MedicinanajnovijeRadoznala LolaSponzorisano

Svi već znaju… dobri ljudski odnosi čine nas zdravijima i sretnijima

Bliži se kraj godine, svodimo račun sa samim sobom, razmišljamo da li smo nešto mogli bolje i pravimo planove za sljedeću godinu. Posebno se nadamo da će nam se planovi vezati za sve aktivnosti koje zbog pandemije nismo mogli realizirati…

Redakcija

Bliži se kraj godine, svodimo račun sa samim sobom, razmišljamo da li smo nešto mogli bolje i pravimo planove za sljedeću godinu. Posebno se nadamo da će nam se planovi vezati za sve aktivnosti koje zbog pandemije nismo mogli realizirati poput putovanja i druženja sa dragim ljudima. Pitamo se jesmo li ostvarili ciljeve, jesmo li sretni i šta nam je potrebno za taj osjećaj sreće.

Tim pitanjem bavila se i studija s Harvarda koja je trajala skoro osam decenija, prateći živote muškaraca kroz sve životne događaje. Direktor istraživanja Robert Waldinger napomenuo je da osamdeset posto milenijalaca smatra da je za dobar život i sreću bitno bogatstvo, dok još pedeset posto smatra da je bitna slava. No, glavni zaključak osamdesetogodišnjeg istraživanja je ono što svi već znaju – dobri odnosi čine dobar život. Rezultati su pokazali da naši odnosi i koliko smo sretni s njima imaju snažan utjecaj na naše zdravlje. “Dobri ljudski odnosi čine nas zdravijima i sretnijima. To je to.” Veze s bliskim ljudima štite nas od nezadovoljstva životom, te doprinose odgađanju fizičkog i mentalnog starenja.

A praznici su prava prilika da posvetimo vrijeme familiji i prijateljima, da važnim ljudima darujemo makar vrijeme i osmijeh, pokažemo ljubav i zahvalnost što su dio naših života. U praznično doba ljudi su skloniji praštanju, pa je to prilika da obnovimo neke veze, popravimo sitne nesporazume, volontiramo u lokalnoj zajednici i damo svoj doprinos društvu. Najmanje nam u ovom periodu ljubavi, druženja, dobročinstva i kontakta s drugima trebaju prehlada i gripa. Jer, praznici se ne propuštaju!

Sretno! Vaš Tylol Hot!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije