DogađajiFantastičnoHrabra LolaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Priča dana: Najmlađi plivač bez ruke  

Kraj decembra je vrijeme kada obično analiziramo godinu na zalasku.  Ko je bio dobar, a ko najbolji?

Mirela Savić

Heroj čelične volje sigurno je Damjan, četvorogodišnjak iz Banjaluke.

Iako je rođen bez ruke, naučio je da pliva prije većine vršnjaka. I ostvario svoj sportski san.

Tri puta sedmično trenira u olimpijskom bazenu. Konačan cilj su takmičenja i medalje, a najveća podrška roditelji i trener.

„Svi dječaci iz naše zgrade trenirali su plivanje. Damjan je, naravno, htio što i oni, iako mu je život uskratio iste mogućnosti. Obećao sam sebi da ću mu pomoći, iako ranije nisam radio sa djecom sa invaliditetom.

Njegova upornost i sposobnost da prevaziđe prepreke, jednostavno inspirišu. On nas uči šta znači biti borac”, priča Goran Ivić, trener i osnivač plivačkog kluba „Kruna“ iz Banje Luke.

Damjan nije inspiracija samo treneru. Za drugare je primjer mentalne jačine. Na neki svoj način, postiže rezultate kao i djeca bez fizičkih nedostataka. Sve kroz igru, smijeh, zabavu…

Nije uvijek bilo tako.

 „Na početku je bio stidljiv, ali puno smo radili zajedno. Bili smo strpljivi. Učili jedni od drugih. Rezultati nisu mogli izostati. Damjan sada sam prepliva bazen. Bez straha skače u vodu. Ostali dječaci prilaze mu s poštovanjem“, kaže Ivić.

Napominje da su djeca u Bosni i Hercegovini, koja imaju neki oblik invaliditeta, najčešće nepravedno marginalizovana od najranije životne dobi, posebno kada je riječ o sportu.

A, treba li naglašavati važnost pristupa sportskim aktivnostima za generaciju koja raste?

„Plivanje je jedan od najzdravijih sportova za psiho-fizički razvoj djece.  Boravak u vodi je dragocjen.

Osim što savladaju strahove i zaplivaju u najvećim bazenima, oni aktiviraju svaki mišić u tijelu, a da zglobovi ne osjećaju nikakav pritisak. Važan je i takmičarski duh, ako je umjeren i kontrolisan od strane odraslih “, objašnjava Ivić.

Cilj plivačkog kluba „Kruna“ iz Banje Luke za iduću godinu je upravo jačanje inkluzije u sportu, a sredstvo snažna motivacija koja čini čuda. Da je tako, svjedoči i četvorogodišnji plivač bez ruke.

Damjan još nije stigao do konačnog cilja, ali je već pobjednik.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije