Hrabra LolanajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Pismo trudnoj mami koja će roditi dijete sa urođenom manom

Ovo je pismo koje sam napisala u nadi da ću pomoći trudnim mamama koje su upravo dobile dijagnozu urođene mane, a to je ono što bih voljela da kažem sebi poslije vijesti o oštećenjima moje ćerke.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

herviewfromhome.com

Draga trudnice,

Voljela bih da se možemo upoznati, voljela bih da se nalazim u tvom vremenu i prostoru, da te držim za ruku, zagrlim i pokažem sliku tvog trenutnog života.

Voljela bih da te mogu pogledati u oči i reći koliko ćeš voljeti tu bebu u stomaku. Voljela bih da mogu da ti pružim bebu u naručje samo kako bi čula njeno kikotanje. Želim da ti kažem da na svijetu nema boljeg zvuka od kikotanja.

Želim da vidiš koliko je lijepo tvoje dijete. Želim da znaš da na njenom licu nećeš vidjeti ništa osim ljepote. Gledaćeš je kao najljepšu djevojčicu na svijetu i pitaćeš se kako si ikad mogla sumnjati da će biti drugačije.

Želim da vidiš da njene razlike obično nisu ono što ljudi prvo vide. Želim da ti kažem da su njene oči kao zvijezde i ona krade predstavu kad god uđe u sobu. Želim da ti kažem da će imati nevjerovatnu plavu kosu sa uvojcima, a gdje god da se pojavi neko će komentarisati njene prelijepe pramenove.

Foto: Canva

Želim da ti kažem da kad stanete pred ogledalo i pitaš je:”Ko je pametna, draga i lijepa djevočica?” ona će se kikotati sa ogromnim samopouzdanjem i reći:”Ja, mama”, i moći ćeš da vidiš u njenim očima da u svom srcu zna koliko je zaista pametna, draga i lijepa.

Želim da ti kažem da su tvoje brige oko pogleda i šaputanja lažne, ali istina je da se to dešava. Ipak, želim da ti kažem da ćeš biti iznenađena koliko te nije briga.

Shvatićeš da se ne radi o njoj i o tome ko je ona, već se te reakcije tiču njih i onoga ko su oni. Komentari o tome koliko je slatka i blistava ličnost daleko će nadmašiti upitne poglede.

Želim da ti kažem da prestaneš da trošiš srce na tugu i da njeguješ te udarce nogama u stomaku. Želim da ti kažem da se oslobodiš straha. Želim da ti kažem koliko je normalna, pametna i blesava.

Želim da ti kažem da oprostiš sebi zbog misli koje si imala kada si saznala za urođene nedostatke. Želim da ti kažem da ti nisi ništa kriva, a kriviti sebe oduzima dijelove njene sadašnje ljepote. Želim da ti kažem da prestaneš da guglaš, da prestaneš istraživati po internetu- samo diši i sačekaj.

Želim da ti kažem da će kad je vidiš sve imati smisla. Bog te izabrao da budeš njena majka, znao je da imaš nešto što joj treba da odraste u svijetu u kojem će uvijek biti drugačija.

Bog je znao da će je tvoje srce uvijek vidjeti kao lijepu i znao je da ćeš joj uliti samopouzdanje koje joj je potrebno da bi prošetala životom koji je lijep ali drugačiji.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije