AktivizamFeminizamnajnovije

Žene BiH: „Želimo što više i što glasnije pričati i pisati o ženskoj istoriji na ovim prostorima!„     

Nakon gotovo rasprodanog prvog izdanja knjige „Žene BiH“, autorice su odlučile pripremiti i napisati drugo izdanje i  verziju knjige na engleskom jeziku.

Ružica Ljubičić

U okviru web shopa  (www.zenebih.ba/shop), omogućena je prednarudžba oba izdanja, a englesko se može naručiti do 31. 12. 2020. sa posebnom cijenom. Obzirom da idu praznici, obje knjige će izaći iz štampe u drugoj sedmici januara, kada će biti  dostavljene svim onima koji su ih naručili.

„U drugom izdanju, dopunile smo neke od tekstova novim informacijama, a neke žene su nas, nažalost, napustile Nada Ler Sofronić, Fatima Mušić Manojlović, Zlata Grebo, što je zahtijevalo da upotpunimo informacije u knjizi.

Druge žene su ostvarile značajne uspjehe, poput Jasmile Žbanić sa novim filmom “Quo vadis, Aida”, koji je bosanskohercegovački kandidat za prestižnu filmsku nagradu Oskar“- za Lolu je izjavila Masha Dukalič, jedan od članica inicijative Žene BiH.

Autorice knjige dijele oduševljenje zbog velikog interesa i pozitivnih reakcija publike na knjigu „Žene BiH“. Podsjetimo, prvo izdanje ove knjige izašlo je u martu 2018 godine.

Hatidža Gušić, Masha Dukalić i Amila Hrustić Batovanja su volonterski pristupile ovom projektu i hvale vrijednom istraživanju o ženama iz Bosne i Hercegovine koje su ostavile neizbrisiv trag u historiji. Značaj ove knjige je velik zbog bogatih ilustracija i spisa o kojima nismo imale priliku učiti iz istorije.

„Od marta 2018. godine, kada je krenula inicijativa ‘ŽeneBiH’, dobile smo na stotine lijepih riječi od čitatelja/ki, od žena koje su uvrštene u knjigu, od ilustratorki, i od raznih drugih ljudi koji su se susreli sa knjigom. Svaka od ovih poruka nam je posebna na svoj način.

Razlikuju se doživljaji i utisci nekoga ko se prvi put susreće s knjigom i nekoga ko je učestvovao u stvaranju i znači nam kad čujemo različite strane. Bitna nam je svaka poruka.“, naglasila je Hatidža Gusić.

Recenzije knjige pisali su Faruk Šehić, Hana Kazazović i Tamara Zablocki, a predgovor  je napisala Asja Bakić.

Autorice su u drugo izdanje uvrstile i njihov osvrt na protekle dvije godine, na to šta je za njih značilo izdavanje ove knjige i kako sve to izgleda iz njihove perspektive, kada su se prvi utisci slegli.

„Naš najdraži dio u drugom izdanju su osvrti naših prvih podržavatelja/ica. Zamolile smo nekoliko osoba koje su među prvima podržale izdavanje knjige putem crowdfunding kampanje da nam napišu nekoliko kratkih rečenica sa svojim utiscima“, kazala je Amila Hrustić.

Kao najvažnije postignuće i doprinos rodnoj ravnopravnosti, autorice ističu da projekt žene BiH nije finalan, on se nastavlja. Postoji mnogo više od 50 žena koje su na razne načine obilježile istoriju ovog prostora, bile pionirke u određenim poljima i postigle izuzetne uspjehe. Autorice su inspirisale i motivirale druge da urade kampanje o značajnim ženama iz njihovih zemalja.

„Nažalost, mi nismo imale vremena, niti načina da uvrstimo sve u knjigu, a izbor ovih 50 žena je veoma subjektivan. Nadamo se da će biti prilike da govorimo o mnogo više njih.”

„Žene BiH“ je volonterska inicijativa. Vodimo je samo nas tri, a sve tri imamo stalne i vrlo zahtjevne poslove, i na inicijativi radimo u svoje slobodno vrijeme.

Ovo nije kraj, želimo  što više i što glasnije pričati i pisati o ženskoj istoriji na ovim prostorima!“, zaključile su autorice i izrazile želju za više ženskih volonterskih inicijativa u BiH.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije