Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

Mađarska zabranila gej parovima da usvajaju decu

Izmenom Ustava u kom je upisano da je “majka žena, a otac muškarac” Mađarska je i zvanično zabranila istopolnim parovima da usvajaju decu.

Redakcija

Izvor: Noizz.rs

Foto: Foto: Unsplash

Zakon koji je predložila desničarska vlada premijera Viktora Orbana, usvojen je i prema njemu decu mogu da usvajaju samo bračni parovi, uz neke izuzetke za samohrane rođake deteta.

Istopolni brakovi su u Mađarskoj nezakoniti, ali je usvajanje bilo moguće ako se jedan od partnera prijavi sam.

Kako je Orban rekao, ovako nešto je bilo neophodno jer “sa Zapada dolaze ideologije zbog kojih se moraju zaštititi deca”.

Uz to, dodat je amandman po kom se pol deteta definiše pri rođenju i da se tako “osigurava njihovo odgajanje u skladu sa (mađarskom) hrišćanskom kulturom”.

Inače, u maju ove godine, mađarski Parlament je odobrio zakon koji zabranjuje transrodnim ljudima da u ličnim dokumentima promene rod koji im je pripisan na rođenju.

Foto: Unsplash

Odluku su kritikovale brojne evropske grupe za zaštitu ljudskih prava koje Orbanovu vladu već neko vreme nazivaju autoritativnim režimom i podsećaju da je to čovek koji je oko Mađarske podigao ogradu od bodljikave žice da bi sprečio dolazak migranata.

Uz to, prema ocenama brojnih nevladinih organizacija ali i dela zvaničnika iz Brisela, zakoni koje je doneo omogućili su državi da drži pod kontrolom i medije, sudstvo i školstvo.

Ovo je mračan dan za mađarsku LGBTKQ zajednicu i mračan dan za ljudska prava – rekao je Dejvid Vig, direktor organizacije Amnesti u Mađarskoj.

Inače, novi zakon je donet samo nekoliko nedelja nakon što je jedan od najbližih Orbanovih saradnika, veliki zagovarač smanjenja prava LGBTQ populacije, uhapšen na gej orgijama.

Izvor: Noizz.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije