AktivizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Velika priča „Retro mame“ iz Podgorice: Prodaje svoju odjeću, novac daje u humanitarne svrhe

Olja Tošić je diplomirana pravnica, velika zaljubljenica u književnost, muziku i slikarstvo a u slobodno vrijeme i „retro mama“.

Redakcija

fosmedia.com

Sve one koji se pitaju o čemu je riječ i ko je zapravo „retro mama“, vjerujemo da će odgovor oduševiti.

Naime riječ je o ideji i Instagram profilu putem kojeg Olja prodaje svoju garderobu, a zarađeni novac ide u humanitarne svrhe.

Kako kaže u razgovoru za FOS u pitanju je ideja zahvaljujući kojoj će skupiti novac da odštampa svoju prvu knjigu pjesama za djecu, a koja će  najmlađe podsticati da čitaju i pišu. Potom će pjesme prodavati a novac će usmjeriti onima kojima je neophodan.

“Ovaj profil je zamišljen kao second hand online radnja, gdje se prodaje garderoba u jako dobrom stanju, koja definitivno zaslužuje da joj se udahne novi život.

Protivnik sam konzumerizma i slijepog praćenja trendova, pa mi se čini da na ovaj način svi možemo da pomognemo da se roba ne baca, već da nastavi da živi neku svoju novu priču.

Sav prihod od prodate garderobe će se koristiti za štampanje moje knjige pjesama za djecu ‘Vrapci na raskrsnici’, koja se sad već dugo krčka. Ilustracije su radila djeca iz vrtića mog starijeg sina, kao i naša talentovana grafička dizajnerka Ana Pajović, a štampu je donacijom dijelom pomogao Culturecorner i NVO ‘Kutuk’, a sav prihod od prodaje biće uplaćen u humanitarne svrhe”, počinje Olja priču za naš portal.

“Retro mama” nije samo obični Instagram nik. “Retro mama” je možda i ono što najbolje opisuje Olju, ali i daje poseban pečat njenoj modno-humanoj ideji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @retromama27

„Ime retromama je na najbolji način povezalo to da ne pratim trendove ni u čemu, u modi pogotovo.

Ima prizvuk nekih prošlih, lijepih vremena, a ovo ‘mama’ je došlo prirodno, jer sam na tom radnom mjestu 24 časa dnevno”, iskrena je sagovornica FOS-a dodajući da je profil apsolutno neprofitabilan jer od svega ovoga ima “nula eura”, ali puno srce!

“Ovdje ne pokušavam da izigravam Unicef, niti bilo koju humanitarnu organizaciju, ovdje samo pravim neke male korake, a mali koraci su oni koji su najljepši.

Nažalost, previše je adresa kojima je pomoć prijeko potrebna, tako da ću u zavisnosti od iznosa koji bude prikupljen prodajom knjige, odrediti koje su to adrese. Uglavnom, fokusirana sam najviše na djecu.”

U trenucima kada se djevojke uglavnom utrkuju koja će imati više odjevnih kombinacija, Olja svoj ormar prazni naglašavajući da iznad stila ima i te kako bitnijih stvari.

“I pored velikog napora, i dalje ne mogu sebi da objasnim što je to što tjera mnoge djevojke da strpljivo čekaju u redu satima da bi kupile neku bezličnu, nekvalitetnu krpicu koju će imati još stotine njih.

Ja od previše garderobe u ormaru i preslaganja iste dobijam omanje napade panike, tako da se kod ‘retromame’ mogu naći moje omiljene haljine, mornarske majičice (kad sam iz ormara izvadila sve zapitala sam se da li sam ja u stvari mornar, jer ih je stvarno previše), košuljice, džemperi, cipele itd.

Uostalom, vidite, nadam se da ima za svakoga ponešto i to po simboličnim cijenama”, pojašnjava Olja za FOS i dodaje:

“Zasad su na profilu sve moje stvari i par maminih, i mislim da će djevojkama ovakva kupovina pružiti lijep osjećaj pogotovo što znaju da su time učestvovale u ostvarenju jednog lijepog cija.

Ako interesovanje djevojaka bude još veće, potražiću očuvanu garderobu svojih prijateljica (neke su se već ponudile da na taj način učestvuju), ali, zasad se ne bih zatrpavala.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @retromama27

Osim što odjeću prodaje zarad humanog cilja, često je putem ovog profila i poklanja.

“Ja se tim trenucima zaista neizmjerno radujem. Volim da poklanjam, i na profilu će često biti prigodnih poklona kao što su kape, šalovi, rukavice, marame, kaiševi, nešto univerzalne veličine.

I poklanjam po principu – ko prvi djevojci – njegova djevojka, te nije potrebno da preduzimate veliki broj koraka kao što je to sad popularno na Instagramu.

Ubrzo ću da uvedem opciju da se pošalje sms fondaciji Budi human u iznosu od 1 euro, što mi se neće morati dokazivati tzv. skrinšotovima, jer vjerujem da svi to inače radimo, tako da… ostanite na kanalu”, pojašnjava naša sagovornica dodajući da je u ovom, kako kaže “ludom vremenu” potrebno da malo više volimo sebe, a i druge.

Na račun njene akcije stižu samo pozitivni komentari. Dodatnu draž velikoj i toploj priči daje i doza humora. Naime, na Instagramu na šaljiv način opisuje garderobu ali i daje zanimljive predloge za njeno kombinovanje. Ne zaboravljajući, naravno, da kroz šalu naglasi da je neko ko se u modu baš i ne razumije.

“Valjda se odmah vidi i odudara ono što se radi iz ljubavi, a ne zbog profita. Zadovoljna sam i najljepše od svega je što sam za veoma kratak vremenski period upoznala nove ljude sa kojima dijelim iste poglede na svijet.

Svi na neki način pravimo svoje mikrokosmose”, navodi Olja za FOS i dodaje da se nada da će ostvariti ciljeve – da odštampa knjigu pjesama za djecu koja će kod najmlađih podsticati čitanje i pisanje, a potom novac od prodaje da proslijedi onima kojima je to zaista potrebno.

“Kako nisam u mogućnosti to sama da realizujem, potrebna mi je pomoć i svi su sa svojim idejama više nego dobrodošli. Planova ima puno, svašta se meni mota po glavi i sve je humanitarnog karaktera”, zaključuje Olja za kraj razgovora.

Ukoliko i vi želite da budete dio, pa slobodno možemo reći, prve “humanitarne second hand prodavnice”, sve detalje možete vidjeti na profilu ove humane “retro mame”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @retromama27

Preuzeto sa: fosmedia.me

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije