Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO događajimaO kulturiO ljudimaO životu

Pet dobrih vijesti – jer nam trebaju baš takve

Tuđa sreća i dobrota su baš one teme koje su nam danas tako potrebne.

Piše: Saša Leper

Praznična poklanjanja onima koji pomoć ne očekuju a potrebna im je. Dobra djela i divni ljudi. Dvije humanitarne akcije. Male geste velikih ljudi koji žele ovaj svijet učiniti boljim mjestom. Baš to su priče koje su nam danas potrebne.

 

Desetogodišnji dječak Ismail Zulfić pobjednik je Nagrade čitalaca Nezavisnih novina

Među mladim ljudima koji inspirišu i fasciniraju sve one koji imaju sreću da ih upoznaju, vide ili čuju za njih svakako se nalazi i desetogodišnji Ismail Zulfić.

Ovaj „leptir bez krila“ kako ga zovu odmila ne samo da je uspješno prebrodio svoj strah od vode već je postao i pravi plivački šampion! Njegove brojne medalje i sportska dostignuća dobijaju dopunu u vidu jedne posebne nagrade – nagrade publike.

Naime, “Nezavisne novine” i Radio-televizija BiH već 20. godinu zaredom organizuju Izbor najboljeg sportiste BiH, što je najrelevantnija manifestacije ovakva vrste u BiH, a čiji je partner Olimpijski komitet BiH. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Ismail Zulfić osvojio je čak 26% svih prispjelih glasova posjetilaca portala, njih preko 18 hiljada, i tako odnio ubjedljivu pobjedu.

Nadamo se da ćemo Ismaila gledati na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, a do tada proglašenje najboljih sportista BiH u 2020. godini možemo pratiti 14. decembra u 20 časova na BHT 1 i portalu www.nezavisne.com.

 

Povrijeđena lisica je dobila pomagalo za hodanje

Jedna lisica u Turskoj je povrijeđena u saobraćajnoj nesreći koja joj je slomila kičmu i paralisala zadnji dio tijela. Srećom, pronašlo ju je osoblje Centra za zaštitu i rehabilitaciju divljih životinja Univerziteta Van Yuzuncu Yil (YYU) koji su joj odlučili pomoći.

Vodeći se idejom kojom se u takvim situacijama pomaže povrijeđenim psima i mačkama, napravili su joj posebnu hodalicu sa točkićima koja se kaiševima pričvršćuje za njeno tijelo i tako joj omogućava da se kreće. Iako je njihova praksa da povrijeđene životinje nakon oporavka vrate u njihovom prirodno stanište, s obzirom na to da ovakva pomagala ipak donekle otežavaju život divljim životinjama kakva je i lisica, Centar ju je odlučio trajno zadržati kod sebe i starati se o svim njenim potrebama.

 

 

Devetogodišnji dječak Džo Vejl je postao plaćeni umjetnik

Učitelji su ga prekoravali zato što stalno nešto crtka na času. Međutim, njegovi roditelji su u tome prepoznali iskreni interes i talent pa su ga počeli voditi na dodatne časove crtanja.

Džoov učitelj je bio toliko oduševljen njegovim radovima da ih je podijelio na svom Instagram profilu. Nedugo potom, fotografije radova su privukle pažnju ekipe iz lokalnog restorana koji su u Džou vidjeli svog novog dekoratera. Angažovali su ga da im svojim crtežima ukrasi kompletan jedan zid i tako razvedri kompletan prostor i postavi ugođaj u cjelokupnom objektu.

Malom Džou je trebalo nekih 12 sati da dovrši ukrašavanje ovog zida restorana, a evo kakvi su bili rezultati.

 

Čovjek odrastao bez oca nudi savjete i daje lekcije na svom Jutjub kanalu „Tata, kako da…“

Amerikanac Robert Keni pokrenuo je Jutjub kanal na kojem objavljuje kratke video snimke na kojima objašnjava sve one stvari koje dječake (i djevojčice) inače uči otac. Sam je odrastao bez oca i nije imao kome da se obrati za sve one životne savjete, fore i fazone, od postavljanja Božićnih ukrasa preko vezanja kravate do rukovanja različitim alatom.

Njegov kanal danas broji gotovo tri miliona pratilaca i sadrži više od 50 različitih videa.

Robert želi da se sva djeca koja nemaju očinsku figuru koja ih može naučiti različitim stvarima ne osjećaju uskraćeno za to znanje. Kanal možete pogledati ovdje.

 

Pokrenute su dvije humanitarne akcije u Banjaluci

Umjetnost u službi pomaganja drugima uvijek je povod za veselje i poziv za učešće.

Humanitarno udruženje „Duga“ nastavlja da uspješno spaja kreativne radionice i humanitarni rad. Prva faza projekta „Radost života 65+“ okupila je oko 30 polaznica radionica veza, tkanja i pletenja koje su dobile priliku da steknu nova znanja i vještine ili nadgrade već postojeće, da upoznaju druge sa sličnim interesima i razvijaju sopstvenu kreativnost, a sredstva od prodaje njihovih radova će pomoći Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”.

Radove polaznica u vidu šalova, cekera, traka za kosu, štucni, čestitki i slično mogu se do 10. decembra pronaći u Etno-galeriji Humanitarnog udruženja žena „Duga“ u Srpskoj ulici, a cijene se kreću u rasponu od 1 do 40 KM, a prodajom ovih rukotvorina prikupljaju se sredstva za pomoć Roditeljskoj kući.

Drugu humanitarnu akciju pokrenula je ekipa filma „Krenuti dalje – Povratak“. Riječ je o prikupljanju slatkiša za paketiće koji će biti uručeni djeci sa hematologije UKC RS i članove socijalno ugroženih porodica. Slatkiši ili gotovi paketići se mogu ostaviti u kafićima La Strada ili Igra mečka u centru Banjaluke.

Ovi mladi glumi, pisci i scenaristi su sličnu akciju pokrenuli i prošle godine, a kontaktirati ih se može na broj telefona 065 081 383.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije