjek iz Dominos Pizza i rekao da ima dostavu za našu kuću. Rekla sam mu da je to neka greška i da mi nismo ništa naručili.

Nisam shvatila da je naš prijatelj, koji živi na drugoj strani države naručio hranu iz lokalnog restorana za našu porodicu. Čak i ako ne živite blizu, naručivanje iz lokalnog restorana koji nudi dostavu je odličan način da podržite svog prijatelja.

Namirnice

Imala sam još jednu prijateljicu koja se sljedeći dan pojavila sa zalihama namirnica. Rekla je da ne želi da se brinemo o tome kako ćemo otići do prodavnice po osnovne stvari, pa je ona otišla i kupila sve te stvari za nas. Ovo je još jedan odličan način za uklanjanje stresa.

Kartice

Znam da to ponekad može izgledati kao mali gest, ali nije. Ne mogu vam reći koliko smo kartica dobili od naših prijatelja i porodice kako bi podijelili s nama ljubav, podršku i molitve. Sačuvala sam ih sve u posebnu kutiju, jer je to odličan podsjetnik ne samo na to koliko smo voljeni moj suprug i ja, već koliko je voljen i naš sin.

Čišćenje

Nakon što smo izgubili našeg sina, morali smo da prenoćimo u bolnici. Dok smo bili tamo, moja porodica je otišla kod nas i sve očistila. Veš je bio složen, posuđe oprano, igračke sklonjene.

Ne mogu vam objasniti koliko je bilo osvježavajuće ući u kuću i vidjeti sve besprijekorno čisto. Očigledno mora postojati određen nivo bliskosti kako bi ovo bilo prikladno, ali ako imate priliku, to je nevjerovatan način da pružite podršku voljenoj osobi.

Drvo ili biljka

Kada su saradnici mog supruga saznali za gubitak, odlučili su da nam poklone Milaegerovu poklon karticu kako bismo mogli da kupimo biljku ili drvo u znak sjećanja na našeg sina. Darivanje biljke ili drveta je sjajan poklon, jer kad god pogledamo to drvo, podsjetimo se na život našeg dječaka.

Foto: Canva

Donacija dječijoj bolnici ili organizaciji

Ovo mi je možda najdraža stvar sa liste. Jednog dana, došla sam kući i dok sam provjerala poštu primjetila sam kovertu iz dječije bolnice u Wisconsinu. Unutra je bila kartica iz bolnice koja je ukazivala na donaciju u ime našeg sina. Odmah sam počela da plačem. Donacija u ime mog sina se sad koristi za spašavanje života druge djece. Bio je to tako lijep poklon.

Nakit

Izrada nakita je tako dirljiv poklon za nekog ko je imao spontani pobačaj. To je način da roditeljima poklonite nešto što mogu da nose kako bi uspomene na bebu bile uvijek iz njih. Više prijatelja mi je poklonilo nakit, ali jednu ogrlicu nosim jako često.

Sasvim je obična sprijeda a iza je ugravirano ime mog sina i datum njegovog rođendana. Lijepo je jer sjećanje na njega držim stalno uz sebe.

Verbalizujte svoje misli

Ponekad kao prijatelji ne znate kad treba nešto da kažete. Ne želite reći previše ali ni premalo. Osjetila sam da mi je najdirljivije bilo kad su moji prijatelji namjerno izražavali svoje misli.

Kad su se molili za mene i rekli mi. Kad se nisu plašili da izgovore Josiahino ime, jer mi je to govorilo da nisu zaboravili. Da nije zaboravljen.

Noć sa prijateljicama

Ponekad je dovoljno to što možete izaći iz kuće i odvojiti se od stvari. Razgovarajte o tome kako se osjećate ako želite ili ne razgovarajte o tome uopšte. Ali najviše od svega uživajte u društvu prijatelja.

Ako ne znate šta da radite pitajte svoju prijateljicu da li želi da idete srediti nokte, izađete na večeru ili u kino. Kad tugujete, lako je biti izolovan. Važno je imati prijatelje sa kojim ćete se okružiti. Taj prijatelj bi mogao biti ti.

Gest

Mislim da ponekad padnemo u zamku:”Ne želim da kažem ili učinim pogrešnu stvar ili “samo im treba prostora”. Mi na kraju popustimo svom strahu i ne uradimo ili ne kažemo ništa.

I dok je vaša briga valjana, čak i ako je nesavršena, to znači da svijet zna da ste tu. Vaša podrška se cijeni mnogo više nego što ćete ikad znati.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije