Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

10 stvari koje nam mame nikad nisu rekle

Zbog nas plaču, trpe razne boli, daju nam svoj posljednji zalogaj, često su zabrinute, ali za njih ćemo uvijek biti na prvome mjestu…

Redakcija

Tek kad i sami postanemo roditelji počinjemo stvarno razumjeti svoje roditelje, posebno majke. One su uvijek tu za nas pa često zaboravljamo da imaju vlastiti život i želje, koje u životu često potiskuju zbog nas – svog voljenog djeteta.

Donosimo deset stvari koje nam naše mame skrivaju, a za što im moramo biti zahvalni:

 

1. Zbog tebe je plakala… često

Plakala je kad je otkrila da je trudna. Plakala je na porođaju. Plakala je kad te prvi put uzela u naručje. Plakala je od sreće. Plakala je od straha. Plakala je od brige. Uvijek s tobom duboko proživljava tvoju bol i sreću, iako ti to često ne govori.

 

2. Željela je taj zadnji zalogaj kolača

Kad je vidjela kako gledaš u tu sočnu krišku kolača na njenom tanjuru, nije ju mogla pojesti. Dala ti ju je. Rekla je da zapravo uopće nije gladna. Lagala je. Jako je željela taj zadnji zalogaj kolača, ali je potpuno sretna tek kad tebe usreći. I ništa joj nije teško za tebe.

 

3. Ponekad ju je boljelo

Kad si ju povukao za kosu jako je boljelo; kad si ju ogrebao, isto je boljelo; jako ju je boljelo i kad si ju u igri udario. Strašno ju je boljelo kad si izlazio iz njenog tijela nakon devet mjeseci. Ali sad uvijek kaže ‘zaboravi se ta bol’. A zapravo se ne zaboravi.

Foto: Unsplash

4. Stalno se bojala i još se boji

Otkad te začela čini sve da te zaštiti. Srce joj je lupalo od straha kada te je prvi put gledala kako trčiš. Svake noći je ostajala do kasno u noć budna dok nije bila sigurna da si se vratio kući. Kada bi se spotaknuo, bila je tu da te uhvati. Tjerala je loše snove. Ni noćne more nisu ti mogle ništa. I danas se boji za tebe, iako ne živite blizu, i sretna je kad čuje tvoj glas i zna da si dobro.

 

5. Zna da nije savršena

Ona je svoj najveći kritičar. Ponekad mrzi samu sebe. Uvijek je htjela biti savršena majka, paziti da ne učini nešto krivo, ali i ona je samo ljudsko biće. Pravila je greške, a neke je još i danas proganjaju. Kada bi mogla vratiti vrijeme, svaka majka bi željela popraviti ono što je napravila pogrešno. Ali ne može. Zato budi dobar prema svojoj majci, jer radila je kako je najbolje znala.

 

6. Gledala te dok spavaš

Neke noći te nikako nije mogla uspavati. Oko 3 ujutro molila bi se da se konačno smiriš i zaspiš. Jedva je držala otvorene oči, pjevušila bi ti i nosila te. Kad bi konačno zaspao, njen umor bi nestao u trenu i onda bi mogla još satima sjediti kraj tvog uzglavlja i uživati u pogledu na svoje voljeno dijete.

Foto: Unsplash

7. Nosila te puno duže od 9 mjeseci

Nosila te u naručju i dok je čistila, dok je jela… Iako su je boljele ruke i leđa, ona te držala jer si to želio. Ljubila te, grlila, igrala se, a ti si se osjećao zaštićenim.

 

8. Srce joj se slomi svaki put kad plačeš

Nijedan zvuk nije tako tužan kao plač djeteta. Ona je radila sve što je bilo u njenoj moći da zaustavi tvoje suze, a kad te ne bi uspjela utješiti srce bi joj se slomilo u milijun dijelova.

Foto: Unsplash

9. Ti si joj uvijek na prvom mjestu

Bila je danima gladna, nenaspavana i nedotjerana. Uvijek je stavljala tvoje potrebe ispred svojih. A na kraju dana je bila toliko umorna da često nije mogla ništa za sebe učiniti. No, sutradan, bi opet sve to ponovila jer te voli više od svega.

10. Sve bi ponovila

Biti majka je teško. Majka plače, trpi, pokušava, griješi, radi i uči. Majke se vesele i vole više nego što i same mogu zamisliti. I unatoč svoj boli, tuzi, besanim noćima, brigama, majka bi za svoje dijete uvijek i ponovo učinila sve.

Zato, sljedeći put kada vidiš svoju majku reci joj hvala i pokaži joj da je voliš. To su riječi koje nikada ne dosade.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije