devojka-sunce
Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO životu

On je te noći otišao

Je l’ život uvek samo to? Gomila loših pretpostavki? Je l’ ljubav samo to? Pisma koja neko šalje nekom drugom?

Piše: Srbijanka Stanković

Otvorila je oči i ugledala: crven peškir prebačen preko vrata velikog ormara, dve šoljice od kafe na stolu, vetar je plesao sa zavesom kroz otvoren prozor. Juni je bio vreo. Neko je uključio radio. “Ti si zadnji romantik na ovom svijetu što se sporo kreće i čeka raj. Malo si samo promijenila glumce, al’ isti je komad, isti zaplet i kraj…” Čula se komšijina bušilica, ili strug, ili neka druga bučna sprava, nije znala. On je te noći otišao.

Kasnije, deset ili dvanaest godina kasnije, kad su svi normalni ljudi u kancelarijama imali klima uređaje, ona je pokušavala da udahne vazduh pored ventilatora. Šef je poluironično, kao i svaki nadobudni kreten kom se može, rekao: ventilatori su retro. Pa se ona retro znojila za smešnu platu.

– Čuvaj taj posao. – rekla bi joj majka kad se požali. Pa se više nije žalila.

U ovakav vreli letnji dan uvek bi mislila kako je u životu sačuvala previše stvari. Nijednu dragocenu.

– Dajte mu malo po mejlovima, pogledajte na šta nam liči Fejsbuk strana! Mora to malo bolje da se reši. – šef je drndao od ponedeljka do petka. Vikendom bi slao nove radne zadatke bez instrukcija. – Vi ste stručnjaci! Za šta vas plaćam, snađite se! Je l’ treba da se vratimo u 18. vek, a? Da šaljemo pisma poštom?!

pismo

Foto: Unsplash.com

Posle tog komentara kolegnica je cele nedelje puštala „Ipak poželim neko pismo“ i cerekala se – šefu, jadnoj firmi i svojoj još jadnijoj plati. Ana se nije smejala. Vremeplovila je. Do jedne velike beogradske raskrsnice i kratkog „Kako si? Evo plaćam neke račune. Stvarno? I ja idem u poštu. Šaljem neka pisma.“ Pa onda ona ruka u vazduhu – tri bele koverte među njegovim prstima. (Istim onim prstima što su dodirivali dno njenih leđa.) „Šaljem devojci.“ Vragolasto igranje obrvama. „Želim da je impresioniram.“ „Hoćeš. Ko još piše pisma?!“

Oboje su se napravili da nisu čuli šta je upravo rekla. Da ne znaju koliko su pisama razmenili – čak iako su živeli u istom gradu. Stajali su u redu. Nisu više razgovarali. „Žurim na posao. I ja. Ćao. Ćao. Srećno s tim pismima! Hvala!“

Nisu se često sretali od one noći kad je otišao. „Ti ne znaš šta hoćeš, rekao je. Ne mogu da čekam da se smisliš.“ I dalje je izgledalo kao da bi je možda još malo sačekao. Ona je pustila da izađe iz stana. Nije važno. Je l’ to beše uradila i Skarlet O’Hara? Sa šminkom od gara? On je znao šta hoće. Nekog da ga impresionira pismima.

cveće-pismo

Foto: Unsplash.com

Dan pošto je otišao sela je na voz i otišla pravo u selo, kod ujaka i ujne. U kući je sve mirisalo na domaći sapun i vlagu. Ponudila se da zakuva kafu. Kuhinja je bila mala, stara, blago neuredna. Crvena džezva sa oslikanim belim i narandžastim cvetićima stucana na dva mesta.

– Ujna, je l’ tebi neko nekad pisao pisma?

– Eto ti sad? Šta bi?

– Ništa, onako pitam.

– Jeste, al’ spalila ja to.

– Stvarno? Što?

– Udala sam se za tvog ujaka. Ništa pre toga više nije bilo važno.

– Nije ti bilo žao?

– Eh, žao! Kad ne sačuvaš sreću i čoveka, što bi čuvao pisma?! U životu moraš da znaš šta hoćeš i treba da čuvaš samo vredne stvari. Samo ono što se važi.

Na pola gutljaja je preseklo: izgubila je nešto dragoceno.

Pa je pisma sačuvala.

crveno-pismo

Foto: Unsplash.com

Posle, bilo je jednom: vrata tramvaja su se otvorila, negde u Džordža Vašingtona. Nasmešila se na poznato lice i brzo okrenula glavu ka prozoru kad je shvatila: to je on, ne razgovaraju? Nije se javila. Seo je dva sedišta dijagonalno ispred nje. Tri stanice kasnije počešao je teme desnom šakom, burma je zasijala na prstu. Dobro je uradila što se nije javila.

Izašla je iz tramvaja prva. Pogledala kroz prozor i shvatila – to nije on. Je l’ život uvek samo to? Gomila loših pretpostavki? Je l’ ljubav samo to? Pisma koja neko šalje nekom drugom?

Ušla je u kancelariju. „Piši, piši ponekad dva tri reda, piši…“

– Je l’ možeš, molim te, da isključiš tu pesmu?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije