AktivizamFeminizamnajnovijeNaslovna vijest

Argentina korak bliže legalizaciji abortusa

Donji dom argentinskog parlamenta odobrio je legalizaciju abortusa u petak, uputivši prijedlog Senatu- koji je sličan zakon odbio prije dvije godine.

Prevela: Sara Desančić

bangkokpost.com

Zakon koji bi omogućio prekid trudnoće do 14. nedelje dobio je 131 glas za i 117 protiv uz 6 uzdržanih, izvjestio je sekretar Komore poslanika nakon 20-satne sjednice.

U Argentini je dozvoljen abortus samo u slučaju silovanja ili opasnosti po život majke, prema zakonu koji datira iz 1921. godine.

Predsjednik lijevog centra Alberto Fernandez predstavio je prijedlog ranije ove godine kao način po kojem se “garantuje da sve žene imaju pravo na sveobuhvatno zdravlje”.

Očekuje se da će se Senat obratiti prijedlogu zakona prije kraja godine.

Odobrenje od petka sa velikom radošću primilo je hiljade mladih ljudi sa zelenim maramama koji su proveli noć ispred zgrade kongresa u Buenos Aires-u. Marame su postale simbol kampanje za legalne abortuse.

Demonstranti sa plavim maramama, koji se protive promjeni, ogradom su bili odvojeni od ostalih i sa razočarenjem su pozdravili ovu odluku.

Pitanje legalizacije abortusa dominiralo je argentinskom političkom agendom 2018. godine, kada je stiglo na kongres usred ogromnih demonstracija u većinskoj katoličkoj zemlji koja je rodno mjesto pape Franje.

Tada je takođe dobilo odobrenje od Predstavničkog doma, ali je odbijen u Senatu. Oba doma su na opštim izborima 2019. godine dočekala nove članove.

“Ja sam katolik, ali moram donijeti zakone za sve. To je vrlo ozbiljno javno zdravstveno pitanje”, izjavio je u četvrtak predsjednik Fernandez.

“Abortus je legalan u zemljama prvog svijeta i drugim razvijenim zemljama koje su veoma religiozne, poput Italije, Španije i Irske”, rekao je ministar zdravlja Gines Gonzalez Garcia.

“Sad pravimo korak naprijed u Argentini. Da je ovo muški problem, to bi već davno bilo riješeno”, rekao je ministar.

Zdravstveni analitičari, prema vladinoj statistici, procjenjuju da se godišnje u Argentini izvrši između 370 000 i 520 000 tajnih abortusa.

A ovi postupci su u pozadini doveli do 3 000 smrtnih slučajeva od 1983. godine.

“Rasprava se ne odnosi na to da li treba dozvoliti abortus ili ne. Radi se o tome da li treba dozvoliti siguran abortus ili ne”, rekla je Ana Carolina Gaillard, poslanik u vladajućoj stranci.

Ispred zgrade kongresa, žene sa zelenim maramama su likovale.

“Vjerujemo da žene imaju pravo da odluče šta će raditi sa svojim tijelima. Zakonodavci koji glasaju protiv legalizacije moraju znati da će na njihovim rukama biti krv žena koje umru zbog tajnih abortusa”, rekla je Melisa Ramos, 21, za AFP prije glasanja.

S druge strane, demonstranti koji se protive abortusu skandirali su “Spasite oba života” i držali lutke namazane crvenom bojom da izgledaju kao da su krvave.

Ako zakon usvoji Senat, Argentina bi se pridružila Kubi, Urugvaju i Gvajani, zemljama koje podržavaju abortuse u Latinskoj Americi. Takođe su legalizovani i u glavnom gradu Meksika.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije