Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

9 stvari koje vaš terapeut želi da znate

Na svijetu ima jako čudnih poslova: podiatrist, flebotomist, sveštenik, mesar- ali najčudniji od svih bi mogao biti psihoterapeut.

Prevela: Sara Desančić

elephantjournal.com

Mi smo poput sistema emocionalne filtracije koji pomaže da čovjek očisti i srce i um.

Načine na koje to radimo teško je definisati, ali često uključuju duge neprijatne tišine, govoreći stvari koje niko ne bi rekao u bilo kojoj drugoj situaciji.

Klijenti nam govore svoje najcrnje strahove i najluđe snove, ali ako naletimo na njih u prodavnici, oklijevamo da ih pozdravimo.

Možemo da razgovaramo s njima sat vremena nedeljno, godinama i godinama, a onda iznenada nestanu, i iako nam nedostaju i pitamo se šta se dogodilo, moramo da ih pustimo bez riječi.

Obeshrabreni smo da prisustvujemo sahranama klijenata ako umru i obično nikad ne upoznamo ljude koji su im najbliži- ljude o kojima dosta toga znamo. Oni nas informišu i boje naš svakodnevni život, ali o njima ne možemo razgovarati ni sa kim, osim sa nekim stručnjakom.

Mi smo čuvari tajni, zaštitni pokrivači, psihički sudovi, ogledala i mjenjači oblika.

Iako smo mi sve ove stvari, možda ćemo za vas biti i dalje misterija. Evo još nekih stvari koje bismo željeli da znate:

  1. I mi smo bili na kauču

Bilo koji terapeut koji nije išao na terapiju nema pojma kakav je osjećaj biti ranjiv, pa prema tome neće imati duboki nivo empatije koji je potreban za obavljanje posla. Da se poslužim jednostavnom analogijom, ne možete da upravljate avionom ako ste bili samo u simulatoru.

Ne plašite se da pitate:”Da li ste ikada vi išli na terapiju?”

Ako je odgovor terapeuta na bilo koji način odbramben, bježite!

Iako smo tu da pomognemo u rješavanju vaših problema, ne znači da ni sami nismo imali probleme, a ako nismo preduzeli neki ozbiljan posao da ih riješimo, nismo u mogućnosti da vam pružimo savjete.

  1. Vaši problemi nisu toliko neobični

Kao što moj kolega voli da kaže:”Vi ste posebni, ali niste jedinstveni”. Teško da ćete nas šokirati ili donijeti varijaciju životnih izazova na koje ranije nismo naišli u nekom obliku.

Ti si najzanimljivija osoba na svijetu. Zapravo nam je svaki pacijent zanimljiv jer ako nije tako ne bismo radili ovaj posao.

Svi se bore sa strahom, sramotom, napuštenošću, ljutnjom, problemima sa samopoštovanjem ili sa svim gore navedenim- ali ono što ljudi ne rade je pokušaj da poprave te stvari. Slavimo vašu spremnost i želju da pokušate da se izliječite.

Foto: Canva

  1. Ne plaćate nas da vam budemo prijatelji

Mnogi klijenti se hvataju u koštac sa idejom da moraju “platiti nekom da im bude prijatelj”. Iako smo vaš prijatelj, to nije ono što nam plaćate. Umjesto toga, dobijate našu psihološku stručnost, nepristrasne povratne informacije, priliku da sjedite u sobi i kažete i osjećate bilo šta povjerljivo, priliku da budete sebični bez krivice, dar “korektivnog emotivnog iskustva”, što je fensi način da se kaže da je odnos zdrav, pri čemu su povjerenje i iskrenost pravilo, a šansa za rast mogla bi u potpunosti promijeniti vaš život.

Činjenica da se ovde novac razmjenjuje , ne poništava našu vezu- u stvari, daje vam dozvolu da budete onoliko samocentrični koliko treba, a nama daje priznanje profesionalca.

  1. Ljudska bića koriste odbranu od straha i bola, a mi pokušavamo da razumijemo vašu

Bez obzira jesu li bijes, projekcija, prinuda, perfekcionizam, izbjegavanje, poricanje ili bilo koja druga standardna odbrana, možete biti sigurni da koristite jednu ili više njih.

To su vaši valjani i nesvjesni pokušaji da riješite problem u svom životu- a oni takođe mogu nenamjerno da stvore druge probleme, koje zatim upotrebljavate za odbranu kako biste pokušali da ih riješite. Jao!

Kako sam toliko sigurna da to radiš? Jer svi to rade.

Klasičan primjer:

Problem: bol povezan sa zlostavljanjem ili zanemarivanjem u djetinjstvu.

Rješenje: lijekovi za ublažavanje bolova.

Problem: novac potreban za kupovinu dovoljno lijekova kako bi ublažili bol.

Rješenje: krađa ili druge nezakonite radnje.

Problem: uništeno samopoštovanje zbog zlostavljanja ili zanemarivanja u djetinjstvu, pogoršano sramotom zbog zavisnosti i krađe ili drugih nezakonitih aktivnosti i mogućeg privođenja.

Rješenje: razmišljanje o samoubistvu.

Postoji toliko načina da se koristi odbrana kao što ima lišća na drvetu, a jedini način da dođete do srži onoga što vas muči je da skidate jedan po jedan dio i pažljivo pogledate šta je ispod.

Kada lišće počne da se prorjeđuje, možete početi da rješavate problem koji ste sve ovo vrijeme prikrivali.

  1. Mi nemamo potajno sve odgovore

Postoji ta slika koju imam čak i ja, nesagledivog savjetnika. Koji samo sjedi tamo i nijemo gleda, dok mlatim okolo i izgovaram svaku glupost koju čovjek može da kaže a kroz moju anksioznost otkrivam sve svoje osnovne nedostatke i razloge zašto nikad neću biti uspješna.

I dok ja ovo radim, savjetnik razmišlja:”Zaista je smiješno kako su odgovori na probleme ove jadne žene toliko očigledni i zaista je tužno što sporo shvata šta su. Samo ću sjediti ovde dok ona i dalje pravi budalu od sebe.”

Iako je istina da ponekad znamo odgovore ili mislimo da ih znamo i prije vas, ako o tome ništa ne kažemo, to nije zato što mislimo da smo toliko pametni ili igramo igre- mi smo samo svjesni koliko je moćnije da sami dođete do njih.

Dodaću da i sami možemo biti prilično nesigurni ako nam se čini da ne možemo da iznesemo korisne ideje.

  1. Možete urediti svoju priču

Većina nas ima fiksnu predstavu o tome šta je naša priča i uglavnom nije sjajna.”Odrasla sam sa roditeljima koji me nisu voljeli, zato sam neljubazna”, “Nikad se nisam uklopila u školi, pa sam gubitnica” ili “Suprug me je ostavio zbog druge žene, na kraju će me svi izdati”.

Svi u glavi pišemo priče o sebi, jer je to način na koji pokušavamo da shvatimo besmisleni svijet.

Nemamo mogućnost da preuzmemo sve informacije oko sebe, pa biramo i biramo, smislimo način koji nam naizgled djeluje dobro i vodimo se njim. Ali to je tako mali dio cijele naše priče.

Ako imamo pomoć, možemo je urediti, pretvoriti tragični lik u simpatični. Drugim riječima, možemo biti sopstveni heroj.

Foto: Canva

  1. Uzbuđeni smo kada kažete istinu

Jedna od najčudesnijih stvari u terapiji je vidjeti klijenta, bar na trenutak, kako se oslobađa maske i govori istinu.

Istina ima jednostavnost i eleganciju, ali ima i tugu i strah, jer kao što sam već rekla, sva naša odbrana postoji da bi prikrila bol.

Kada prebacimo brzinu i dopustimo sebi da vidimo svijet kakav jeste, a ne kakav želimo da bude, izlazimo iz zbunjujuće atmosfere i lomimo ogledala koja smo postavili da zaštitimo nježna srca. A naš strah će biti mnogo manji.

  1. Ponekad želimo da mahnemo čarobnim štapićem

Malo poznata činjenica: većina terapeuta voli većinu svojih klijenata na način koji je teško objasniti. To nije romantična ljubav. To takođe nije ljubav koju čovjek osjeća prema djetetu, prema roditelju ili najboljem prijatelju.

U leksikonu možda nema riječi za ovu vrstu ljubavi. Carl Rogers je to nazvao “bezuslovnim pozitivnim ponašanjem” ali i dalje se čini previše kliničkim da bi se prenijelo stvarno iskustvo.

Mislim da to ima neke veze sa činjenicom da su terapeuti u poziciji da u popunosti prihvate ko ste vi jer nam od vas ništa ne treba. To takođe ima veze sa intimnošću i poštovanjem koje se nužno razvija kada vam neko vjeruje u potpunosti.

Mi ne želimo ništa više nego- da upotrijebim dosadni kliše- vaše najbolje ja. Pa kad vidimo da patite poželimo samo da kažemo Abrakadabra i učinimo da to nestane.

Ovo me dovodi do broja devet- možda najvažnije stvari koju terapeut želi da znate, a to je sljedeće:

  1. Zauvijek smo se promijenili poznavanjem vas

Bilo da dođete na nekoliko sesija ili ako radimo sa vama nekoliko godina, promijenili ste naše shvatanje ljudskog iskustva. Proširili ste ga, produbili i time nam dali jedino što smo ikad željeli- a to je da budemo efikasniji.

Zahvaljujemo vam na ovome, i iako nije vaš posao da nas poboljšavate, to neizbježno radite.

I posljednja stvar koju želim da znate: vjerujemo da svi mogu imati koristi od terapije.

SVI!

Ti, tvoja mama, otac, sin, ćerka, tvoj prijatelj, tvoja tetka, a možda čak i tvoj pas- ma da možda nismo kvalifikovani za njega.

Ako se osjećate zaglavljeno, tužno, zbunjeno ili usamljeno, mi vas strpljivo čekamo da pomognemo.

Stvari mogu postati bolje!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije